Leikkauksista

Viikot menee niin nopsaa ohi, että tuntuu ettei mukaan ehdi. Maanantai päivän jälkeen viikonloput tulevat kuin salamana, jota en tokikaan pane pahakseni. Töissä on tällä hetkellä todella hektistä ja kiireistä, kuten aina tähän aikaan vuodesta. Viime viikolla nappasin itselle flunssan, joka pani minut viime viikonloppuna pakkolepoon, eikä tuo kiusanhenki tunnu vieläkään kaikonneen vaan niiskutus jatkuu. On tullut syksy.


Näiden omien henkilökohtaisten "murheiden" lisäksi myös uutiset ja media ovat täynnä vain ikäviä ja vaikeita asioita: pakolaisia ja leikkauksia. Näistä asioista on kyllä turha omaa mielipidettä edes sanoa ääneen, sillä mielipiteitä on niin monta kuin on mielipiteen esittäjääkin ja konsensusta näissä asioissa on täysin mahdotonta saada. Aina joku on tyytymätön, aina joku pettyy, aina joku kokee olevansa epäreilussa asemassa. Itse kuitenkin luotan, että päättävät tahot osaavat ne tässä tilanteessa parhaimmat ratkaisut tehdä, vaikka ne ei miellyttäviä olisikaan. Voisi hallitus olla paljon kehnomminkin muodostettu. Itse en siis aio osallistua tämän päiväiseen mielenilmaukseen. 


Toki nyt suunnitelluista leikkauksista ei kovin iso osa minuun tällä hetkellä koskisikaan, mutta aiemmin olisi koskenut ja saattaa joskus tulevaisuudessa taas koskea. Siitä huolimatta ajattelen, että jos yhä olisin töissä kaupan kassalla, niin vaikka sunnuntailisää alennettaisiin se 25 %, olisi sunnuntaivuorot yhä edelleen lemppareitani. Jotenkin välillä tuntuu, että ihmisillä unohtuu se suhteellisuudentaju, sillä eihän tässä tokikaan olla leikkaamassa kaikkia lisiä, kuten kuten moni leikkauksien kohteeksi osuva on asian ilmaissut. Yhä edelleen sunnuntaivuorosta kilahtaisi palkkakassaan 75 % enemmän palkkaa mitä muina päivinä, ja se on minusta paljon se! Erittäin harvinaista herkkua tällä maapallolla. 

Leikkauksista suurimman kannatuksen minulta saa se, että julkisen sektorin lomapäivien lukumäärä pudotettaisiin siihen samaan mitä yksityisellä sektorillakin on. Vuosilomalain yhdenmukaistaminen  olisi minusta vain ja ainoastaan oikeudenmukaista. Julkisella sektorilla kun ei edes lauantaipäiviä lasketa lomapäiviksi, joten tällä hetkellä julkisen sektorin lomat ovat kolme ja puoli viikkoa pidemmät mitä yksityisellä. Ja leikkauksen jälkeenkin ne olisi yhä viikon pidemmät. Mutta ymmärrän tässäkin asiassa vastarinnan, sillä kukapa nyt ei haluaisi lomailla pidempään? Kuitenkaan en näe sille mitään syytä, miksi julkisissa viroissa olevilla tulisi olla lomaa paljon enemmän mitä vastaavaa työtä yksityisellä sektorilla tekevillä.


Moni voi ajatella nyt, että älä sano mitään kun et tiedä mistä puhut. Myönnän, minä en politiikasta juuri mitään edes ymmärrä, ja omat ajatuksen ja mielipiteeni tulevatkin ihan oman maalaisjärkeni pohjalta. Olen kiinnostuneena kyllä lukenut sekä leikkauksia kannattavien, että niitä vastustavien kommentteja ja kummallakin puolella olen lukenut hyvää argumentointia. Välillä kuitenkin myös pienen palkan määritelmä on itselleni jäänyt hieman epäselväksi, sillä jos kätilöiden vajaan 3300 euron keskimääräistä kuukausiansiota sanotaan pieneksi, niin jo on hyvin asiat meillä Suomessa. Nyt en ota millään muotoa kantaa siihen onko palkka oikea suhteessa työn vaativuuteen tai rasittavuuteen mutta yli 3000 euroa kuussa tienaava on omasta näkökulmastani jo oikein mukavasti tienaava. Itse jos tienaisin sen verran kokisin olevani onnekas! Toki jos menot ovat isot tulee ihan mistä tahansa palkasta pieni, mutta omat menothan tulisikin suhteuttaa niihin tuloihin. Jos elää yli varojen niin aivan varmasti isokin palkka tuntuu pieneltä.


Tässä tekstissä ei juurikaan ollut päätä eikä häntää, enkä kärkkäämpiä ajatuksiani edes uskaltaisi tuoda julki kivityksen pelossa. Toivon kuitenkin, että jokin ratkaisu tähän Suomen talouden tilanteeseen saadaan ja mahdollisimman pian. Se kuitenkin on selvää, että jotain on tehtävä ja kaikkien on siihen osallistuttava, halusi tai ei. Kuulen mielelläni myös teidän mielipiteitänne ja keskustelen asiasta kommenttiboksin puolella!

Tänä viikonloppuna aion unohtaa ikävät asiat ja suunnataan mökille nauttimaan raikkaasta ilmasta ja rentoutumaan. Tekstin kuvituksena olevat kuvat rakkaasta Onni-koirasta ovat kuukauden takaiselta mökkireissulta. Oikein mukavaa viikonloppua kaikille!

Edit// Kiitos kovasti tähänastisista kommenteista! Olen lukenut jokaisen  suurella mielenkiinnolla ja vastailen paremmin kunhan palaan sunnuntaina loneen ääreen! :)

53 kommenttia

 1. Ihanat kuvat. Haluan kuitenkin sanoa julkisen puolen lomista sen verran, että ne eivät tosiaankaan tule heti kun menet esim. kunnalle töihin. Sinulla pitää olla 15 vuotta kunnallista palvelua ennen kuin saat pitkän loman. Kunnallisella puolella palkat ovat alhaisemmat kuin yksityisellä. Loma ikäänkuin korvaa sitä, että ei juurikaan 15 vuoden työuran jälkeen ole tiedossa palkankorotuksia. Muita kuin näitä yleiskorotuksia. Yksityisellä puolella on suurempi mahdollisuus saada lisää palkkaa työvuosien karttuessa. On huomioitava, että kunnallisella puolella ollut 15 vuoden määräaikalisä otettiin pois jo varmaan kymmenen vuotta sitten. Omasta mielestäni lomarahan leikkaus olisi viisasta. Se koskisi silloin kaikkia tasapuolisesti. Isompipalkkaiselta menisi enemmän ja pienipalkkaiselta vähemmän, sehän olisi sitä tasa-arvoa. Samoin ensimmäinen sairaslomapäivä voisi mielestäni olla palkaton. Onhan se jo joillakin aloilla. Hyvää syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkimusten mukaan julkisen ja yksityisen sektorin palkat lähenevät toisiaan koko ajan, joten se palkkaerokaan ei enää yli pitkiä lomia voi selittää. Valtiolla palkkataso on joidenkin tutkimusten mukaan jo jopa yksityisya korkeammat, mutta kunnat jätättävät. Isoimmat palkkaerot ovat johtajatason viroissa, joka mielestäni onkin aivan ymmärrettävää, että yritysjohto tienaa paremmin. Kiitos asiallisesta kommentista ja oman näkökulmasi tuonnista, on tosi mielenkiintoista lukea toisten ajatuksia asiasta! :) Mukavaa viikonloppua!

