Kun Femtolasik laserleikkaus ei mennyt kuin Strömsössä

Nyt ajattelin jakaa täällä omia tähän astisia kokemuksia silmien laserleikkauksesta Femtolasik menetelmällä. Kuten otsikosta jo huomaa, niin minun kohdallani kaikki ei mennyt ihan nappiin. 

En ehtinyt juurikaan jännittää laserleikkausta, sillä alkukesästä mielessä pyöri lähinnä työjutut ja muutokset sillä rintamalla, mikä oli varmasti hyvä. En jännittänyt juurikaan vielä sinä päivänä kun leikkaus oli, jännitys hiipi vasta kun olin lääkäriasemalla ja istuin tuolissa odottamassa hoitajan haastattelua. Hoitaja kyseli muutamia peruskysymyksiä ja antoi minulle nestemäistä rauhottavaa, jonka tunsin aluksi hieman rauhoittavan, mutta kun makasin leikkaustuolissa oli kyllä kaikki vaikutus kaikonnut. En minä nyt missään paniikissa ollut, mutta olo oli epämukava kuitenkin.

Laserleikkaus tapahtui kahdessa osassa. Ensin silmään tehdään läppä molempiin silmiin. Tässä vaiheessa tuli ensin tuijottaa suoraan vihreää valoa, jonka jälkeen silmä tuli rentouttaa eikä valoa saanut enää seurata. Tämä silmän rentona pitäminen oli yllättävän vaikeaa. Toisessa vaiheessa lääkäri siirtää tehdyn läpän syrjään ja tapahtuu varsinainen laserointi, joka tuntuu puhallukselta silmässä. Tässä vaiheessa tuli myös ensi katsoa kohti valoja, mutta siinä vaiheessa kun läppä siirretään syrjään ja laserointia tehdään et näe mitään. Nämä itse toimenpiteet eivät sattuneet missään vaiheessa sillä silmä aluksi puudutettiin, mutta oli se kuitenkin todella epämukavaa. Ei kuitenkaan niin epämukavaa, että jättäisin siitä syystä laseroinnin käymättä. Ikävin vaihe laseroinnissa oli silmäluomien levittimien laittaminen, joka pikkuisen sattui ja sai silmät vuotamaan vettä. Koko toimenpide oli ihan parissa minuutissa ohi, joten sen epämukavan olon kyllä kesti.

Leikkauksen jälkeen minut talutettiin toipumishuoneeseen, sain silmiini silmätippoja ja päähän aurinkolasit. Silmäni vuosivat tässä vaiheessa niin pahasti, että en juurikaan voinut silmiä aukaista. Sain vähän syötävää ja juotavaa, mikä oli mukavaa kun en ollut aamulla juurikaan syönyt. Hoitaja kävi luonani ahkeraan ja lisäsi aina tippoja silmiini kun sitä toivoin. Ehkä noin puolen tunnin jälkeen lääkäri otti minut taas vastaan ja tarkasti silmäni, että onhan läpät hyvin paikoillaan ja onko silmissä kaikki ok. Silmissäni oli kaikki kunnossa ja sain lähteä kotiin toipumaan. Soitin kuskini hakemaan minut ja ajoimme apteekin kautta kotiin. Leikkauksen jälkeen aloitetaan viikon mittainen antibiottitippa- ja kortisonitippakuurit ja kosteuttavia tippoja tuli laittaa joka tunti tai useamminkin. Tippojen laittaminen ensimmäisenä päivänä oli hankalaa yksin, ja minulla olikin äitini kaverina viikonlopun, kun mieheni oli poissa. Kotona menin heti makoilemaan sillä silmäni vuosivat yhä ja nukahdinkin hetkeksi. Silmien vuotaminen kesti ehkä kolmisen tuntia, jonka jälkeen pystyin jo pitämään silmiä auki ja näkö oli sellainen, että pärjäsin ilman laseja. Kävimme illalla jo lähikaupassa pienen mutkan, joten laserleikkauksen jälkeen pystyy toimimaan kohtalaisesti hyvinkin pian. 

