Mitä piirteitä arvostan asunnossa

Koti on se juttu, mihin haluan panostaa elämässä kaikista eniten. Koti on paikka, jossa ainakin minä vietän suurimman osan aikaa elämästäni, joten haluan kodin olevan viihtyisä ja kaunis - sellainen jota katsellessa hiipii väkisinkin hymy huulille. Onnekseni poikaystävä arvostaa samoja asioita kanssani ja mikäs sen ihanampaa kuin yhteisen kodin laittaminen. Jokainen toki arvostaa elämässään eri juttuja ja panostaa omiin mielenkiinnonkohteisiin, ja niin ehdottomasti pitääkin! Myös matkustelu on meille tärkeää, mutta kun lomalta saa palata kauniiseen, ihanaan kotiin, ei kotiinpaluu tunnu ollenkaan niin pahalta. Ikävä kyllä matkusteluun on aikaa (ja rahaa!) vain muutama viikko vuodessa, joten kotona vietettyjä viikkoja kertyy niin paljon enemmän, että koen kodin laiton todella tärkeäksi jutuksi. Nautin kauniista asioista yleensäkin kaikessa, joten kodin sisustaminen mieluisaksi on luonnollisesti lempipuuhiani.

Nyt uuden asunnon oston ollessa ihan piakkoin ajankohtainen, ajattelin hieman valottaa mikä on minulle, ja etenkin meille, tärkeimpiä kriteejä uutta asuntoa etsiessä. Budjetti jos olisi rajaton, olisi unelma-asunnon osto helppoa, mutta vielä lottovoiton uupuessa on päätettävä mistä seikoista voi tinkiä. Kosteusmittausten oltua moitteettomat, uskaltanen jo kirjoitella hieman uudesta asunnostamme, josta teemme kaupat reilun viikon päästä jos kaikki menee loppuun asti niin kuin pitää. Pitäkäähän peukkuja! :)


Valo
Valoisuus on ehkä jopa tärkein kriteeri kun mietin asunnon ostoa. Ensisijainen valintani parvekkeen ja olohuoneen ikkunoiden suunnalle onkin ehdottomasti etelä, kun taas pohjoispuolen asuntoa en ostaisi ikinä. Pohjoispuolen asunnossa on toki se etu, että asunto ei kuumu auringon paistaessa, joka jollekin toiselle voi olla taas todella tärkeä kriteeri. Valoisuus kulkee yleensä käsikädessä ikkunoiden koon kanssa, sillä vaikka ikkunat kuinka olisi etelään päin, niin jos ne ovat pienet ja niitä on vähän, ei valoa pääse asuntoon tarpeeksi. Tässä nykyisessä kaksiossani sen parhaita puolia onkin ollut ehdottomasti olohuoneen ja makuuhuoneen valtavat ikkunat. Uusissa kerrostaloissa on harvemmin myöskään niin isoja ikkunoita, joista minä pidän. Nyt meillä sattui tuuri, sillä pian ostamassamme asunnossa on uudeksi taloksi todella isot ikkunat eikä valoisuutta todellakaan puutu!

Avaruus
Valon puutteen lisäksi ahtaus on toinen asia mitä en voi kodissani sietää. Tykkään avaruudesta, mikä toki tulee myös sillä ettei ahda liikaa huonekaluja huoneeseen. Avarat tilat mahdollistaa sen, että huonekalujen järjestystä voi halutessaan muuttaa, kun monesti pienissä asuinnoissa on esimerkiksi sohvalle vain yksi mahdollinen paikka. Uusi asuntomme tulee olemaan reilu 80 neliöinen kolmio, joten tilanpuutetta ei siellä meille pitäisi tulla!