   Poista
  2. Samaa mieltä! Lomarahaa voisi mielestäni ihan hyvin leikata, sillä se koskettaisi kaikkia. Useimmat näistä leikkauskohde-ehdotuksista eivät liiemmin kosketa juuri niitä parhaiten tienaavia.

   Minun mielestäni ei voi sanoa, että julkisen sektorin lomien leikkaaminen yksityisen tasolle olisi puhtaasti oikeudenmukaista. Tokihan riippuu millä alalla julkisella sektorilla on, mutta omalla kohdalla juuri ne, tokikin jossain tulevaisuudessa siintävät, hiukan pidemmät lomat ovat olleet se asia joka kompensoi tuota alle 2000 euron palkkaa. Olenkin itse sen valinnut, että arvostan vapaata enemmän kuin rahaa. Työhöni vaaditaan kuitenkin korkeakoulututkinto ja vaikka virkamiehiä yleensä mollataankin laiskoiksi paperinpyörittelijöiksi, niin ainakin meillä työmäärään hukkuu. Työn määrä lisääntyy koko ajan samalla kun työntekijöiden määrä laskee (näinhän toki myös usein yksityisellä sektorilla). Eläköityvien virkoja ei enää täytetä ja työt ovat määräaikaisia. Koko ajan saa olla perehdyttämässä uutta ihmistä tekemään työtä johon juuri olet puoli vuotta perehdyttänyt toista ihmistä, jonka sopimus juuri päättyi. Tähän kun vielä lisätään se, että itsekin tuuraan oman työvuoreni lisäksi myös kahta sairaslomalla olevaa, niin palkalla ei tosiaan juhlita. Jos lomatkin vielä lähtevät niin ei enää kyllä riitä jaksamista tuohon hommaan :(

   Pahoittelen sekavaa ulosantiani, meinaa uni jo painaa.

   Poista
  3. Pieni tarkennus vain, että lomaraha ei suinkaan kosketa kaikkia!

   Poista
  4. Suomessa on progressiivinen verotus, joten usko pois, "ne parhaiten tienaavat" maksavat oman osuutensa ja osallistuvat talkoisiin. Nämä parhaiten tienaavat eivät useinkaan esimerkiksi käytä julkisen terveydenhuollon palveluja. Toiset sitten senkin edestä. Kaikkia asioita ei tarvitse voida oikeudemukaistaa tai tasa-arvoistaa. Suomessa on jo lähtökohtaisesti hyvät palkat, hyödykkeet ja palvelut ovat liian kalliita.

   Poista
  5. Itse en uskaltaisi kyllä mennä julkisen sektorin virkoihin töihin sillä varjolla, että kun 15 vuoden päästä siintää pitemmät lomat. 15 vuotta on kuitenkin niin pitkä aika, että siinä ehtii tapahtua vaikka mitä ja itse ainakin pitäisin todennäköisenä että lomat yhtenäistetään.

   Ja siinä olen myös samaa mieltä, että kyllä se verotus pitää huolen siitä että myös ne isotuloiset osallistuvat talkoisiin, ovat osallistuneet jo vuosi. Ainakin jos väite että Suomen isotuloisimmat 10 % maksavat verotuloista sen 70 % pitää paikkansa.

   Poista
 2. Hei, olen kyllä samaa mieltä. Sunnuntailisä 75% on paljon se. Suomestakin löytyy niitä todella pienipalkkaisia sekä miehiä että naisia... minusta kätilöt eivät heihin lukeudu.

  Minea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä sunnuntailisästä, 75% korotus on yhä edelleen iso! Suomessa tosiaan on paljon pienipalkkaisempiakin ammatteja kuin kätilöt, joiden keskiansioksi (lisineen, ei siis pelkkä peruspalkka!) tuo vajaa 3300e sanotaan.

   Poista
 3. Itse työskentelen valtiolla tällä hetkellä. Että saisin nuo paljon puhutut pitkät lomat, niin joudun vielä kymmenen vuotta odottamaan. Minusta on hullua, että lomista halutaan ottaa se 8 päivää pois vain, että kaikilla olisi saman verran. Onhan ihmisten palkatkin erisuuruisia. Julkisella puolella on melkeinpä käytössä vain pelkät palkan yleiskokouksen ja that it it! Siellä on saatu neuvoteltua paremmat lomat mutta tyydyttyneitä pienempään palkkaa. Jos vertaa yksityiselle puolelle niin siellä useimmiten samantasoisesta tehtävästä maksetaan enemmän. Itsekin tienaisin yksityisellä vähintään 500e enemmän. Itseni kohdalla pitkät lomat eivät ole syy työskennellä valtiolla :)
  Itse en siis pysty allekirjoitamaan tuota, että vuosilomalaki pitäisi yhdenmukaistaa. Milloin yhdenmukaistamme palkat? Minusta se jos joku olisi oikeudenmukaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen työskennellyt samalla työnantajalla kohta 25 vuotta. Vuosilomani on edelleen se 30 päivää eli 5 viikkoa. 2000-luvulla olen saanut kahdesti palkan korotuksen, molemmilla kerroilla se on ollut alle 2%. 1990-luvulla olen saattanut saada myös pari palkankorotusta, mutta mikään niistä ei tule sen takia, että olisin ollut työnantajalla x vuotta.

   Teen kokonaistyöaikaa tavallisessa asiantuntijatyössä, eli työnantaja ei maksa ylitöistä. Työnantaja ei myöskään ole korvausvelvollinen työmatkoista, ne lasketaan edelleen omaksi ajakseni. Teen noin 30 matkapäivää vuodessa. Mikäli esimies suostuu saan pitää 1:1 työtunteja vapaana, eli sunnuntaina 4 tunnin lento klo 15 antaa minulle vapaata 4 tuntia esimiehen osoittamana ajankohtana. Käytännössä olen lähtenyt kotoa klo 13 ja menettänyt melkein koko päivän. Ylityövapaita meillä saa pitää vain tammikuussa, työtilanteen niin salliessa. Tyypillinen työaika on vähintään 42,5t viikossa. 50% jatkuvasta kouluttautumisesta teen omalla ajallani. En ole mikään työpaikan työmyyrä tai uraohjus, vaan keskivertohemmo.

   Tästä näkökulma katsoen julkisen sektorin lomat hulppeat ja työaika kahdehdittavan lyhyt.

   Poista
  2. Ammatinvalintakysymys!18. syyskuuta 2015 klo 15.32

   Moi,
   Mun mielestä on kiva, että työskentelet valtiolla ja hoidat meidän kaikkien yhteisiä asioita. Kiitos siitä!
   Kompensaatiota voisi miettiä vaikka mittarilla euroa/työpäivä vuodessa. Lomien lisä nostaa silloin valtiolla tuon luvun ihan kilpailukykyisiin lukuihin. Jos kuitenkin sanot, että et tee työtä pitkien lomien takia, vesittyy myös tuo tunnusluku euroa/työpäivä vuodessa, sillä silloin tekisit kai samalla palkalla myös vähemmän?

