Ajatuksia valmistumisen jälkeen

Nyt vajaa kuukausi virallisen valmistujaispäivän jälkeen tuntuu hyvältä hetkeltä kirjoittaa hieman fiiliksistä. Miltä se nyt tuntuu? Olla kauppatieteiden maisteri. Kysymys on heitetty ilmaan useammalta taholta, mutta vastaukseni on tainnut olla joka kerta sama. Ei vielä oikein miltään. Jotenkin sitä ei ole vielä tajunnutkaan, sillä valmistuminen ei ole muuttanut elämääni ainakaan vielä millään tavalla.

Välillä mieleeni kuitenkin tulee väkisin ajatus, että ei hitsi, minä todella tein sen! Valmistuminen on ollut mielen päällä kuitenkin aina siitä asti kun aloitin nykyisessä työssäni vajaa kaksi vuotta sitten. Viimeiset kurssit suoritin töiden ohella ja gradun tein valmiiksi viidessä viikossa. Gradu on monelle turhan iso mörkö, mutta mikäli tavoitteena ei ole kirjoittaa sitä korkeimman arvosanan viimeiseen saakka viilattua mestariteosta, vaan saada se suoritettua jotta tutkinto tulee valmiiksi, ei se ole edes kovin iso juttu. Itse en pääse arvosanallani kehuskelemaan, mutta tiukalla aikataululla ei minulla parempaan olisi ollut edes mahollisuuksia. Ja koska tavoitteenani ei ole tutkijan- tai ekonomistin ura, niin tuskinpa minulta graduni arvosanaa missään tullaan kysymäänkään.

Jos mietin mitä tekisin opiskeluissani toisin, niin vaihtaisin todennäköisesti pääainetta maisterivaiheeseen ja valitsisin laskentatoimen. Pääaineeni oli taloustiede, josta kyllä suurimmaksi osaksi pidin, mutta taloustieteen syventävät opinnot menivät omaan makuuni liian teoreettisiksi. Muissa pääaineissa kurssit menevät käytännönläheisemmiksi opintojen edetessä. Toisaalta olen myös ylpeä siitä että kävin taloustieteen pääaineena loppuun asti, suurin osa kurssilaisistani kun vaihtoi pääainetta jo ennen kandia toiseen. Toki taloustieteen syventävät opinnot paransivat vielä matikkapäätäni, joka on aina muutenkin ollut vahvuuksiani. Numeroiden hallinta on mielestäni kuitenkin tärkeää lähes kaikissa kauppatieteellisen alan työtehtävissä, varsinkin esimiestöissä joissa ollaan vastuussa tulosyksiköistä tai yleensäkin mitä ylemmäs organisaatiossa mennään.

Olen kuitenkin aina ollut sitä mieltä, että kauppatieteissä pääaineella ei juurikaan ole merkitystä siihen millaisissa töissä voit valmistuttuasi työskennellä, vaan se riipuu kuitenkin suurimmaksi osaksi sinun persoonastasi ja mielenkiinnon kohteistasi. Toki joihinkin tehtäviin, kuten tilintarkastajaksi tai ekonomistiksi vaaditaan tiettyjen opintokokonaisuuksien suorittamista, mutta en näe estettä sille miksei esimerkiksi laskentatoimen ktm voisi toimia markkinointi- tai henkilöstöhallinnollisissa tehtävissä. Itse voin sanoa melko varmaksi, etten koskaa tule työskentelemään puhtaan taloustieteen parissa, mutta näkisin hyvin itseni työskentelevän joskus tulevaisuudessa vaikkapa juuri henkilöstöhallinnon tai markkinoinnin parissa.


Vaikka työni venytti valmistumisaikaani siitä "normaalista" vuodella, en missään nimessä valitsisi toisin. Olen mielettömän onnellinen, että nyt valmistuessani minulla on jo parin vuoden työkokemus oman alani töistä. Tuntuisi hurjalta olla nyt tässä työllisyystilanteessa vastavalmistunut ilman minkäänlaista oman alan työkokemusta. Vaikka tutkinto avaa uusia ovia ja mahdollisuuksia, on työkokemus se mitä itse näkisin eniten työelämässä arvostettavan.