Mutta sitten siihen mikä leikkauksessa meni vikaan. Seuraavana aamuna herättyäni näköni oli kyllä selkeästi parempi mitä se oli ollut ennen leikkausta, mutta kaukana täydellisyydestä. Olin lukenut kokemuksia Femtolasikista ja moni sanoi näön olevan hyvä jo samana iltana. En heti huolestunut vaan ajattelin, että ehkä tilanne korjautuu parissa päivässä. Minulla oli leikkauksesta noin neljän päivän päästä kontrollikäynti lääkärillä ja hänen kysyttään mikä oli olo, sanoin että kaikki muu on hyvin, mutta en vain näe tarpeeksi hyvin. Kontrollissa ilmenikin, että jostain syystä minulle oli jäänyt kumpaankin silmään noin -1.0 ja molempiin myös hajataittoa. Lääkäri ei osannut sanoa tälle mitään syytä, ja tämä ei missään tapauksessa olekaan normaalia, vaan yleensä se näkö on paljon nopeammin hyvä. Tämä totta kai turhautti aika paljon, sillä laserleikkaus maksaa melko pitkän pennin niin olisin toki halunnut näöstäni myös täydellisen heti. Tilanteeni otettiin kuitenkin hoitoon tosi hyvin ja minulle varattiinkin uusi ilmainen kontrollikäynti kuukauden päähän ensimmäisestä. Toisessa kontrollikäynnissä näköni oli parantunut etenkin vasemmassa silmässä ja siinä oli enää -0.5 eikä hajataittoa enää ollenkaan. 

Tilanne on tällä hetkellä se, että pystyn kyllä olemaan ilman laseja, mutta näköni ei missään tapauksessa ole täydellinen. Minulla on kolmas kontrolli nyt elokuun lopulla, jossa näön muuttumista tarkkaillaan taas, että onko se parantunut. Mikäli minulle jää silmiin häiritsevästi miinusta ja hajataittoa, tehdään minulle suurella todennäköisyydellä uusi leikkaus, joka kuuluu siis takuuseen. Ja tämän totta kai haluan, sillä kyllähän minä siitä olen maksanut, että sen täydellisen näön saisin. 

Silmien kuivuminen on yksi mahdollinen haitta mikä leikkauksesta tulee ja sitä olen jonkin verran kokenut. Eniten kuivutta on ehkä öisin, jos herään keskellä yötä niin silmät saattavat tuntua kuivalta ja jos käyn silloin wc:ssä yleensä lisään silmiin tippoja. Muuten kuivuuden kanssa ongelmia ei ole ollut, mutta käytän silmätippoja joka päivä vähintään aamuin ja illoin.

Vaikka omalla kohdallani ei vielä ole saatu täydellistä lopputulosta leikkauksessa, en silti voi sanoa ettenkö suosittelisi leikkausta. Leikkauksien onnistumisprosentti on kuitenkin todella korkea ja tämä oma tilanteeni on harvinainen, vaikka harmittava onkin. Ja kuitenkin jo nyt näköni on sellainen etten laseja tarvi ja se on helpottanut elämää tosi paljon. Odotan kuitenkin jo mahdollista toista leikkaus, jotta näkö vielä tarkentuisi.

Onko sinulle tehty tai oletko harkinnut silmien laserleikkausta?10 kommenttia

 1. Onpa harmi juttu, että joudut uusinta leikkaukseen :/ Mutta sen jälkeen lopputulos on varmasti hyvä! Minulla tehtiin laserleikkaus pari vuotta sitten ja näkökyky oli jo leikkauksesta lähtiessä hyvä. Jouduin tosin itse tiputtamaan tippoja silmiini jo asemalla, eikä hoitaja käynyt tarkistamassa minua, mikä olisi ollut todella paljon helpompaa sillä silmät tosiaan vuotivat leikkauksen jälkeen paljon ja tippojen laittaminen itse oli vaikeaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oishan sen toivonut kerralla onnistuvan, mutta onneksi sentään on takuu :) Tuolla pidettiin kyllä tosi hyvä huoli enkä ois kyllä itse saanut tippoja silmiin heti leikkauksen jälkeen.