   No kuitenkin oli mielipide mikä tahansa,on nämä asiat kuitenkin vain ammatinvalintakysymyksiä: jos koet, että saat parempaa palkkaa muualla, miksi et vaihda muualle?

   Poista
  3. Heija: Lueskelin joitain tutkimuksia netistä ja niiden mukaan valtion viroissa keskipalkka on yksityistä isompi, johtoa lukuunottamatta. Kokonaisuutenakin julkisen palkat ottavat yksityistä koko ajan kiinni. Kiitos hyvästä kommentistasi :)
   Anonyymi: Sama homma minulla. Ylityölisät ovat vieras käsite ja viikonloppuisin tehdyt tunnit ovat täysin saman arvoisia arkipäivien kanssa. Palkankorotukset ei yksityisellä sektorillakaan ole todellakaan mitään joka vuotista iloittelua, vaan usein niitä odotellaan vuosia.
   Ammatinvalintakysymys: Näinhän se on, jokainen voi halutessaan pyrkiä vaihtamaan työpaikkaa jos on nykyiseen tyytymätön.

   Poista
  4. Sinulle "ammatinvalintakysymys"
   Miksi minun pitäisi vaihtaa alaa vain siksi, että tienaisin enemmän? Totesin vain, että yksityisellä puolella saisin enemmän. Pointti siinä oli ihan muu, jota et selvästi osannut lukea :) En usko kenenkään työskentelevän julkisella puolella vain siksi, että 15 vuoden jälkeen he saavat pidemmät lomat. Uskon vahvasti siihen olevan muita syitä!

   Linda:
   Olen edelleen kanssasi hieman eri mieltä. Toki voi olla, että julkinen puoli ottaa yksityistä koko ajan kiinni. Mutta en silti ymmärrä miksi lomia tulisi julkiselta puolelta lyhentää? Miksi vuosilomalain tulisi olla kaikille yhdenmukainen? Palkat, työajat, lountoisedut, verotus yms eivät ole, niin miksi vuosiloman tulisi olla. Lomarahoen leikkaaminen oli reiluin tapa. Silloin se koskisi kaikkia työssäkäyviä.

   Poista
  5. Ei kyllä muuten koskisi kaikkia työssäkäyviä :) Ainakaan meillä media/mainosalalla lomarahoja ei makseta lainkaan.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Heija, Siksi vuosilomalain tulisi mielestäni olla yhdenmukainen, jotta valtion menoja saadaan supistettua. Virastotyössähän on työaikakin normaalia lyhyempi, ainakin valtion virka- ja työehtosopimuksen mukaan. Verotus on siinä mielessä yhdenmukainen, että saman verran tienaavat maksavat lähtökohtaisesti saman verran veroja. Luontoisetuja nauttii todennäköisesti vain pieni prosenttiosuus, ainakin itsellenikin hyvin vieras käsite :D

   Poista
 4. Tästä aiheesta riittäisi kyllä sanottavaa varmaan pitkän puheen verran, mutta nyt yritän tiivistää :D Joo, sunnuntailisän leikkaus ei ole katastrofaalinen. Itseä lähinnä ärsyttää se, että nykyisen hallituksen leikkauslinja kohdistuu melko puhtaasti vaan pieni- ja keskituloisiin. Jos pitää ottaa, niin sitten pitää ottaa koko porukalta eikä vaan sieltä täältä. Lomarahojen poisto kaikilta olisi reilumpi ratkaisu, sille iso peukku täältä.
  Itseäni ärsyttää kalliissa vuokra-asunnossa asuvana täyspäiväisenä opiskelijana myös tuo kitinä pienistä tuloista. Okei, olen ehkä hieman eri asemassa kuin joku jolla on monta suuta ruokittavana ja asuntolainat sun muut, mutta monesti tuntuu kyllä ihan hullunkuriselta jos ei se reilut pari tonniakaan muka riitä "mihinkään". Kaikilla ei tarvitse olla sitä ökymersua ja 60" telkkaria vaan siksi että naapurillakin on. Järjenkäytöllä ja taloussuunnittelulla pärjää - kuten minäkin, vaikka syön hyvin enkä muutenkaan kituuta siitä huolimatta, että vuokran jälkeen kk-budjetti liikkuu noin 300 euron tuntuvilla.
  Minusta ongelma on jälleen enemmänkin siinä, onko palkkaus sopivassa suhteessa koulutukseen, sen ja itse työn vaativuuteen. Esimerkiksi ala-asteenopettajilla on korkeampi palkka kuin lastentarhanopeilla, vaikka jälkimmäisen työ ainakin omissa silmissä vaikuttaa ihan yhtä raskaalta.
  Klassinen palkkavertailukohde on hoitajat ja lääkärit. Minulla on paljon tuttuja ensin mainitussa ryhmässä, ja kaikki kunnia heille. Työ on raskasta ja vaativaa, eikä palkat ole hulppeita. Mutta. Joku kohtuus pitää siinäkin valitusvirressä olla. Lähihoitajaksi pääsee lyhyintä reittiä pitkin noin 2 vuoden koulutuksella, mikä ei hirveän vaativalta kuulostanut edes lukioon verrattuna. Työtehtävien vaativuus ja raskauskin vaihtelee huimasti riippuen paikasta ja alasta.
  Lääkärien koulutus ja työ onkin sitten todella vaativaa, ja palkat ovat huimia. Monesti ihan ansaittujakin, mutta ikävä kyllä "easy money" vetää aivan vääränlaista porukkaa alalle..
  Itse suoritan myös yliopistotutkintoa vaativalla, hyvinpalkatulla alalla. Tämä ammattiryhmä se vasta joutuukin parjauksen kohteeksi, mutta todellisuudessa harva tajuaa että hikeä, verta ja kyyneliä saa vuodattaa 5 vuotta ennen kuin saa edes paperit ulos. Sen jälkeen alkaa työ, joka ei välttämättä ole niin helppoa aina sekään ja pitkät päivät on nekin melko yleisiä. Yksinkertaisella matikalla saa laskettua että tulot ovat melko linjassa, kun vertaa 3 vuoden ammattikoulutusta ja 3 lukio- + 5 yliopistovuotta kestävää ponnistelua. Näille valittajille tekisi mieli sanoa, että tervetuloa vaan lukemaan 2000 sivun yksityiskohtaisia tenttialueita viiden vuoden ajaksi, niin sitten voidaan taas miettiä asiaa uudelleen :D
  Puuuh, olipa avautuminen - kiitos ja anteeksi! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, luokanopettajathan opiskelevat maistereiksi, kun taas lastentarhanopettajaksi riittää se kandidaatti. Että ihan linjassahan se palkkaus menee koulutukseen nähden näitä kahta verratessa :)

   Poista
  2. Kattiksen kommenttiin halusin vain huomauttaa, että lähihoitajaksi opiskelun minimiaika kouluttautua on todella 2v, mutta lukion/ammattikoulun jlkn sairaanhoitajaksi minimiaika on 3,5 v, ja työ on erittäin vaativaa ja raskasta. Ja palkkataso suunnilleen sama kuin lähihoitajan, ja lääkärien palkasta kaukana. Että kyllä siinä minusta on paljonkin pohdittavaa, miks sh/lkri palkkataso on niin eri, etenkin kun sairaalaolosuhteissa työskennellessä konkreettista vastuuta sairaanhoitajilla on jossain mielessä tavallaan lääkäreitä enemmänkin.

