Missä pihistän, mihin panostan?


Niin Laura kuin Jonnakin kirjoitti viime vuoden loppupuolella postauksen aiheella mihin panostan, missä pihistän? Muistan kirjoittaneeni aiheesta vuosia sitten, kun sain opiskelijana usein kyselyjä, että milläs rahalla sitä oikein pystyy opiskelijana kolmeksi viikoksi Yhdysvaltoihin matkustamaan. Nyt kun olen jo työelämässä, ajattelin että aiheesta olisi kiva kirjoittaa uudelleen.

Missä sitten pihistän?

Kampaamo- ja kosmetologikäynnit. Minulla on tällä hetkellä oma hiusväri päässäni, eikä minun olen tarkoituskaan värjätä hiuksiani enää. Tämä tarkoittaa sitä, että minulle riittää hyvin jos käyn noin kolmesti-neljästi vuodessa vaan tasoittamassa latvat. Kosmetologilla on käynyt vain alle yhden käden sormien verran, mikä nyt en tiedä onko se niin hyvä asia, sillä voisihan sitä kasvojen ihoon panostaa hieman enemmänkin. Ripsipidennyksiä minulle ei ole, eikä rakennekynsiä. En yksinkertaisesti raaskisi laittaa lähes satasta kuukausittain ripsiin, vaikka ne kuinka arkea helpottaisi!

Auto. Auto on tällä hetkellä pakollinen paha, ilman ei yksinkertaisesti pärjäisi kun töihin on jollain päästävä. Mutta kun jouduimme toisen auton ostamaan, ostimme parin tonnin pienen Fiatin.. Sillä periaatteella, että kunhan se käynnistyy ja liikkuu. Ja "ykkösautommekin" on perus Opel. Usean kymmenen tuhannen autoon tuskin raaskisin rahaa laittaa, ellei sitten tule sitä kuuluisaa lottovoittoa.

Kodin tekstiilit. Näissä ehkä haluaisin panostaa, mutta toistaiseksi en ole sitä tehnyt. Lakanamme on ihan H&M, Ikea, Jysk kamaa, eli parin kympin settejä. Joitain lahjaksi saatuja kalliimpia settejä löytyy. Toistaiseksi en vain ole raaskinut laittaa yhteen pussilakanasettiin kolmenumeroisia summia tai maksaa pyyhkeistä monia kymppejä.

Alkoholi. En tykkää alkoholista, en yksinkertaisesti vain pidä sen mausta. Tai no tykkään tosi harvoista. Muutaman kerran vuodessa saatan juoda pari siideriä, mutta yhtä hyvin pärjään esimerkiksi Pepsi Maxilla. Minulla kalliit shampanjat ja viinit menee ihan hukkaan, sillä niille nyrpistän vain nenääni.


Mihin panostan?

Koti. Vietän kotona todella paljon aikaa, ja minulle on tosi tärkeää että koti on sellainen jossa viihtyy. Muutimme nykyiseen asuntoomme reilut 1,5 vuotta sitten, ja olen nauttinut joka hetkestä. Uudehko asuntoyhtiö, jättimäiset ikkunat merinäköalalla, valoisa ja tilava olohuone - tällaiseen ei meillä olisi pääkaupunkiseudulla varmasti koskaan rahaa, joten siitäkin syystä pysymme mielummin täällä pohjoisessa. Tarkoituksena on pikkuhiljaa päivittää huonekalujamme aikaa kestäviin klassikoihin, monet valaisimemme kun sitä on jo. Yhden lempimerkkini Artekin slogan "buy now, keep forever" on sellainen, jota itsekin haluaisin toteuttaa vieläkin enemmän. En sano, ettemmekö koskaan tulisi ostamaan enää huonekaluja esim. Ikeasta, mutta kyllä ne haaveet ja toiveet on siellä laadukkaissa aikaa kestävissä klassikoissa skandinaavisiltä merkeiltä. En tykkää ostaa mitään tyhjänpäivästä tilpehööriä, vaan panostan sisustusesineissäkin mielummin aikaa kestäviin juttuihin. Suomalaiset merkit, kuten Marimekko, Iittala ja Aarikka ovat lähellä sydäntä.