   Poista
 2. Mulla moni kaveri käynyt leikkauksessa onnistuneesti mutta yhden tutun (+tai-)7 näkö parani vain jonkin verran eikä tullu 0 näköä. Mutta hän on todella tyytyväinen silti, koska oli alkujaan jo nii huono näkö :) ei kuulemma auta leikata uudestaan, liian suuri riski mutta pystyy elämään suurimman osan ajasta ilman laseja. kaikilla se toimii eri tavalla :)

  Toipumusia sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minä kans olen kuullut vain onnistuineita kokemuksia, eli todellakin yleensä melko varma leikkaus, mutta jostain syystä omalla kohdalla kävi nyt näin. Minulla ainakin on tarpeeksi paksu se sarveiskalvo että uusintaleikkauksen pystyy tekemään joten sen kummempia riskejä ei pitäisi olla :)

   Poista
 3. Voi hitsi, toivottavasti toka korjaa! Saako kysyä, kuinka paljon minkkoja oli alunperin? Mulle tehtiin vuosi sitten Smile.

  VastaaPoista
 4. Onpa kurja, ettei mennyt kerralla maaliin!
  Mulle tehtiin Femtolasik jo vuonna 2005 (lähtötilanne -7,5) ja näkö on pysynyt edelleen hyvänä. Olin kyllä heti leikkauksen jälkeen hieman yllättynyt siitä, että tosiaan silmät vuotivat paljon ja näkö ei samana iltana todellakaan ollut kristallinkirkas, kuten olin jostain lukenut. Pieni paniikki jo ehti nostaa päätään, mutta näkö tasaantui muutamassa päivässä ja tarkastuksessa olin muistaakseni +0,25 asetelmissa. Olin myös lukenut, että sairauslomaa ei tarvita - no tosiasia kuitenkin oli se, että en olisi millään pystynyt tekemään 8h tuntia töitä leikkauksen jälkeen tietokoneella; silmät väsyivät ja tuntuivat kuivilta, joten ihan hyvä, että otin varuiksi pari päivää vapaata töistä. Itse jatkoin kosteutustippojen käyttöä enemmän ja vähemmän säännöllisesti puolisen vuotta. Mutta kaiken kaikkiaan olin ja olen erittäin tyytyväinen päätökseeni mennä leikkaukseen :) Toivotaan, että sullakin näkö vielä asettuu kohdilleen.

  VastaaPoista
 5. Voi harmi :-/ Toivotaan, että kolmannella kontrollikäynnillä näkö olis parantunut vielä entisestään eikä tarvis mennä leikkaukseen uudelleen! Mutta hyvä, että kuuluu takuuseen jos leikkaukseen joutuu uudelleen :)

  VastaaPoista
 6. Mulle tehtiin muutama vuosi sitten.Leikkaus onnistui tosi hyvin. Eka kuukauden aikana silmät väsyi herkemmin ja hämäränäkö oli hiukan huonompi, mutta nämä jäivät tosiaan pois kk jlkeen. Silmät eivät olleet kipeät, eivät vuotaneet tms. Edes kuivuutta ei juuri ollut. Muta kirkkaalle valolle ovat herkemmät kuin ennen. Aurinkolasit olleet kovalla käytöllä :)Itsellä siis hyvät kokemukset, toivottavasti saat viimeistään uusintaleikkauksella näkösi kuntoon. Myös yhdelle ystävälle on pitänyt tehdä uusinta leikkaus kun eivät saaneet miinusta pois.

  VastaaPoista
 7. No onhan se varmaan ihan ihmeellistä ja kivaa olla ilman silmälaseja :) Mä en kyllä uskaltaisi mennä tohon laserleikkaukseen, ja oon tyytynyt vain piilolinsseihin :D

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUPTämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa. Selaamalla sivustoa hyväksyt niiden käytön. Lisätietoja täällä.
© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.