Vinkkini rusketukseen

Minä pidän rusketuksesta. Itselläni päivittynyt iho yksinkertaisesti näyttää mielestäni kauniimmalta ja jollain tavalla myös terveemmältä. Lisäksi ihoni voi parhaiten aurinkoa saaneena. Auringossa oleilu uima-altaalla tai rannalla makoillen esimerkiksi hyvää kirjaa lueskellen onkin yksiä mielipuuhiani. Kolmen viikon päästä lähden löhölomalle Turkkiin, joka tulee kiireisen kevään jälkeen enemmän kuin tarpeeseen. Tällä lomalla en jaksa stressata nähtävyyksistä tai shoppailusta, vaan aion antaa itselleni mahdollisuuden laittaa aivot täysin narikkaan ja keskittyä kehon ja mielen täydelliseen rentoutumiseen. Turkki onkin tähän varmasti oiva kohde, sillä paineita nähtävyyksien missaamisesta ei ole. 


Vaikka auringonottaminen on mielipuuhiani, en kuitenkaan halua tehdä sitä terveyteni uhalla. Liian rajulla ja suojaamattomalla auringonotolla voi olla pahoja haittavaikutuksia, ja itsensä polttaminen voi johtaa ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen tai pahimmillaan altistaa ihosyövälle. Auringossa oleillessa tuleekin aina käyttää suojakertoimista aurinkorasvaa, myös täällä koti Suomessa! Aurinkorasvaa tulee käyttää vaikka ei varsinaisesti ottaisikaan aurinkoa, sillä palaminen tapahtuu ihan yhtälailla vaikka kaupungilla kävellessä. Monesti ihmiset polttavat itsensä helottavan punaisiksi mottona "tämän päivän puna on huomisen bruna". Big mistake. Kyllä, polttamalla saat varmasti ihon nopeasti ruskeaksi, mutta yhtä nopeasti iho kesii rumasti ja kuoriutuu pois. Iho ei myöskään koskaan unohda palamista, eikä vaurioitunutta ihoa saa enää korjattua ennalleen, vaan vaara ennenaikaiselle vanhenemiselle suurentuu jokaisen ihon palamisen jälkeen. Aurinkorasvaa käyttämällä rusketus tarttuu ehkä hieman hitaammin, mutta sitä vastoin pysyy kauniina paljon pidempään.

Omat lempparini aurinkorasvojen saralla olen löytänyt Yves Rocherilta* ja olen käyttänyt samoja rasvoja nyt muutaman vuoden ajan. Nämä tuoksuvat huumaaville, juuri sille mille aurinkorasvan mielestäni kuuluukin tuoksua! Aurinkorasvat Turkkia varten onkin jo hankittuna, ja koska reissu on aivan toukokuun alussa uskon SPF 15 riittävän. Mikäli tilanne osoittautuu paikan päällä toiseksi, ostan sieltä vielä korkeampi kertoimisen rasvan. Aurinkorasvan lisäksi auringon oton jälkeinen ihon kosteutus on yksi tärkeimmistä asioista, ja itse ostankin aina rahoittavaa aloe veraa sisältäviä after sun voiteita. Hyvin kosteutettu iho ruskettuu helpommin ja ehkäisee ihon kesimistä. Kaikki nämä suosittelemani lemppari aurinkotuotteeni löydät täältä*.


Voit ehkäistä palamista sekä nopeuttaa ja syventää ruskettumista rasvojen lisäksi betakaroteeni valmisteilla. Jokaista kesää tai aurinkomatkaa ennen aloitan hyvissä ajoin betakaroteenikuurin. Olen kokeillut useampia tuotemerkkejä, mutta ylivoimaisesti parhaaksi olen kokenut BetaGranat* merkkisen valmisteen, johon tutustuin ensimmäistä kertaa neljä vuotta sitten. Tuolloin kävimme äitini kanssa viikon mittaisen keväisen reissun Kanarialla, jossa säät ei suosineet ollenkaan. Aurinkoa paistoi maksimissaan kaksi tuntia päivässä, joinakin päivinä ei ollenkaan. Silti olin reissun jälkeen valehtelematta ruskeampi kuin koskaan aiemmin! Ja olen varma, että kauniin rusketuksen takana oli juurikin nämä tuolloin ensimmäistä kertaa kokeilemani tabletit. BetaGranatit sisältävät 25 milligramma betakaroteenia, kun useimmat apteekeissa, luontaistuotekaupoissa tai marketeissa myytävät valmisteet sisältävät sitä vain 5 milligrammaa. Ero on siis huima! Itse tilaan BetaGranatini aina täältä*.

Betakaroteeni voi ehkäistä myös muun muassa itseäni vaivaavaa aurinkoihottumaa, mutta osa valmisteista voi myös kokemukseni mukaan pahentaa ihottumaa. Minulta löytyy kokemus viiden vuoden takaa, jolloin syyskuisessa reissussa sain kamalan aurinkoihottuman vaikka ihoni oli jo saanut pohjarusketuksen kesällä. Myös matkakumppani sai pahan ihottuman, vaikkei hän siitä koskaan aiemmin ollut kärsinyt. Söimme ennen matkaa molemmat samoja tabletteja (pronssinen pahvipaketti, en muista merkkiä), ja olenkin varma että nuo tabletit oli syy ihottumaamme.


Olisiko teillä jakaa lisää vinkkejä kauniin rusketuksen saamiseen? 