Urheiluharrastus. Tämä on asia missä ei mielestäni kannata koskaan pihistää, sillä harrastuksia parempaa panostuspaikkaa ei taida ollakaan. Ennen kävin kuntosalilla Liikuntakeskus Hukassa, joka on ehdottomasti Oulun monipuolisin kuntosali, mutta myös kallein. Nyt kun käyn TFW-salilla, on se vieläkin kalliimpi, mutta maksan tuon suolaisen hinnan mielelläni asiasta, joka pitää kuntoani yllä ja josta olen innostunut.

Matkustaminen. Uudet kokemukset, elämän suola. Matkustaminen ei ole halpaa hommaa, mutta sellainen asia mistä en koskaan haluaisi tinkiä. Joka vuosi on päästävä vähintään kerran reissuun, mielellään jopa parikin kertaa. Emme kuitenkaan koskaan valitse sitä kalleinta luksusmajoitusta, vaan pyrimme löytämään mahdollisimman hyvän hinta-laatusuhteen.

Asusteet. Tämä käsittää nyt lähinnä laukut ja kengät, sillä koruja en oikeastaan käytä. Laukuissa olen jo pidempään panostanut (ainakin toivottavasti) laatuun määrän sijaan, tokikaan noiden laukkujen överikalliit hinnat ei mitenkään päin pelkästään laadulla selity, eikä tätä laukkuharrastusta voi mitenkään järjellä edes selittää. Kengissä en panosta monien satojen eurojen designer tuotteisiin, sillä toisin kuin laukut kengät kuluvat käytössä melko nopeaa. Kengissäkin panostan kyllä materiaaliin, ja ostankin vain ja ainoastaan nahkakenkiä.


Vähän sekä että...

Ruoka. Käymme mieheni kanssa viikottain ulkona syömässä tai haemme ruokaa mukaan. On ihana mennä kerran viikossa johonkin ulos syömään jotain sellaista, mitä en itse osaisi tehdä. Käymme kuitenkin harvoin missään kalliissa fine dining ravintoloissa, vaan yleensä tuo ulkona syöminen on esim. wingsejä. Olisi kiva sanoa että panostan ruokaan myös kotona, mutta ruokakaupassa katson usein tuotteiden hintaa, enkä yleensä nappaa sitä kalleinta juustoa tai jauhelihaa matkaani ja vain harvoin teemme mitään gourmet ruokaa kotosalla.

Takit. En ole se joka ostaa joka syksy uusimpien trendien mukaiset takit, joka seuraavan vuonna on jo poissa muodista, vaan panostan mielummin tässäkin niihin klassikkoihin ja hyviin materiaaleihin, jotka kestää vuodesta toiseen. Kaksi kunnon untuvatakkia, musta ja harmaa villakangastakki, yksi tekoturkis, niillä minä pärjään pitkälle. Edellinen untuvatakkini kesti käytössä viisi vuotta, ja oli sen jälkeen vielä niin hyvässä kunnossa että meni kaupaksi kirpputorilla hyvään hintaan.


Mihin sinä panostat, entä missä pihistät? Löytyykö listoiltamme samoja, vai oletko jossain asiassa täysin päinvastainen? :)

12 kommenttia

 1. Pihistän kosmetiikasta ja kampaajakäynneistä, en itsekään olisi valmis maksamaan ripsistä ja kynsistä kymmeniä euroja kuukaudessa. Lisäksi liikun julkisilla, vaikka yksi auto meiltä löytyykin, jota mies tarvitsee työmatkoihin.

  Vaatteissa jne. valitsen laadun määrän sijaan eli panostan ajattomiin ja kestäviin tuotteisiin. Tykkään lisäksi panostaa ravintoon, harrastuksiin ja elämyksiin. :)

  -Jasmin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi minäkin liikkuisin julkisilla jos se suinkin olisi mahdollista! Se olisi helppo tapa säästää :)