   Poista
  3. Juu, on tiedossa sairaanhoitajien koulutuksen kesto ja työnkuva; viittasinkin esimerkissäni lähihoitajiin (joita tuttavapiirissä on paljon ja on tullut sitä kautta vastaan paljon valitusta palkkauksesta ym). Sairaanhoitajien palkkoihin en puolestani ole perehtynyt niin että uskaltaisin sanoa juuta tai jaata. Toivottavasti kukaan ei koe vähättelynä kärjistäviä esimerkkejäni; minun mielestäni työ kuin työ on tärkeää. Kiitos myös aiemmalle anonyymille tarkennuksesta; en ollut ihan varma myöskään lto:n koulutuksen kestosta :)

   Poista
  4. Kattis, Toisaalta isotuloiset ovat maksaneet korkeita veroja jo vuosia, joten he ovat toisaalta osittain myös jo osallistuneet talkoisiin. Siinä olen samaa mieltä, että tuntuu kun mikään palkka ja raha ei riitä. Itse kun ajattelen niin, että ne omat menot tulisi suhteuttaa omiin tuloihin. Toki elämäntilanteet vaihtelee kuten sanoit, mutta niin ikävältä kuin se ääneen sanottuna kuulostaakin, niin lapsien teko on myös jokaisen oma valinta. Jokaisella kuuluisi toki olla mahdollisuus tehdä lapsia, jos sellaisia vain suodaan, mutta kyllä esimerkiksi jo neljän lapsen elättäminen on varmasti kovinkin kallista.

   Poista
 5. Se on hyvä, että asioista keskustellaan eikä tässä nyt kukaan ketään kivitä, mutta harmittaa ja ärsyttää kun oma kaveri- ja lähipiirikin on ihan jakautunut näiden leikkausten takia. :D Jos nyt miettii, että omassakin perhepiirissä on kunnalla päivätyötä tekevä, yksityisellä sektorilla vuorotyötä tekevä, pomoasemassa oleva juristi, äitiyslomalla oleva, rakennusalalla oleva jne. niin jokaisella on vähän oma näkemys siitä miten asiat pitäisi hoitaa!

  Jos ihan totta puhutaan, niin työntekijöiden etujen leikkaus on oireen, ei sairauden hoitoa. Sote-alan tehostaminen, asumisen edullistaminen kaavoituksen & rakennusbyrokratian keinoin, byrokratian selkeyttäminen, työajan seuraamisesta siirtyminen työn tuloksen seurantaan julkisella puolella ja monet muut keinot saisivat aikaan miljardiluokan säästöt ilman palkkaleikkauksia ja ostovoiman pienentämistä.

  Mutta ymmärrettävästi ylläolevia ei tehdä hetkessä joten tällä haavaa leikkaukset on tehtävä, ja sen ymmärrän kyllä. Noissa lisissähän kyse on ennen kaikkea tasapuolisuuden periaatteesta, eli yksi ryhmä joka tekee tavallaan "raskainta" työtä joutuu osallistumaan suhteessa kaikista eniten talkoisiin. Raskaalla tarkoitan sitä, että vuorotyöläinen kärsii suhteessa muihin enemmän sosiaalista ja terveydellistä haittaa jotka eivät ole ihan mitättömiä. Moni vuorotyöläinen siksi peräänkuuluttaa sitä tasapuolisuutta, minkä esim. lomarahan puolitus/työpäivän pidennys tekisivät.

  Samaa mieltä taas olen tuosta julkisen puolen lomaleikkauksista, sillä ne tulevat silti olemaan yksityistä suuremmat! Sekään ei aina pidä paikkaansa, että sillä kompensoidaan huonoa palkkaa, sillä riippuu paljon alasta. Ainakin sos- ja terveysalalla julkinen sektori maksaa enemmän kuin yksityinen.

  Se on myös totta mitä sanoit palkasta, että ei ne tulot vaan ne menot. Jos elää yli varojensa, ei kymppitonnikaan riitä ja ihminen loppujen lopuksi voi vaikuttaa melkein kaikkiin kuluihin omilla valinnoillaan. Pääkaupunkiseudun ydin on kuitenkin vähän kinkkinen paikka, sillä siellä jo oikeasti pitää olla pätäkkää vähän jos haluaa asua mukavasti, toisaalta sekin on kyllä oma valinta. ;)

  Joka tapauksessa hieno ja rohkea ulostulo, näistä ei kaikki ihan uskalla edes kirjoittaa kun tilanne on "kuumana", mutta toivotaan että löytyy vielä se kaikille hyvä ratkaisu ja saadaan Suomi nousuun, jollain konstilla! Ihania kuvia muuten, eivät auta alkavaan koirakuumeeseen yhtään...;)

  VastaaPoista
 6. Nimenomaan näin! Ja kuvat on vielä kivempia kun pitkästä aikaa Onni poseeraa oikein olan takaa :D
  Kirjotit aika lailla kuin mun suusta. Tottakai etuja ei oo kenenkään kiva menettää mutta minusta kätilöt meuhkaa aika turhasta. Ihan oikeesti; palkka yli 3000, niin jos olisin kätilö niin olisin aika hiljaa. Joo tottakai osa siitä tulee juuri lisistä mutta edelleenkään sitä lisää ei olla leikkaamassa kokonaan. Toiseksi, kaikkien on nyt osallistuttava näihin talkoisiin; myös hoitoalan. Opiskelijat ja eläkeläiset ovat jo osallistuneet. Jos nyt ei leikata niin kohta leikataan sitten kunnolla kuten Irlannissa ja Portugalissa on tehty tai toinen vaihtoehto on että Suomi on Kreikkakakkonen.

  Ja mitä tulee pääkaupunkiseudulla asumiseen, niin ei ole pakko myöskään ostaa asuntoa johon ei ole varaa. Hirveen moni ottaa ihan älyttömän ylisuuria lainoja ja sitten ihmetellään kun normitulot ei riitä. Oltaisi mekin saatu lainaa enemmän mutta ihan oikeesti en halua enempää ja nytkin asutaan ihan mukavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin samaa mieltä kanssasi. Jotenkin valitus on mennyt aivan yli ja suhteellisuudentaju kadonnut. Tosiaan kun kaikkea ei ihan varmastikaan olla leikkaamassa, mutta jostain se on tehtävä. Muualla maailmassa omistusasuminen on paljon harvinaisempaa mitä Suomessa. Ja asuntolaina pitää ehdottomaasti ottaa sellainen, että sen voi helposti maksaa ja palkasta jäisi myös jotain sinne pahan päivän varalle. Kiva kun kommentoit Erica! :)

   Poista
 7. Kiitos rohkeasta kirjoituksesta. Mielestäni on hienoa, että uskallat "pinnallisemmassa" blogissa tuoda näitä ajatuksia esiin. Itse olen ihan samoja asioita pyöritellyt, mutta vielä ei ole rohkeus riittänyt näistä asioista blogissa kirjoittamaan. Hassua, miten nyt jotenkin olemmekin niin kovin varovaisia. Se, että on monia näkökulmia, on vain hyvä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin tunteita herättävä puheenaihe, ja jokainen jolla on hiemankaan itsesuojeluvaistoa ei kerro omaa mielipidettään liian rajusti julki :D Aina joku vetää herneen nenään ja tulkitsee sanomiset väärin, eikä siltä vältytty tässäkään postauksessa. On kuitenkin tosi mielenkiintoista lukea myös muiden mielipiteitä ja olen iloinen heränneestä keskustelusta!

