There's no place like home

Minulla on kuume. Asuntokuume. Olen viime aikoina selannut Oulun myytäviä asuntoja sillä silmällä. Haluaisin ostaa oman kodin. Tuntuu typerältä maksaa korkeaa vuokraa jonku toisen pussiin, kun samalla rahalla lyhentäisi omaa asuntolainaa jo ihan kivasti. Asunnon hankintaa ei toki helpota se, että tänä päivänä lainaa annetaan kovin nihkeästi, ja lainanottajalta odotetaan säästöjän vähintään 10% asunnon hinnasta. Tuollaista rahaa minulla ei valitettavasti vielä ole, mutta kovasti teen töitä sen teen.  Onnekseni olen ollut kaukaa viisas ja avannut ASP-tilin jo kaksi ja puoli vuotta sitten, joten pieni pesämuna on sinne ehtinyt kertyä, mutta vielä on säästöjän kerrytettävä hieman.

Haluaisin joko ostaa valmiiksi kauniisti rempatun asunnon tai sitten hirveän murjun jostai remppaisi täydellisen omaan makuun. Ostaisin asunnon mieluusti hieman vanhemmasta talosta, sillä haaveilen paksuista ikkunalaudoista ja isosta makuuhuoneesta. Uusissa asunnoissa tuppaa makuuhuoneet olevan turhan pieniä ja kylpyhuoneet sen sijaan valtavia. Ei kenelläkään oululaisella olisi tällaista asuntoa ylimääräisenä? ;)

Selailin Pinterestiä ja etsiskelin inspiraatiota omaan asuntoon. Tykkään värimaailmaltaan maanläheisistä sävyistä, harmaasta ja beigestä sekä valkoisesta ja mustasta. Lattian haluaisin ehdottomasti olevan vaalea tai vaihtoehtoisesti vanha lankkulattia. Myös kettiön ja kylpyhuoneen pintojen haluan olevan pääsääntöisesti vaaleat, mutta puun sävy pienissä määrin tuo kivasti lämpöä.


Onko joku onnellisessa tilanteessa ja ostanut juuri ensimmäisen oman kodin? :)

-Linda

20 kommenttia

 1. Me ostettiin oma asunto keväällä ja oli kyllä ehdottomasti tähän mennessä elämäni paras päätös! Maksettiin todella korkeaa vuokraa ja nyt lyhennetään melkein samalla summalla lainaa ja maksetaan yhtiövastiketta :)
  Meillä ei ollut tuota 10% asunnon hinnasta,mutta saatiin silti takaajien avulla laina,joten riippuu varmasti pankistakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi onneksi olkoon teille!! :) Toivottavasti minäkin olisin pian asunnonomistaja! Takaajien avulla toki voisi lainan saada, mutta en halua että esim. vanhempani joutuisivat panttaamaan oman kotinsa minun lainan vuoksi, niin siksi säästän mielummin vielä hieman :) Pitää kyllä lähteä pankkeihin tiedustelemaan lainoista ja ehdoista.

   Poista
 2. Ihania inspiskuvia! Me ollaan kans alettu vähän katselemaan Oulun myynnissä olevia asuntoja, olis niin ihana laittaa sitä ihan omaa kotia. ASP-tilille on kova säästäminen käynnissä, että tuo haave omistusasunnosta tulisi vähän lähemmäksi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, olisi ihana laittaa omaa kotia! Tähän nykyiseen asuntoon ei huvita enää tehdä mitään :/ Tsemppiä teillekin säästöpuuhiin! :)

   Poista
 3. Kannattaa rohkeasti käydä eri pankeista kysymässä lainaa. Kaikki pankit eivät ole ehdottomia tuon 10 % suhteen mikäli lainan suuruus on mitoitettu oikein maksukykyyn nähden. Onnea asunnon etsintään ja säästämiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kyllä lähteä heti pankkeeja kiertämään kunhan saan uuden työsopparin käsiini :) Kiitos kovasti!