   Poista
 2. Pihistys:
  Voisimme asua omakotitalossa, mutta emme halua jatkuvaa ylläpitoprojektia ja tästä syystä asumme rivitalossa. Helppoa ja huomattavasti halvempaa.
  Auto. Tähän saakka olen kulkenu työmatkani pääosin pyörällä. Väliaikaisesti se on tauolla työmatkan muututtua pidemmäksi, joten siirryin ainakin hetkeksi bussimatkailijaksi. Perheessä on yksi auto, jolla toinen reissaa töissä ja käytetään sitten vapaa-ajalla liikkumiseen.
  Ruoka. Ruokaa laitetaan pääosin kotona ja ehkä kerran kuussa käydään syömässä ulkona aivan perusravintoloissa. Liian hienoihin ei eksytä, ettei tarvi kiskan kautta kotiin lähteä.:)
  Harrasteet: Suosin talvisin hiihtoa ja luistelua, jotka ovat molemmat pidemmän päälle edullisia, kun välineet menevät useamman vuoden. Myös hyötypyöräily osuu liikuntasektoriin vaikkei harraste olekaan. Myös uinti on hyvä ja halpa harraste, jota tulee tehtyä muiden vastapainoksi.
  Matkailu. Verrattain harvakseltaan matkustetaan ulkomaille, mutta jos mennään suositaan aurinkokohteita. Kotimaassa sen sijaan on riittänyt paljon nähtävää ja koettavaa, joten pääosin matkailu on kotimaassa tapahtuvaa.
  Kampaamossa tulee käytyä värjäyttämässä hiuksia. Kynsiä ja ripisiä en ole kokenut tärkeiksi. Kosmetologin palveluita en ole hyödyntänyt lainkaan.
  Vaatteet. Heikko kohtani. Minun pitäisi ehdottomasti ensin oppia pukeutumaan järkevän vaatekaappi-idean mukaisesti, mutta tässä sitä ollaan. Ostan aika usein vaatteita. Niitä hutejakin välillä. Valitettavasti määrä usein korvaa laadun. Ulkotakkeja sentään ymmärrän paremmin ja niitä hankin aina ajatuksella, että menee useamman eli vähintään 2-3 talvea jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa jos työpaikka on niin lähellä että pystyisi pyöräilemään! Minulla matkaa on yli 20km niin tälle ei-aamuihmiselle se olisi jo liikaa :D

   Poista
 3. Kampaamo- ja kosmetologikäynnit: pihistän, värjään kotona hiukset ja äidin luona käyn leikkauttamassa, pitäisi kyllä miettiä joku malli ja käydä ihan kampaajalla vaa en oo saanu aikaseksi, oon sellanen tuuliviiri näiden hiusten kanssa. Väri on hyvä mutta mallia en tiiä mikä sopis. Kynnet tai ripset, niihin ei huvita vaa panostaa, koska on tärkeämpiä asioita myös, irtoripset löytyy kotoa joita voin käyttää jos haluan, mutta harvemmin käytän.

  Auto: Miehen auto mulla käytössä, tämäkin siitä syystä, että muutettiin Oulusta Lumijoelle. Mies kulkee työautolla ja mä kuljen hänen autolla koska molemmat käydään Oulussa töissä, maksan diisselit ja korjaukset, nyt alkaakin auto olla taas kunnossa. Verot ja vakuutukset ei tuu meille, appivanhemmat maksaa ne, mutta näin ovat sopineet joten tähän en puutu, jossain vaiheessa aletaan ite nekin maksamaan. Jos pitää joskus laittaa tuo auto pois esim. hajoaa, niin sitten pitänee ottaa pankista lainaa autoa varten, en tiedä vielä.

  Kodin tekstiilit: Sillon ku asuin yksin, niin kävin läpi pyyhkeet ja petivaatteet. Heitin kaikki ns. halpikset poissa ja ostin finlaysonia ja ristomatti ratiaa tilalle, kun löyty kaikkea alennuksesta. Tällä hetkellä on riittävästi kaikkea nyt.

  Alkoholi: Juon ehkä kaks kertaa vuodessa, ja silloinki vain muutaman joten ei mene tähän rahaa itellä.

  Koti: Muutettiin marraskuun lopulla uuteen asuntoon, ostin meille Maskusta kun oli kampanja kaksi tuotetta yhden hinnalla ja korottomalla maksuajalla, niin ison sohvan sekä ison ruokaryhmän, nämäkin menee monta vuotta. Muuten meillä on vähän sekalaisesti tavaraa. Ostan sitä mikä miellyttää silmää, en kauheasti hintoja katso koska yleensä tykkään muutenki halvemmista tavaroista, design jutut ei oo mun juttu. Toki tässäkin voi mieli muuttua, mutta tällä hetkellä viihdyn meidän kotona eritttäin hyvin.