   Poista
 8. Mistä helvetistä olet saanut tuon kätilön palkan 3300e? Luitko ihan luotettavasta lähteestä: iltalehdestä, wikipediasta? Toivottavasti et itse koskaan tarvitse kätilön apua, koska tuon verran arvostat heidän 4,5v korkeakoulutusta,3-vuorotyötä, isoa vastuuta-et näemmä tiedä YHTÄÄN mitä kätilö tekee ammatikseen. Toivottavasti edes vähän Sinua hävettää kun kirjoittelet tämmösiä. Ottaisit kuitenkin asioista selvää. Pittääpä iha isolla porukalla nauraa tälle kirjotukselle :D hehe
  -m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskipalkkatietoja löytää kyllä ihan luotettavista tahoista, ja kyllä kätilöjen keskiansio on 3300 euroa. Kommentistasi huokuu kuinka olet tahallaan tulkinnut tekstini väärin. Minähän nimenomaan kirjoitan, etten ota millään muotoa kantaa siihen onko kätilöjen keskiansio oikea työnvaativuuteen nähden, saatikka sitten yritän avata kätilön työnkuvaa ja aivan viimeisenä lähtisin heidän työtään väheksymään. Mielestäni 3300e kk palkka on ihan yleisellä tasolla hyvä palkka.

   Poista
  2. Anonyymi, tuosta sun kommentista huokuu juuri se mikä tällä hetkellä oppositiosta ja mielenosoittajista: asiattomuus. Kamalaa meuhkaamista! Ei voida asiallisesti keskustella asiasta, kun kaikkien "mielenosoittajien" suusta se ruukaa menemään aina juuri tuollaiseksi. Linda on mielestäni puhunut asiallisesti kenenkään työtä aliarvostamatta - kukaan ei ole täällä sanonut, etteikö kätilön työ ole arvokasta. Mielestäni myös 3300 euroa kuukaudessa on ainakin omaan korvaani hyvä palkka. Ja minä olen itsekin työntekijä, johon leikkaukset kohdistuvat. Tosin ei ole tullut mieleenkään alkaa valittamaan, koska tiedän, että jotain on nyt tehtävä. Luulen myös, että jokainen kuka vaativaa korkeakoulututkintoa suorittaa/on suorittanut ymmärtää mitä korkeakoulututkintoon vaaditaan, eikä näin ollen vähättele kenenkään koulutustaustaa :) Mun mielestä hallitukselta, sekä leikkauksia kannattavilta on tullut todella asiallisia ja perusteluja kommentteja, harvempi on lähtenyt asiattomuuksia laukomaan. Sen sijaan liian usein olen sosiaalisessa mediassa tai opposition suusta kuullut hieman epäasiallisia ja jopa hyökkääviä kommenteja, puhumattakaan ay-liikkeistä.. Suomi nousuun rähinällä? :'D

   Poista
 9. Rohkeaa, Linda! Olenkin iloinen miten fiksua keskustelua täällä!

  Olen samaa mieltä siitä, että jotakin vain on tehtävä. Siitä miten epätasaisesti suunnitellut leikkaukset kohdistuisivat - hallitus puuttuu vain siihen mihin lainsäätäjä voi puuttua, muut asiat kuten lomarahat on työmarkkinaparttien käsissä. Niillä taas oli kaksi mahdollisuutta sopia hallituksen kanssa toisin, ja vieläkin pääministeri heitti puheessaan kolmannenkin koukun sinne suuntaan. Siihen on nyt tartuttava. Työmarkkinaosapuolilla on tässä maassa iso valta.

  Työ on Suomessa kallista ja edut edelleen isot. Henkilökohtaisesti en myöskään ole koskaan ymmärtänyt lomarahojen merkitystä. Miksi lomalta pitäisi saada isompi palkka? Mikroyrittäjien arkea perheessäni seuratessa on välillä vain käsittämätöntä huomata miten työntekijän pitäminen ei vuoden kaikkina aikoina vain kannata eräiden etujen vuoksi. Näinä aikoina muutenkin kiukuttaa usein se, miten epäkiitollisia jotkut työpaikoistaan ovat. On edes töitä hemmetti vie vaikka sunnuntailta saisikin jatkossa vain 175% palkkaa. Ihan oikeasti nyt. Niinkuin sanoitkin.

  Aina, aina, aina työn, vähäisenkin sellaisen olisi oltava työttömyyttä kannattavampaa. Eikä aina ole kyse siitä olisiko työntekijä tästä samaa mieltä. Nykyisellään työelämän säännöt eivät salli paikallista sopimista, ja kyse on liian usein joko tai -tilanteesta. Kun työnantaja on vaikeuksissa, irtisanominen on liian usein ainoa mahdollinen vaihtoehto. Jos työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella voitaisiin pelastaa sekä yritys että työpaikka, niin pitäisi aina voida tehdä.

  On myös totta, että tämä 5% kilpailukykytavoite ei ole ainoa asia, mikä Suomen nostaa, itsekin teen töitä yhden suurimman hankkeen kanssa joka päivä. Mitään ei kuitenkaan voi ottaa pois, tätäkään 5% tavoitetta. Tekemättä ei voi jättää, kuten tasavallan presidentti sanoi.

  Yllättynyt olin kuitenkin varsin räjähdysherkättömästä meiningistä, joka tämän päivän markkinahumumaista mielenosoitusta hallitsi. Sen perusteella voisi kuvitella, että kyllä me ymmärretään, että ollaan vakavassa paikassa. Tokihan on tiukkoja mielipiteitä, eikä koko mielenilmausta olisi tehty ilman että vakaviakin ajatuksia on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotonkin että sinä jos joku osallistut kommentointiin :) Minäkin olen iloinen kuinka pääsääntöisesti hyvänä keskustelu on pysynyt, vaikka niin tunteitaherättävä aihe onkin. Sinä olet varmasti niin moninkertaisesta asioista perillä mitä minä, ja se kyllä huokuu asiantuntevasta kommentistasi ja toit paljon uutta tietoa tälle maalaisjärjellä ajattelijalle. Sen tosiaan pitäisi kuitenkin ihan jokaisen ymmärtää että jotain on tehtävä. Kukaan ei varmasti voi jäädä talkoista ulos.

   Itsekin mikroyrittäjien lapsina tiedän, että palkkaaminen on todella kallista. Sitä ei voi kovin helpolla ymmärtää, kuinka paljon kuluja sen kuukausi palkan päälle yrittäjille tästä koituu. Paikallinen sopiminen olisi varmasti yksi iso askel yrittäjyyden ja työntarjoamisen helpottamiseksi.