Sijainti
Ajatukseni asunnon sijainnista on viime aikoina hieman muuttuneet. Kaksioni sijaitsee aivan keskustan kupeessa, joka oli ehdoton valintani tätä asuntoa hankkiessa. Keskusta on toki loistava vaihtoehto sijannille; kaikkialle on lyhyt helposti käveltävä matka! Keskusta-asumisessa on kuitenkin omat haittapuolensa, ja monesti liikenteen meluhaitat ovat suuremmat. Meidän taloyhtiö on tosin ollut melko rauhallinen eikä suurempia metelejä ole kuulunut ulkoakaan juuri nytkään. Kuitenkin nyt etsiskelimme uutta asuntoa hieman ihan keskustan ydintä kauempaa, rauhallisemmilta ja meille mieluisilta alueilta noin kahden kilometrin säteeltä. Matka on kaupunkiin tarpeeksi lyhyt, jotta sinne pääsee helposti vaikka kävelle, mutta silti alue on jo paljon rauhallisempi. Jos sijainti ei olisi niin tärkeä, saisi Oulusta kohtuulliseen hintaan jo hulppean omakotitalon, mutta ainakaan toistaiseksi omakotitaloasuminen ei ole meitä varten, vaan arvostamme muita juttuja enemmän. Sijainnin haluan olevan myös seutuna mukava, ja hykertelen jo valmiiksi uudesta asuinalueestamme ja sen ulkoilumahdollisuuksista.

Maisemat ikkunasta
Ideaalimaisemat olisi tietenkin esteetön ja suora vesistönäkymä, ja sellaisia asuntoja on Oulussa jonkin verran myös tarjolla. Esteetön vesistönäkymä nostaa asunnon hintaa kuitenkin sen verran, ettei meillä ihan vielä ole mahdollisuutta sellaista ostaa - ainakaan halumallamme sijainnilla! Näkymässä minulle merkkaa kuitenkin eniten se, ettei olohuoneen ikkunoita vastapäätä ole ihan lähellä toista (kerros)taloa, josta näkee suoraan sisään asuntoon ja elelet sitten kuin akvaariossa. On ihana vain istua sohvalla ja katsella ulos ja katseet viereisestä talosta pilaisi kyllä fiiliksen. Nykyisessä kaksiossa saimme tottua puistonäkymään ja vastapäiset talot ovat melko kaukana. Uudessa asunnossa saamme nauttia osittaisesta jokinäkymästä (tähän väliin sydänsilmäemoji), mutta läheiset kerrostalot ovat nykyistä lähempänä. Olen yrittänyt ottaa uuden asunnon näkymästä kuvaa, toistaiseksi huonolla menestyksellä, sillä maisema on täysin mahdoton vangita kameran linssille sellaisena miltä se näyttää silmien verkkokalvoilla.


Materiaalit
Materiaalit ovat oikeastaan tästä ryhmästä prioriteettilistallani viimeisenä asunnon ostossa, sillä niitä on helppo muuttaa mieleisekseen - mitään muuta aikaisemmista kriteereistä kun ei ole. Kodin sisustus on minulle todella tärkeää ja materiaalimakuani kuvaa oikeastaan hyvin yksi sana: vaalea. Vaalea ei ole yhtä kuin kokovalkoinen, sillä kokovalkoista en kuitenkaan asunnosta halua. Sävyjen pitää kuitenkin olla vaaleat ja uusi asuntommekin kokee pienimuotoisen muodonmuutoksen, kun aiomme käsitellä lattian uudelleen ja fiksata hieman keittiönkaappien ovia. Kylmään taittava valkotammi on minulle mieluisin sävy puussa, kellertävä lakattu perustammi kun ei oikeastaan miellytä. Vaaleus kulkee käsikädessä valoisuus- ja avaruus-kriteerien kanssa, sillä mielestäni vaaleat pinnat tuovat roimasta valoa ja avaruudentuntua asuntoon.

Mikä teille on asunnon valinnassa tärkeintä? Onko teille kotiin panostaminen tärkeää?

28 kommenttia

 1. Keittiö olisi minulle todella tärkeä kriteeri. Sen pitää olla toimiva ja käytännöllinen, sen lisäksi tyylikäs. Ja mielellään jo valmis kokonaisuus. Yhden täydellisen keittiörempan kokeneena en ihan helpolla lähtisi siihen uudelleen. Ja onhan se hinnaltaan varmaan yksi asunnon kalleimmista remontoitavista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiö on kyllä tärkeä! Ei välttämättä esim. kaappien ovet, jotka saa melko pienellä kustannuksella vaihdettua, mutta keittiön malli! Itse tykkään enemmän tupamaisesta keittiö+olohuone ratkaisusta, erillinen keittiö olisi aika nounou.