Muistan hyvin sen kommentin parin vuoden takaa, jossa joku vannoi minun jäävän valmistumatta, kun kerroin ottaneeni vakituisen työpaikan vastaan kesken opintojen. Toivottavasti hän lukee blogiani nyt ja tietää olleensa väärässä. Ainoa ohje minkä tällä hetkellä opiskeleville haluaisinkin antaa on se, että älä turhaan kiirehdi valmistumisen kanssa vaan hanki työkokemusta jo opiskeluaikana. Työkokemus ei ensimmäisinä opiskeluvuosina tarvitse olla sitä oman alan kokemusta, vaan mielestäni kaikenlaisesta kokemuksesta on hyötyä. Itse voin sanoa, että ilman opiskeluajan työtäni kaupan kassalla ja sen ansiosta poikineita omaa alaa liippaavia kesätöitäni en olisi nykyisessä työssäni. Jos opiskelujesi loppumetreillä saat mahdollisuuden oman alan kokopäivätyöhön, sanoisin että go for it. Opiskelu töiden ohella oli toki rankempaa ja vaikeampaa ainakin itselleni, mutta jos jäljellä on vain pari viimeistä kurssi ja gradu, ei työn ja opiskelun yhdistäminen ole ollenkaan mahdotonta.

Nykyinen työni on opettanut paljon ja eikä opittava ja haasteet ole missään nimessä vielä loppuneet. Valmistumiseni avaa minulle kuitenkin nyt monia uusia mahdollisuuksia ja seuraavaksi aionkin pohtia mihin suuntaan uraani haluan jatkossa lähteä viemään. Viihdyn työpaikallani erinomaisesti ja toivoisinkin löytäväni etenemismahdollisuuksia myös jatkossa saman yrityksen sisältä. Tällä hetkellä olen työtilanteeseeni oikein tyytyväinen, mutta toki aion pitää silmät ja korvat auki myös uusien mahdollisuuksien varalta.

Millaisia urahaaveita teillä on ja kuinka ne ovat muuttuneet opiskelujen edetessä tai valmistumisen jälkeen? :)

-Linda 


Follow Lindsay's Diaries on Bloglovin // Facebook // Instagram

4 kommenttia

 1. Olen samaa mieltä, ei kannata turhaan kiirehtiä opintojen kanssa. Sain itse perjantaina maisterin paperit Helsingin kauppiksesta - kahdeksan opiskeluvuoden jälkeen :D Kaikki kurssit oli kyllä tehty viidessä vuodessa, mutta aloitin toisen alan maisteriopinnot sekä kokopäivätyöt viidentenä vuotena, joten gradun valmistuminen hieman venyi. Mutta nyt sain senkin vihdoin tehtyä ja loistavalla arvosanalla (ihme, varsinkin kun loppuvaiheessa oli tarkoitus vaan saada jotain valmiiksi.). Ja nyt kun jälkikäteen miettii, niin ihan liikaa ajatteli sitä gradua isona mörkönä, olisi pitänyt vain aiemmin puristaa kasaan. Samaa virhettä en tee toisen graduni kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kaksi tutkintoa, sille saa kyllä nostaa hattua! Ihan totta, toisen gradun kirjottaminen ei enää olisi niin paha mörkö ensimmäisen jälkeen, kun tietää mitä odottaa ja ettei se tosiaan ole maata kaatava asia... Onneksi olkoon sinullekin valmistumisesta! :)

   Poista
 2. Hei! Olisin kiinnostunut kuulemaan, millaisissa työtehtävissä olet kyseisillä papereilla? Tiedän ettei monet halua työpaikkaansa ilmoittaa blogissaan, mutta lähinnä kiinnostaisi millaisissa tehtävissä. :) Ei tarvitse siis tarkemmin "yksityisyyttä" tuoda julki. :)

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUPTämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa. Selaamalla sivustoa hyväksyt niiden käytön. Lisätietoja täällä.
© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.