-Linda

17 kommenttia

 1. Täällä myös lento Turkkiin on hyvin lähellä.
  Ennen olin himo ruskettuja ja makoilin kesät auringossa ja talvet solariumissa. Tämä intohimo loppu kun opiskelin sädehoitoa ja tajusin kuinka nuorena melanoomaan voi sairastua ja kuinka ärhäkästä syövästä on kyse. Itse otan farmaseutin suosittelemana 50 aurinkorasvaa mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen joskus käynyt muutamia kertoja solariumissa, mutta en säännöllisesti koskaan. Jotenkin sellainen keinotekoinen uv-säteily tuntuu itsestä vielä pahemmalta, en tiedä onko todellisuudessa näin? Toki itsekin voisin olla vieläkin varovaisempi auringon kanssa ja suojakertoimet korkeammat, mutta kunhan ei nyt ainakaan polttaisi itseään.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä tuon BetaGranatin suhteen! Täällä tosiaan toinen aurinkoihottumasta kärsivä, siitä onkin tainnut olla puhetta aiemminkin. Viime kesänä otin aurinkoihottumani jo sen verran vakavasti, että oikeasti panostin sen ehkäisemiseen... ei auringonottoa alkukesästä, eli totuttelua aurinkoon, aurinkovoiteet, aftersun-tuotteet ja beetakaroteenitabut. Täysin ilman aurinkoihottumaa en selvinnyt kuitenkaan, joten lisäapu (juurikin sisäisesti otettuna) tulee tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo BetaGranat on sellainen tuote että olen hehkuttanut sitä kyllä kaikille! Työkavereiden kanssa tehtiin oikein kimppatilaus :) Minua hieman jännittää kuinka Turkissa ihottuman kanssa käy, edelliset auringonsäteet iho kun on saanut viime kesänä...

   Poista
  2. Joo voin kuvitella, että Turkin reissu näin talven jälkeen on haastava... itselläni ainakin ne kevään ensimmäiset auringonsäteet on ne pahimmat. :S Tsemppiä!

   Poista
 3. Itse en taas ikinä rusketu millään :D Olen ehkä sitten niin vaalea, ettei väri tartu. En näe rusketusta kuitenkaan niin tärkeänä, että käyttäisin itseruskettavia tai jotain pillereitä rusketuksen tehostamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin osallehan rusketus ei tartu sitten millään :) Mutta jos on vaaleaihoinen ja palaa helposti, sitä suuremmalla syyllä suosittelen suojakertoimien käyttöä ja betakaroteenin syömistä, mikäli kuitenkin auringossa tulee kesäisin oltua. Minä syön betakaroteenia pääosin aurinkoihottumaa ja palamista ehkäistäkseni, mutta rusketuksen edistäminen on toki mielestäni mukava lisä. Itseruskettavaa en käytä koskaan sillä en pidä niiden pistävästä tuoksusta eikä ne näytä niin luonnolliselta kuin oikea päivetys. En minäkään niin rusketuksen kipeä ole :)

   Poista
 4. Hei Linda! MIkä oli kokemuksesi LV:n Delightful -laukusta vs. Neverfull? Pysyykö paremmin olalla kuin NF, jossa on ohuet kantohihnat? Entä oliko tavarat pussimaisesta laukusta hankalammin löydettävissä? Pohdin kovasti mallien välillä, ja haluisin kuulla kokemuksia käyttäjiltä, joilla on henkkoht kokemusta molempien laukkujen käytöstä :) -Laura

  VastaaPoista
 5. Mulla on vaalee iho ja en rusketu ja palan helposti eli kiitos vinkistä. Nuo tabletit lähtee testiin. :) En välttämättä sitä rusketusta tarvi, mutta jos nuo estää palamisen niin mahtava juttu. Rasvoja vielä mietin, jotku rasvat pitäisi taas ostaa tälle vuodelle, mutta pitää katsoa päädynkö noihin vai ostanko perus niveaa. :)

  -M-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti tota BetaGranattia käydä sitten ostamassa. Oulusta löytyy nykyään se Fitnesstukku siittä hallituskadulta k-markettia vastapäätä melkein, niin sieltä löyty noita myös, ei tarvinnu alkaa tilaamaan.

   -M-

   Poista
  2. Hei kiitos vinkistä, hyvä tietää että niitä löytyy myymälästäkin! :) Toivottavasti tabletit toimii sinullakin!

   Poista
 6. Ja vielä piti kysyä, että minkä suojakertoimen rasvaa käytät yleensä ihan kotisuomessa? Riittäiskö toi 15?

  -M-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän Suomessa yleensä 15, 10 tai 6 suojakerrointa, riippuen pohjarusketuksen tasosta! :)

   Poista
 7. Olipas typerästi ja ennakkoluuloisesti kirjoitettu ettei nähtävyyksien missaamisesra ole paineita. Jos yhtään sivistäisit itseäsi ja tutustuisit Turkin historiaan ja samalla myös lännen ja idän historiaan huomaisit miten merkittävässä roolissa turkki onkaan ollut. Ja niitä missattavia nähtävyyksiäkin voisi jopa löytyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti niitä nähtävyyksiä Sidessäkin olisi, mutta omat kiinnostuksen kohteet ei tällä hetkellä tai tällä lomalla ole niissä :) Sen sijaan jos kohteena olisi esimerkiksi Barcelona tai Rooma ei malttaisi rentoutua kun mielenkiintoista nähtävää olisi niin paljon. Mielestäni kaikkien ei tarvitse olla kiinnostunut kaikesta tai samoista asioista, kommenttini ei ollut kuitenkaan tarkoitus olla vähättelevä :)

   Poista
 8. Anonyymi on varmaan tahallaan halunnut tulkita kirjoituksen väärin. Herne mennyt nekkuun.

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUPTämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa. Selaamalla sivustoa hyväksyt niiden käytön. Lisätietoja täällä.
© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.