   Poista
 4. Kaksi asuntoa jo ostettu, toinen 22-vuotiaana opiskelijana yksin ja toinen nyt 26-vuotiaana avopuolison kanssa. Ensimmäinen asunto kokonaan velkarahalla (ja päätoimisena opiskelijana), toiseen sitten oli jo kertynyt pesämunaa (noin 15% asunnon hinnasta+remontista). Molemmat nämä Helsingistä, joissa hinnat aika hurjia.

  Pankki kyllä lainoittaa ilman 10% omarahoitustakin, mutta tällöin olisi hyvä jos vanhemmat voisivat laittaa lisävakuudeksi oman (velattoman) asuntonsa. Näin meillä toimittiin, mistä olen kiitollinen vanhemmilleni. Ensimmäisessä lainassa isäni oli myös maksukykyni takaaja (eli jos minä en maksaisi lainaa, isäni joutuisi maksamaan), mikä toi marginaalia alas. Sanomattakin selvää, että olen hoitanut laina-asiani aina mallikkaasti, joten vanhempieni ei ole tarvinnut huolehtia. Alavalintasi on myös sellainen, että pankki katsoo maksukykysi olevan hyvä tulevaisuudessa, joten lainansaanti on helpompaa verrattuna esim. erikoisen aineen humanistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljä vuotta sitten lainaa myönnettiin kyllä huomattavasti helpommin mitä tänä päivänä. Sinä olet ollut kaukaa fiksu ja ostanut asunnon jo nuorena! :)

   Minä tiedän kyllä että lainaa irtoaisi varmasti jos vaikka vanhempani ryhtyisivät takaajaksi ja panttaisivat kotinsa, mutta sitä en halua. En halua heidän joutuvan panttaavan oman kodin, kun koskaan ei ikinä tiedä mitä tapahtuu.

   Poista
 5. Asuntokuume on kuumeista kamalin! Siitä ei pääse eroon sitten millään! Mutta olen samaa mieltä kuin Emmi, kannattaa käydä jo kartoittamassa tuota lainatilannetta, jos olet osoittanut kyenneesi maksamaan ASPille jo kahden ja puolen vuoden ajan kuukausittain, pankit voivat katsoa maksukykysi olevan sen verran tasainen, että lainaakin voi irrota pienemmällä prosentilla. Meillä on aikomuksena ostaa isompi asunto vuoden päästä, ja sitä varten katsotaan koko ajan asuntoja, päätös tässä kaupungissa kun on tehtävä sitten nopeasti kun se hetki tulee - on hyvä olla selvillä hintatasoista eri puolella kaupunkia, ja siitä mistä on valmis maksamaan. Siis katsele niitä ilmoituksia ja vertaile jo ihan tosissaan, vaikka ihan tällä viikolla et olisi ostamassakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tuntuu olevan!! Ja ei mikään halpa kuume tämä ;D Tarkoitus on kyllä piakkoin lähteä kiertämään pankkeja, kunhan saan uuden vakkarisopparin kouraani :) Pankkien välillä tuntuu olevan huimia eroja lainan myöntämisen suhteen.

   Poista
 6. Me ostettiin vuos sitten oma asunto, ja onhan tää kyllä niin paljon fiksumpi ja parempi ratkaisu vuokra-asumiseen verrattuna. Meiltäkään ei tuota 10% löytynyt eikä ees asp-tiliä, mutta silti melkeen jokaisesta pankista meille laina olis myönnetty :) Asiaan toki vaikutti myös se, että kummallakaan ei ollut opintolainoja ym. alla. Pankeissa tosiaan kyllä kartoittavat hyvin lainanottajan maksukyvyn, ja aika helposti sen saakin varsinkin jos vielä takaajat löytyy. Ei muuta ku pankkikierrokselle vaan seuraavaks :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo onhan se paljon järkevämpi maksaa omaan pussin kuin toisen pussiin asuntoa :) Minullakaan ei ole aiempia lainoja. pitää kyllä pian lähteä ottamaan asioista selvää :) Lainaehdot ovat vaan koko ajan tiukentuneet, ja kaverikin kertoi viime vuonna saaneensa monta kymmentä tonnia isomman lainatarjouksen kuin tänä vuonna, vaikka elämäntilanne ja tulot ihan samat kuin viime vuonnakin :/