   Poista
 2. Meillä oli vähän sama että ei ole kiva jos ikkunasta näkee melkein toisen huoneiston sisälle. Meille oli myös yhtenä kriteerinä läpitalon huoneisto, en osaa perustella sitä sen enempää mutta musta se on jotenkin vaan kiva kun on niin erilaiset maisemat kun menee toiseen huoneeseen. :D Ei se tosin tärkein ollut, lähinnä vaan sellainen plussa. Toisena oli sitten sauna ja parveke. Vaikka parvekkeeseen ei ollut pahemmin mitään speksejä mutta en voisi olla tyytyväisempi meiän parveekkeesta: se on jotenkin niin ihanan iso että kesällä siellä voisi melkeinpä asua. :D Haaveilen toiseen päätyyn loungetyyppistä ja toiseen ruokailutilaa parvekkeella :D Pitäis vaan löytää ne kivat parvekekalusteet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Läpitalonhuoneisto on kyllä kiva ja yleensä myös valoisia kun ikkunoita kahdella suunnalla! Sauna ei minulle ole mikään tärkeä kriteeri, mutta iso plussa kylläkin :) Parveke asunnossa täytyy ehdottomasti olla, ja mitä isompi sen parempi! :D Takka olisi myös ihana lisä! :D

   Poista
 3. Mukavaa lueskella asunnon ostoon liittyviä postauksia. Jokaisella on omat tarpeet ja mielihalut, joiden mukaan ostopäätökset luonnollisesti tehdään. Itse halusin pois keskustasta kerrostalosta ja lähiöön, josta pääsee kulkemaan pyörällä, autolla ja bussilla. Oma rivarinpätkä ja piha sekä rauha painoivat enemmän kuin asunnon varsinainen kunto. Reilu 12:sta vuotta asuttu ja remppaa tehty keittiöstä kylppäriin ja ei vieläkään valmista. Mutta ei haittaa, tämä koti on meitä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Ihanaa että olette löytäneet juuri teille oikean asunnon! <3 Toivottavasti mekin olemme pian samassa tilanteessa! Olet ihan oikeassa, jokaisen tulee löytää juuri oman mieltymyksensä mukainen koti! Oma piha on varmasti luksusta, mutta tunnen itseni ja en olisi kovin aktiivinen pihan huoltaja! :D Iso parveke siis riittää meille!

   Poista
 4. Voisin oikeastaan allekirjoittaa tämän listasi sellaisenaan. Valoisuus, avara ja fiksu pohjaratkaisu, sijainti ja maisema olivat niitä tärkeimpiä tekijöitä. Kuin ihmeen kaupalla tää meidän nykyinen asunto osui eteen ja vielä saatiinkin se! Materiaalitkin täällä oli tosi mieleiset, vaikka ei niihin enää keritty vaikuttamaan. Tää koti on jopa niin kiva, ettei täältä vapaa-ajalla tee mieli lähteä pois. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit, mahtavaa että te olette löytäneet noin ihanan kodin! :) Minusta on tärkeää, että kotona viihtyy mielellään myös vapaa-aikana! :)

   Poista
 5. Hyviä pointteja ja samoja kriteerejä löytyy täältäkin! Valoa on Suomessa asuessa muutenkin niin rajallisesti, että asunnon valoisuus on ehdoton. En edes tajunnut tarkastella ikkunoiden suuntaan nykyiseen asuntoon muuttaessa, mutta onneksi ne ovat etelään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ihan totta! Valosuutta on niin vähän, että kaikki mahdollinen valo tänne näin! :D

   Poista
 6. Mää haluaisin myös muuttaa johonkin vähän kauemmaksi keskustasta. Ärsyttää kun koiralle ei ole kunnon ulkoilureittejä ihan lähellä ja joutuu kävelemään täällä kerrostalojen välissä. Onneksi Etu-Lyötyssä on kuitenkin vähän enemmän nurmikkoa yms. kuin ihan ydinkeskustassa. Mää haaveilen omasta rivarista, jossa ois oma piha koiralle (koirille ;) ja enemmän tilaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etu-Lyötty oli tosi kiva alue asua vuokralla, mutta jokseenkin persoonaton asuinalue muuten! Koiranomistajalle piha ois kyllä kiva :)