  Urheiluharrastus: Tässä pitäis skarpata, mulla on tällä hetkellä vaa hyötyliikunta itsellä niin sanotusti, veikkaan että kun ilmat lämpenee niin tulee taas käytyä reippaalla kävelyllä, joka on mun juttu. Sali tai juoksu ei oo mun juttu, joten väkisin en viitsi.

  Matkailu: Kesälomalla tulee tehtyä yleensä joku reissu Suomessa, en oo sellainen joka tykkäis löhötä auringossa, joten aurinkolomat ei oo mun juttu. Eikä ole lomalla edes pakko päästä mihinkään, viihdyn myös ihan vaan kotona ilman mitään suunnitelmia. Tänä kesänä miehellä on ehkä noin viikon mittainen loma, joten luulen ettei kumpikaan käydä missään, kun tulee ensimmäinen kesä uudessa talossa joten luulen että viihdytään erinomaisesta vain täällä ja Oulussa, sen näkee sitten kesällä, mutta ensi vuonna sitten voisi jonkun reissun tehdä.

  Asusteet: Kengät ostan yleensä kalliimpaa eli vagabondia taitaa suurinosa nyt olla, muuten pihistän, pärjään halvemmilla, kun itselle tärkeämpää laukun ulkonäkö kuin hinta.

  Ruoka: Kotiruokaa teen joka viikko, joskus halvempia juttuja joskus kalliimpia ja suosin suomalaisia tuotteita kaupassa. Ulkona ei käydä syömässä oikeastaan koskaan enkä sitä edes kaipaa.

  Takit: Vila ja h&m ja vero moda linjaa, kestänyt ainakin omassa käytössä monta vuotta, joten en nää syytä ostaa kalliimpia ainakaan tällä hetkellä.

  Tässä mun, tuli pitkä kommentti näköjään. :)

  -M-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentistasi M! On tosi kiva lukea mitä muut ajattelee samoista asioista :)

   Poista
 4. Niin ja me asutaan omakotitalossa, mutta vuokralla. Tää on vähän niinku sellanen testi meille, että viihytäänkö kauempana ja halutaan asua pysyvästi omakotitalossa poissa kaupungista vai halutaanko asua jossain keskustassa esimerkiksi. Tähän asti on viihytty hyvin ja ollaan puhuttu, että joskus voisi ostaa omakotitalon, toki kalliimpaa ja enemmän hoidettavaa, mutta viihtyvyys on meille molemmille tosi tärkiä juttu. Ja kun mukava paikka, niin ei tuu sellaista että on pakko päästä aina jonnekkin.

  -M-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on tosi järkevää! Testata ensin viihtyykö ja sitten tehdä isompi sijoitus jos viihtyy :)

   Poista
 5. Pihistän autossa/muussa liikenteessä. Kävin töissä pyörällä lähes koko vuoden vaikka matkaa oli n.10 km / suunta. Eikä se edes kyllä tuntunut pitkältä :D Siihen kait tottui ja sai liikuntaa samalla. Meillä on toki yksi auto mutta mies käy sillä töissä.

  Pihistän myös sisustuksessa. Yleensä katsotaan hyvä hinta-laatusuhde mitä sisustukseen tulee. Ei siis kallista Artekia mutta ei huonoa halpaakaan. Pussilakanoita en ole ties millon viimeksi ostanut, yleensä saadaan joululahjaksi niitä niin ei ole tarvinnut ostaakaan.

  Pihistän myös vaatteissa. Ostan yleensä aleista perusvaatetta. Laukkuihin olen sitten taas nyt satsannut. Ostin Pradan laukun synttärilahjaksi, hups :D Ei tosin ollut montaa tonnia, "vain" 400 euroa :D mutta toivon että se kestää ja multa puuttui sellainen olan yli laukku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva lukea muiden ajatuksia! Voi kunpa mekin voitaisiin autossa säästää :D

   Poista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUPTämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa. Selaamalla sivustoa hyväksyt niiden käytön. Lisätietoja täällä.
© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.