   Poista
  2. Teidän on helppo puhua siitä, miten kaikkien on osallistuttava talkoisiin. Mietitään hetki. Miten te osallistutte? Helppo on kannattaa asiaa joka ei itseä tai läheistä kosketa. Mielihyvin kun olette sitä mieltä että kaikkien tulisi osallistua, niin että miten te osallistuisitte? Minusta nämä leikkaukset tulisi suhteuttaa tuloihin. Minusta se, että suomen verotusta ja veron kiertoa kiristettäisiin, toisi niitä oikeita säästöjä, kuin se että joltain viedään vähäisistäkin. Kyllä pieni palkkaiset on tässä koetuksella. Otat esimerkiksi kätilön. Okei. Miten lähihoitajat, vanhusten parissa, poliisit, tarjoilijat kaikki? Minä ainakin haluan turvallisen Suomen, ja varmuuden siitä että nämä tärkeät työntekijät pitävät minusta ja läheisistäni huolen. JA ovat motivoituneita. JA saavat ansaitun korvauksen. Suosittelen lukemaan erään kätilön facebookissa jakaman linkin. Eikä yhdenkän tarjoilijan palkka ole 3000 euroa.Tällä hetkellä verojen jälkeen varmaankin lähentelee 1500e? Siitä kun otat miltein 1500e vuodessa pois, se on jo iso lovi monen talouteen. Sinä useimmiten syöt ravintolassa, mutta haluat että nämä ihmiset raataisivat puoli ilmaiseksi? Nämä leikkaukset ei kosketa minua, mutta jokainen joka on vähänkään uutisista perillä tietää, miten sairaalanhenkilökuntakin ON JO NYT ahdettu ahtaalle. Miltä sinusta tuntuisi, kun sinun läheisiä hoidettaisiin saamatta siitä korvausta, kuitenkin oltava yötäpäivää ja useimmiten viikonloppuisinkin tämän henkilön läsnä?
   Hallitus on muutenkin ollut meille suomalaisille kovin epäluotettava. Kukin tahollaan lupasi olla koskematta esimerkiksi opintotukeen. Näihinkin tuli leikkauksia ja jokainen petti luottamuksensa ainakin minun silmin. Kaikki kohdistuu ja valmiiksi erittäin pienituloiseen väestöön. Meidän tulevaisuuteemme. Sinunkin lapsiisi. Miten tarjoamme hyviä palveluita/kehitämme Suomea, jos ei meidän anneta edes kouluttautua ja siitäkin nipistetään? Minä kiristäisin niiltä, jotka eivät tee mitään. En niiltä jotka yrittävät. Olisi minusta aika nipistää näitä 3 ässää. Jotain on tehtävä kyllä, mutta kyllä muitakin, kuin näitä yrittäjiä pitäisi ajatella.
   Oletko tutustunut myös aiheeseen, kun sanot että palkkaus on kallista, että Suomessa nostetaan kuitenkin ennätysmäärä osinkoja? Voitaisiinko vihdoin jo avata silmät ja huomata, että kyse on paljolti myös ihmisten ahneudesta. Koko ajan on saatava vaan lisää, vaikka ottamalla vähävaraisilta.
   Keinoja olisi vaikka miten monia, eikä näitä kipeitä leikkauksia todellakaan tarvitsisi tehdä. Mutta sinustakin huomaa, että ajattelet vain minäkuvaasi. Et osaa asettua yhdenkään vähempivaraisen asiaan.

   Poista
  3. Ensinnäkin Suomessa koulutus on jo ilmaista ja voit saada laadukasta ja ilmaista koulutusta aivan yliopistotasolle asti. Lisäksi opiskelijoille annetaan opintotukea, joka on ns. ilmaista rahaa ja tarjotaan lainaa erittäin hyvin ehdoin, halvalla korolla ja pitkillä maksuajoilla. Mielestäni Suomessa opiskelijoilla on Suomessa todella hyvin asiat verrattain moneen muuhun maahan. Itsekin olen saanut nauttia näistä eduista, mutta olen silti tehnyt koko opiskeluajan töitä, maksanut veroni enkä nostanut lähellekään kaikkia tukikuukausia mitä olisin voinut tulorajojen tullessa joka vuosi vastaan, istuessani siellä kaupan kassalla kasalla lähes joka viikonloppuna.

   Suomessa verotus on jo todella korkealla tasolla ihan maailmanlaajuisesti verrattuna ja isotuloisimmat maksavat kyllä jo reilusti isoimman osan niistä verotuloista, jolla tätä meidän hyvinvointivaltiota ylläpidetään. Vertailuna ihan vaikka Jenkit, joissa terveydenhuoltoa ei ilman vakuutuksia tipu ja jossa korkeakoulutus maksaa pienen omaisuuden.

   On ikävä tosiasia, että Suomen julkinen sektori on tällä hetkellä todella kallista ylläpitää, koska kaikki palvelut tarjotaan lähes ilmaisiksi. Ikävä tosiasia myös se, että ne työpaikat jotka eivät varsinaisesti "tuota" mitään, tulevat varmasti aina olemaan matalammin palkattuja kuin yksityisen sektorin työpaikat, sillä yksinkertaisesti raha ei riitä. Tämä ei johtu siitä etteikö näitä työpaikkoja arvostettaisi, vaan jostainhan se näiden julkisen sektorin palkkojen maksuun on rahat saatava, ja ne rahat tulee verotuloina sieltä "tuottavilta" aloilta, eli yrityksiltä. Mutta jos verotusta kiristetään vielä, lähtee nämä veroja maksavat yrityksen halvempiin maihin ja kohta meillä ei ole varaa enää tarjota niitä hyvinvointivaltion palveluja ilmaiseksi. Esimerkiksi jos terveydenhuolto ei olisi ilmaista vaan siitä pitäisi maksaa, voisi näillä tuloilla nostaa niitä sairaanhoitajien ja kätilöjen palkkoja.

   Arvostan ihan jokaisen uravalintaa ja tarjoilijat ovat tietenkin aivan elintärkeitä työntekijöitä ravintoloissa. Olen itsekin työskennellyt tarjoilijana ja muutenkin ravintola-alalla, joten en todellakaan väheksy ketään. Mutta mitä tarjoilijoiden mataliin palkkoihin tulee, niin se johtuu yksinkertaisesti siitä, että tarjoilijan työ on ns. helposti korvattavaa, eli tarjoilijan koulutus on lyhyt ja koska tarjoilijan töitä voi tehdä vaikka ilman alan koulutusta. Alempana linkkaamani Ylen tutkimuksen mukaan leikkauksien vaikutus ravintolatyöntekijän palkkaan vuodessa olisi alle 300e, eli vaivaiset 25 euroa kuussa. Ja mikäli tuo 25 euron kuukausittainen menetys vie jonkun vararikkoon, niin sitten on menot olleet lähtökohtaisesti jo aivan liian isot tuloihin verrattuna.