   Poista
 7. Itselläni tärkein kriteeri oli sijainti. Halusin asunnon Helsingin keskustasta idylliseltä alueelta (Etu-Töölö, Ullanlinna, Kruununhaka tai jotkut Punavuoren kadut). Tämän jälkeen ei sitten hirveän ehdottomia toiveita enää voinut olla, koska budjetti...Löysin kuitenkin selkeällä pohjalla olevan valoisan ylimmän kerroksen asunnon, johon olen kyllä enemmän kuin tyytyväinen, vaikka ainahan neliöitä saisi olla enemmän, kylppäri isompi, parveke olisi mahtava jne. Itse taas ehdottomasti halusin ikkunat johonkin muuhun suuntaan kuin etelään, olen asunut aiemmin ylimmän kerroksen asunnossa, jossa oli kaikki ikkunat etelään ja siellä oli kesällä kyllä ihan järkyttävän kuuma. Nykyisessä kodissani on ikkunat pohjoiseen, mutta koska vastapäinen talo on matalampi, niin valoa tulee reilusti sisään.

  vera

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, en osaa oikein ajatellakaan asunnon hankkimista Helsingissä. Siellä kun on hinnat ja markkinat ihan erit mitä täällä! Täällä saa helposti täytettyä useammankin kriteerin, mutta Helsingissä alkaa äkkiä hinta kasvamaan mitä enemmän on kriteerejä. Sinun asunto kuulostaa tosi kivalta! Meillä on lähes aina ollut ikkunat etelään, mutta samalla myös parveke, joka pelastaa tosi paljon kun voi tuulettaa :)

   Poista
 8. Täälläkin yks intohimoinen koti-ihminen! Vielä pitää jokunen vuosi vuokralla sinnitellä, mutta ihana kämppä tämä nykyinenkin on. Itselleni on tärkeää, että rakennus on kauttaaltaan hyväkuntoinen ja asunnon pinnat vähän kulutetut - siksi en varmaan vanhempaan taloon enää osaisi muuttaa.. Vuokrakämpässä ei hirveästi itse voi vaikuttaa materiaalivalintoihin, mutta sitten kun ekan omistusasunnon hankin niin vaatimuksena on oikeasti korkea laatu, kestävyys ja kuitenkin helppohoitoisuus. Oon aina kuvitellut, että laminaattilattia on turvallisempi valinta kuin parketti, mutta ainakin nykyisessä kämpässä parketti on osoittautunut tosi kestäväksi ja onhan aito puu vaan niin kaunista että tätä en vaihtaisi. Lisäksi haluisin, että keittiö on mahdollisimman iso ja kodinkoneet moderneja ja laadukkaita. Ja sauna pitää ehdottomasti olla. Mielellään erillinen wc kylppärin lisäksi..
  Ei ole helpoin vaatimuslista, mutta oikeastaan tiedän jo, että pientä remonttia olen valmis tekemään uuteenkin kämppään jos se pohjaltaan muutoin miellyttää! :)
  Tuntuu vielä ikuisuudelta, että pääsee toteuttamaan haaveita tällä saralla, mutta aika varmaan hujahtaa nopeammin kuin voi arvatakaan.

  Onnea teille uudesta kodista! <3 Innolla jo oottelen kuvia asunnosta ja sisustuspostauksia tietenkin! 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että sisustuspostaukset kiinnostaa, niitä tulee varmasti! :) Aika kuluu ihan totta tosi nopaa, ja ehdit ainakin vakuuttua siitä millaisen asunnon haluat itsellesi ostaa!

   Poista
 9. Moikka,

  kiva kun kerrot tarkemmin kodistasi ja jaat sisustusvinkkejä :)
  Omaan hyvin samanlaisen maun kanssasi, vaaleita pintoja ja selkeitä, klassisia design-huonekaluja. Tästä syystä kiinnostaisi kovasti tietää millainen astiasto sinulla on käytössäsi? Minkä merkkinen, värinen ym? Itselläni koko astiasto menossa uusiksi ja kaipaan kovasti vinkkejä muita miellyttävistä vaihtoehdoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että sisustusjutut kiinnostaa! Niitä tulee varmasti jatkossa paljon lisää :) Meillä on perusastiastona ihan Teemaa, mutta sitä on maustettu mm. Iittalon Sarjaton-sarjan Letti mukeilla ja kulhoilla, sekä Satumetsä-sarjan mukeilla. Nuo Letti astiat on minusta tosi kauniita :)

   Poista
 10. Kiva postaus! :)