   Poista
 7. Sulla on kyllä hyvä maku sisustuksen suhteenkin! Juuri nuista asioista itsekin pidän. :) Itse ostin vähän reilu vuosi sitten ensiasuntoni ja nyt vihdoin viikko sitten pääsin siihen muuttamaan sillä kyseessä oli uudiskohde! On se oma vaan aivan eri asia ja samalla summalla mikä olisi mennyt vuokraan, lyhentelenkin lainaa jo hyvin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudiskohde olisi kyllä niin ihana myös!! Sellaisia Oulussa olikin nyt paljon, mutta sen verran kallita ettei valitettavasti rahat riitä! :D

   Poista
 8. Täytyy kyllä sanoa, että omistusasunto on ollut yksiä parhaimpia päätöksiä, sellaisessa ollaan nyt reilu vuosi asuttu. Meillä oli 10% omarahoitusta ja työpaikat, mutta silti pankki halusi takaajat. Takaajien ei tarvinnut kyllä pantata mitään, mutta silti todella tiukkaa oli saada lainaa. Toivottavasti sulla tärppää ja löydät sen ihanan oman kodin :)

  VastaaPoista
 9. Oulussa tuntuu olevan melko vähän kuvailemasi kaltaisia tunnelmallisia, vanhoja asuntoja. Tai ainakin sellainen mielikuva mulla on? Että rumia 60-luvun laatikkotaloja löytyy, ja sitten paljon uutta. Vai olenko väärässä? :)

  VastaaPoista
 10. Moikka! En ole yhtään varma, millä firmalla, mutta Oulun keskustan liepeillä, (Nummikatu ehkä?) oli myynnissä vanhasta keltaisesta puutalosta muistaakseni kaksio kakluuneineen. Käypä tsekkaamasta jostakin, vaikutti olevan aikamoinen harvinaisuus :D

  VastaaPoista
 11. Itse erosin kesän alussa poikaystävästäni, jonka kanssa siis myös asuttiin yhdessä. Olen vasta reilu 20-vuotias, mutta silti päätin että ostan mielummin oman asunnon, kun maksan pienestä asunnosta ihan tolkutonta vuokraa jollekin toiselle! Viime viikolla allekirjoitettiin kauppakirjat ja viikonloppuna pääsen vihdoin muuttamaan unelmieni asuntoon. Ei ole olemassa parempaa fiilistä kun se, kun astut sisään johonkin asuntoon ja se on sun ikioma!<3 :)

  VastaaPoista
 12. Itse asustelen myös omistusasunnossa mieheni kanssa. Meillä ei myöskään ollut 10%:ttia, eikä aspia mutta laina saatiin silti ilman mitään mutinoita. Asuntohan kattaa takauksen 70%:sesti ja lopun takasivat vanhempamme henkilötakauksena. Ei tarvittu mitään panttauksia. Kannattaa ehdottomasti kysellä etukäteen ja myös eri pankeista eri paikkakunnilla. Esim. kannattaa ehdottomasti kysyä myös pankista, jossa vanhempasi ovat asiakkaina, sillä hyvät asiakassuhteet vanhempienkin kohdalla vaikuttavat hurjan paljon lainan saantiin.. Meillä tehtiin todella nopeita päätöksiä kun asunto ostettiin. Emme olleet edes käyneet pankeissa kun vahingossa löysimme hyvän asunnon. Onneksi kaikki meni nappiin ja laina saatiin. Ehdottomasti paras elämän paras päätön :). Onnea asunnon etsintään!

  VastaaPoista
 13. Ihania nuo kuvat. Itse tykkään erityisesti tuosta alareunan okkarista. Keltainen tuo kivasti väriä ja lämpöä muuten neutraaliin ja viileään värimaailmaan. Oma asunto olisi kyllä unelma, mutta jos nyt alkuun pääsisin edes pois PSOAS:in suojista. Poikaystävällä vaan gradu kesken enkä halua häiritä sitä prosessia jollain muuttoprojektilla. Jatkan vielä haaveilua :)

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUPTämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa. Selaamalla sivustoa hyväksyt niiden käytön. Lisätietoja täällä.
© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.