   Poista
  4. Suomessa koulutus on ilmaista, mutta myös laadukasta. Onko se laadukasta jos opetuksesta aiotaan nipistää enään jatkossa?
   Verotuksen kiristyksellä tarkoitin juuri tuota, että yrityksillä ei olisi mahdollista/niin helppoa kierrätää veroja muista maista. Suomihan tarvitsi jokaisen talkoolaisuutta, luulisi nyt firmojenkin sitten osallistuvan näihin talkoisiin. Mutta vaan ei. Sinäkin maalaisjärjellä "neuvot" jo valmiiksi pienipalkkaisia suhteuttamaan menosi. Leikkaa sinä omasta palkastasi kun se on kerta niin helppoa?
   Artikkelit mihin vastauksesi pohjautuvat ovat ihan vääristyneitä. Menetys ei todellakaan ole 25 euroa. Vaikutus tuloihi oli vuositasolla 1500 euroa PAM laskujen mukaan. Juurikin näitä kaupan alanihmisiä mitä sinäkin olet ollut, koskisi se kuukausittain 125 euroa. Se tuntuu jo monen lompakossa. Mutta ota sinä se lompakostasi, kun se ei kerta tunnu missään ;)

   Minä mielelläni ottaisin ja kiristäisin kaikkien nyörejä. Ei niin että otetaan van toisilta.
   Niinkauan kuin otetaan/yritetään toivon todella että suomalaiset lakkoilevat - runsaasti ja kalliisti.
   Pakottamalla ei näitä päätöksiä tehdä.

   Toivottavasti pystyt ravintolassa syömään ruokasi hyvällä omallatunnolla, vaikka pidätkin heitä näköjään huonompana ihmisinä ja väheksyt heitä ja pyydät suhteuttaamaan heitä menojaan.
   Vieläpä tietättä faktoja.

   Hyvinvointipalvelutkaan eivät pitkään aikaan ole enään olleet tyttönen ilmaisia. Joka kerta, kun menet terveyskeskukseen sieltä pärähtää lasku. Se siitäkin faktastasi.

   Poista
  5. Kommenttisi on todella ala-arvoinen kun anonyyminä väität, että minä pitäisin joitain huonompana ihmisenä, kun varsin hyvin voit ylemmästä kommentistani lukea, että todellakin arvostan jokaisen ihmisen työtä. Ymmärrät varmasti hyvin itsekin, että PAM on täysin puolueellinen laskemaan tuollaisia lukuja ja olen aivan varma, että keneltäkään kenen kuukausiansiot on 1500e (kuten ylempänä sanot) ei olla leikkaamassa vuodessa 1500 euroa. Se lasku mikä sieltä terveyskeskuksesta pärähtää on niin pieni verrattuna siihen mitä se olisi todellisuudessa ellei siitä valtio osaa maksaisi, että käytännössä palvelut ovat ilmaisia. Itse kun kävin keväällä päivystyksessä sairaalassa, en ole vielä tänä päivänäkään saanut mitään.

   Poista
  6. Anonyymin kommenttiin, vaikka en tiedä oliko se minulle vai Lindalle: lomarahojen poisto on pois kaikilta yhtäaikaisesti. Siihen olisin minä valmis, ja se kattaisi puolet kilpailukykytavoitteesta.

   Osinkojen jako taas ei liity mikroyrittäjien palkkaamiskykyyn sitten millään tavalla.

   Ja edelleen: asiat ei ole kaikki hallituksen käsissä. Hallituksen tehtävä on saada jotain tolkkua kokonaistaloustilanteeseen. Ellei partit sovi, hallituksen keinovalikoima on vähissä, ja edessä on vain leikkauksia.

   Julkisista hyvinvointipalveluista Linda taas taisi puhua siitä, että ne tarjotaan kansalaisille tällä hetkellä lähes ilmaiseksi, mihin ei enää ole varaa, sillä kustannukset on kasvaneet kantokyvyn yli. Esimerkiksi julkisten terveyspalvelujen kustannukset ovat kasvaneet yli kaksinkertaisesti inflaatioon nähden viimeisten 8 vuoden aikana, vaikka käyttö on vähentynyt. Minimaalisen asiakasmaksun osuus ei kata kustannuksista juuri mitään. Ratkaisun ei tarvitse olla hyvinvointipalvelujen rapauttaminen ja maksujen sysääminen käyttäjälle Amerikan-mallin tavalla, vaan palvelujen tuottavuuden kasvattaminen. Mutta se on kokonaan toisen tarinan aihe se :)

   Poista
  7. Kiitos Eveliinan kun jaksoit vielä tuoda kommentoida asiantuntevasti! :) Tässä on ihan totta niin paljon asiahaaroja, jota tällaisen minunlaisen tavallisen pulliaisen on mahdotonta edes tajuta!

   Poista
 10. Nuo viime aikojen uutiset on kyllä mietityttäny. Itteä kuohauttanut tietenkin nuo leikkaukset, mutta mielenilmauksiin en osallistunut, vaikka oma liitto siellä olikin. Mä tyydyn osoittamaan mieltäni kotona kiehumalla äkäisenä noista uutisista. Ihan totta, että +75% on paljon, mutta kun on tottunut siihen +100% niin... Kyllä se vain on ikävä homma. Oon työskennellyt opintojen ohessa hoitajana ja kyllä voin sanoa, että suuri osa palkasta muodostuu siitä, kun kykkii lähes kaikki viikonloput töissä. Kolmea viikkoa kohti on vain yksi viikonloppuvapaa - siinä ei paljoa yhteisiä suunnitelmia tehdä toimistotyöaikaa tekevien ystävien kanssa. Ainoa asia, mistä on repinyt työmotivaatiota viikonloppuisin muiden tehdessä työtä on ajatus siitä tuplapalkasta. Koska se on se korvaus siitä kaikesta, mistä jää paitsi. Myös sairausloma tuntuu hankalalta hoitotyössä - siellä kun saa kaikki epidemiapöpöt, vaikka kuinka olisi terveelliset elämäntavat, suojavaatteet ja rokotukset.

  Kätilöiden peruspalkka muuten ei mahda olla 3000€. Sosiaali- ja terveysalalla hoitotyössä tienataan juuri niillä lisillä, kun työskennellään yötä päivää vuorokaudesta riippumatta. Siitä lähtee iso osa pois, kun sunnuntailisiä leikataan. Ja samat leikkauksethan koskee esimerkiksi lähihoitajia, joiden peruspalkka on about 2000€, eli pieni, ainakin minun mielestäni. Mutta niinkuin sanoit, mielipiteitä on monia! Jos asia koskettaa itseä, niin tottakai siihen reagoi voimakkaammin (niinkuin itse). Toivoisin, että hallitukselta löytyisi sellainen tasa-arvoinen ratkaisu, jossa kaikki osallistuisi näihin "säästötalkoisiin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo ainahan saavutettujen etujen menetys harmittaa, mutta ihan totta se sunnuntailisä oli 75 %:n suuruisena yhä edelleen todella iso verratuna vaikkapa Ruotsiin. Sunnuntaityöpäivät olisi yhä edelleen todella kannattavia ja itse todellakin olisin mennyt yhä edelleen onnesta kiljuen sinne kaupankassalle tai safarihommiin sunnuntaivuoroon tuolla 75 %:n lisälläkin. Itsekin työskentelin koko opiskeluajan vuorotyössä, joten tiedän kyllä miltä ne harvat viikonloppuvapaat tuntuu. Mutta hakeutuessaan hoitoalalle jokainen varmasti tiedostaa ne "kehnommat" työajat. Tekstissäni puhuin juurikin kätilöiden keskiansiosta, joka sisältää siis toki myös lisät.