  Itelle tärkeimpiä kriteerejä on ehkä valo, helppo puhtaanapito (ei siis esim. mitään karvaisia kokolattiamattoja tai muita hankalia pintoja) sekä sijainti siinä mielessä että se on riittävän lähellä töitä / koulua + palveluita sekä se, että ei olisi mitään mieletöntä liikenteen meteliä tai muuta siinä aina. :)

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 11. Mulle koti on myös älyttömän tärkeä paikka ja siihen haluaa kyllä panostaa. Sen täytyy olla sellainen missä on hyvä olla.. paras paikka olla. Mulle kriteerinä oli sijainti ja vähintään 50 neliötä ja tää on 57. Yks kriteeri oli myös lasitettu parveke ja tästä löytyy se ja vielä makkarista ranskalainen. Mulla on edelliset asunnot ollut aina ikkunat etelään, mutta ne on ollut aivan liian kuumia. Nyt mulla on olohuone ja parveke etelään, makkari ja keittiö pohjoiseen, joten just täydellinen mulle :) Onnea muuten uudesta kodista, eiköhän kaikki mee hyvin ja pian se on ihan oikeasti teidän :) en malta odottaa sisustuspostauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näin minäkin ajattelen! :) Meillä uudessa asunnossa on olkkari etelään, mutta makkarit länteen, eli tosi kivasti. Makuuhuoneen ilmansuunta on tosiaan hyvä olla joku muu kuin etelä, jotta se ei ole niin kuuma! Kiva kuulla että sisustuspostaukset kiinnostaa, jos kaikki menee hyvin niin niitä on tulossa paljon! :D

   Poista
 12. Helsingissä se on aika yleinen (vaikkakin ikävä) fakta, että vain yhden tai muutaman toivomistaan kriteereistä saa täytettyä mitä tulee asuntoon. Järkevää ratkaisua kolmiossa on esimerkiksi todella vaikea löytää ilman posketonta lainaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuolla ylhäällä toinen kommentoikin asiasta. Omat ajatuksnei koskeekin tosiaan asunnon hankkimista Oulusta, ja oikeastaan melkein mistä muualta tahansa kuin pääkaupunkiseudulta, jossa tosiaan asuntomarkkinat on ihan erit. Täällä saat helposti täytettyä kaikki kriteerit, kun Helsingissä voit valita vain tärkeimmän :/ Siksi pääkaupunkiseudulle muutto ei koskaan ole varsinaisesti houkutellut.

   Poista
 13. Mä olen maksanut melkeen 200.000e 25 neliön yksiöstä Ullanlinnassa, ja kyllä välillä kirpaisee kun katsoo millaisia lukaaleja sillä saisi muista kaupungeista ja haaveilenkin välillä muutosta Ouluun, Tampereelle, Turkuun jotta saisi vähän enemmän lääniä. :D

  Voin siis sanoa sijainnin olevan mulle tärkein, mutta onneksi tämän asunnon kohdalla kaikki muukin toimii, mutta niitä neliöitä on kyllä vähän liian niukasti. Ja parveke olisi ihana. :) Ehkä vielä joku päivä saa sijainnista tinkimättä lisää neliöitä kun ahkerasti tekee töitä... Tai sitten pitää luopua keskusta-asumisesta. Valintoja, valintoja kun ei tosiaan niitä miljoonia ole tilillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, jep! Helsingissä tosiaan on asuntomarkkinat ihan eri, ja sitä ei voi verrata oikein mihinkään :) Pienessä asunnossa on kyllä tärkeää, että neliöt on käytetty hyvin. Ja hei onhan Ullanlinna aivan ihanaa aluetta! :) Ja jep, valinnoistahan näissä on pitkälti kyse. Helsingissäkin kun lähtee junarataa pitkin hieman kauemmas saa samalla hintaa jo paljon enemmän neliöitä.

   Poista
 14. Vähän ohi aiheen, mutta mistä tuo olohuoneen pöydällä oleva marmorialusta on hankittu? :D Ja aiheesta puolestaan, että täällä aika pitkälti samat kriteerit asunnon hankinnassa. :) Odotan innolla teidän uuden kodin sisustusjuttuja! -Henriikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on itseasiassa vain kolme marmorilaattaa vierekkäin! :) Helppo budjettivaihtoehto.

   Poista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUPTämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa. Selaamalla sivustoa hyväksyt niiden käytön. Lisätietoja täällä.
© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.