   Poista
 11. Ei kai kätilöiden keskipalkka ole 3300e? Googlettelu eri vuosien palkkatilastoista anto ymmärtää semmosen 2500-3000 /kk haarukan.. noin 2800e tuli useamman kerran vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://yle.fi/uutiset/katilo_karsii_lisien_leikkauksista_eniten__yle_selvitti_lisien_leikkausten_vaikutukset_yli_200_ammattiin/8296001

   Poista
 12. Oletko tosissasi, että sunnuntailisä laskee 25 %? Laskehan uudestaan. Huolestuttavaa, että ekonomi erehtyy noin. Olisikohan kuitenkin 25 %-yksikköä...? T.Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskenpa esimerkin ihan ala-asteen matikalla. Jos työntekijän perustuntipalkka on 10 euroa niin tuolloin sunnuntailisä on 10 euroa. Jos sunnuntaillsä laskee 100% -> 75%, niin kyseisen työntekijän sunnuntailisä laskee 10 e -> 7,5 e. 2,5 euron lasku lisässä on kyllä tämän ekonomin päässälaskun tuloksena 25 %. Tässä tapauksessa kun lisä on 100% niin on aivan oikein puhua prosenttiyksiköiden sijaan prosenteilla. Korjaa toki jos olen väärässä. Huolestuneenpi sinuna olisin siitä, että sinun tarvii huolestua MINUN matikkapäästäni ja sanavalinnoistani. :) Oikein mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 13. Siis peruspalkkahan on 100 %. Sunnuntaisin siis 200 %. Mikäli tähän tehdään lasku, että sunnuntaisin saa enää 75 % sunnuntailisää, on se 175 %. Kun jaetaan 175/200-1. Saadaan 12,5 %, joka lienee todellinen laskun määrä prosenteissa.
  T.leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sunnuntaisinhan peruspalkka on sama kuin minä muuna päivänä tahansa. Olet siinä aivan oikeassa, että sunnuntain kokonaistuntipalkka pienenee sen 12,5 %, mutta nyt puhutaan nimenomaan sunnuntaiLISÄSTÄ, kuten sinäkin aiemmassa kommentissasi kirjoitit ja minä postauksessa kirjoitin. Sunnuntailisä on sen 100% peruspalkasta ja sunnuntaiLISÄN laskiessa 100% -> 75%, pienenee LISÄN määrä 25 %.

   Poista
  2. Pakko nyt kyllä kommentoida, että turhaa nipotusta :D eiköhän jokainen ymmärtänyt, mitä tässä tarkoitetaan. Itsekin tuossa ylempänä kommentoit sunnuntaiLISÄstä, joka on siis tuo normaalipalkan päälle tuleva lisä, eikä suinkaan koko palkka yhteensä. Silloin kyllä mielestäni sunnuntailisä pienenee 25 prosenttia :) ihan näin diplomi-insinöörin matematiikalla ;)

   Poista
  3. Kiitos komppauksesta Emmi ;) Ja tarkistin vielä moneen kertaan oman tekstini ja olen koko ajan puhunut nimenomaan lisästä, en kokonaistuntipalkasta :D

   Poista
 14. Lisäisin vielä yhden näkökulman lomapäivien leikkausta vastaan.. Jos pidetään edelleen esimerkkinä kätilöitä, niin alalla 15-vuotta työskennellyt rautainen ammattilainen tienaisi lomia leikatessa saman verran kuin juuri alalle kouluttautunut kätilö.. Mielestäni on reilua, että 15-vuodessa kertynyt ammattitaito palkitaan jollain tavalla kun muuten palkankorotuksia ei palkkaan tule. Lisäksi harva päivätyötä tekevä tuskin arvaakaan miten raskasta kolmivuorotyö on ja kuinka "epäterveellistä" se ihmisen keholle on. Lisät ovat siis minusta täysin ansaittuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei tästä kätilöiden palkkauksesta ole ihan tarkkaa tietoa, mutta ainakin internetin ihmeellisen maailman mukaan myös kätilöiden peruspalkka vaihtelee, joten uskoisin kuitenkin että kyllä sillä 15 vuoden rautaisella ammattilaisella on jo hieman parempi liksa kuin vasta-alkajalla.

   Poista
 15. Moi!
  Asia ei liity kyseiseen postaukseen mitenkään, mutta pakko nyt kysyä.
  Olen suunnittelemassa matkaan Pariisiin joulukussa ja nyt haluaisin kysyä sinulta, että missä hotellissa olitte reissunne ajan?
  Kiitos vastauksestasi jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hotellin nimi oli muistaakseni Hotel Louis Blanc. Edullinen ja hyvällä paikkaa :)

   Poista
 16. Hei! Kiitos tästä postauksesta Linda ja kommenteista kaikille.
  Olin ulkomailla matkalla totaalisessa uutispimennossa, kun tämä aihe roihahti mediaan ja minulla on huono taipumus pelätä turhaan asioita, joista en tiedä enkä uskalla ottaa selvää. En omasta elämäntilanteestani johtuen ole ehtinyt perehtymään aiheeseen riittävästi, jotta osaisin muodostaa omaa mielipidettäni näistä leikkauksista. En ole löytänyt voimia alkaa etsimään tietoa ja keskustelun taso tähän saakka uutisissa / haastatteluissa / lehdissä / kadulla on suorastaan järkyttänyt minut niin, että en ole halunnut ottaa selvää tästä sotkusta. Yhtäkään keskustelupalstaa en ole uskaltanut edes aukaista peläten oman mielenterveyteni puolesta.

  Olen ollut todella ahdistunut negatiivisesta ilmapiiristä tämän aiheen ympärillä. Kuten alussa sanoin, on minun huono taipumukseni pelätä liikaa, niin etten edes uskalla ottaa selvää mitä pelkään ja pelkäänkö turhaan. Tulin pitkästä aikaa blogisi ääreen ja en heti ymmärtänyt otsikosta, mitä aihe koski, koska kuvat "huijasivat" :) yhtäkkiä huomasin lukeneeni koko tekstin kommentteineen Pariisin-matkaa koskevaan kysymykseen asti ja ensi kertaa näen valoa tunnelin päässä tässä asiassa ja tuntuu kuin olisin menettänyt ahdistukseni aihetta kohtaan!

  Siispä KIITOS Linda, että teit tämän kirjoituksen, ymmärrän täysin kivityksen pelkosi! Se, että päätit julkaista tekstisi, on saanut ainakin yhden ihmisen korvaamattoman kiitolliseksi. Onneksi julkaisit tekstisi ja se on herättänyt useita virkistävän asiallisia ja arvokkaita kommentteja, kiitos!

  -Nuppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Nuppu ja kiitos kommentistasi! Tämä aihe on todella vaikea ja tunteita herättävä, ja mielipiteitä on hirveän monia. Niiden sekamelskasta on vaikea muodostaa sitä omaa mielipidettä varsinkin kun kaikkien asiahaarojen ymmärtäminen on mahdotonta asiaan erittäin tarkasti perehtymättömälle.

   Täällä kommenttiboksissa on ollut hyvää keskustelua monilta eri kanteilta, muutamaa ala-arvoista kommenttia lukuunottamatta. On hienoa että tekstini ja kommenttiboksi auttoi sinua käsittelemään asiaa! :) Kuvat tosiaan ei liittyneet aiheeseen mitenkään, joten jouduit vähän salakavalasti lukemana aiheesta :)

   Poista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUPTämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa. Selaamalla sivustoa hyväksyt niiden käytön. Lisätietoja täällä.
© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.