Blogiperiaatteet


PERUSJUTUT

Blogini näki päivänvalon 2010 syyskuussa, eli noin kolme ja puoli vuotta sitten. Blogin aloittaminen ei ollut mikään nopea päätös, vaan jahkailin sen kanssa ainakin vuoden. Olin lukenut blogeja jo useamman vuoden ajan ja kiinnostus omaa blogia kohtaan oli herännyt. Olinhan nuorempana ala- ja yläasteellakin pitänyt niitä perinteisiä kotisivuja ja blogihan oli vähän niin kuin kehittyneempi askel sieltä. Eniten minua pidätteli varmasti se, että mietin liikaa mitä muut sanoisi. Ymmärtäisikö kukaan? Tietämätön kun usein kummastelee, että miksi kukaan haluaa esitellä omaa elämäänsä julkisessa blogissa. Täytyyhän sen henkilön haluta esitellä itseään ja luulla olevansa jotain erikoista ja parempi kuin muut. Mutta siitähän bloggaamisessa ei todellakaan ole kyse. Minulle blogi on paikka jakaa ja vaihtaa ajatuksia teidän kanssanne, purkaa luovuuttaa kehittämällä ulkoasua ja valokuvaamalla ja kirjoittaa kaikesta hömpästä. Alunperin blogi oli ihan minua itseäni varten, mutta ajan myötä sinne ruudun taakse on kerääntyny mieletön joukko ihania lukijoita. Nykyään voinkin sanoa, että ilman teitä blogini ei olisi mitään. Kiitos siis teille!

TEKSTI JA ULKOASU

Sujuva kirjoittaminen ei koskaan ole ollut parhaimpia puoliani ja yksi tavoitteeni alunperin olikin kehittyä bloggaamisen myötä myös kirjoittamisessa. Blogissani en kuitenkaan käytä kirjakieltä ja välillä kirjoitan ihan miten sattuu, mutta kuhan nyt tekstistä edes selvää saisi. Ulkoasu on aina ollut minulle todella tärkeä osa blogiani ja rakastan sen muokkaamista. Koodaamista olen oppinut juurikin tuolloin nuoruuden kotisivuajoilla, mutta toki nekin taidot ovat kehittyneet tässä bloggaamisen myötä. Haluan pitää blogini ulkoasun melko simppelinä, mutta kuitenkin sellaisena että siinä on jotain pieniä kikkailujakin. Harva se päivä väännän koodiin jotain pieniä muutoksia tai kokeilen jotain uutta.

KUVAT

Blogini alkuaikoina kuvailin säälittävällä vanhalla pokkarilla ja voinkin sanoa blogin heränneen henkiin vasta kun ostin ensimmäisen järkkärin. Kuvaaminen onkin asia missä haluaisin ehdottomasti kehittyä jatkossa eniten. Kuvaamisen saralla on vielä paljon opittavaa eikä se oppiminen lopu varmasti koskaan, mutta jos nyt vertaa kuvia sinne kolmen vuoden taakse niin ero on huomattava. Minulla olisi hirveä kuume vaihtaa pieni PEN-kamerani hieman kehittyneempään versioon kun vain raaskisi panostaa uuteen. 

LINKIT JA MUUT BLOGIT

Muut blogin saivat minut alunperin innostumaan bloggaamisesta, joten olen tietenkin jatkanut niiden lukemista myös bloggaamisen aloitettuani. Löydän harvoin lukulistalleni uusia blogeja, sillä olen aika laiska etsimään uusia kiinnostavia blogeja. Seuraan muutami blogeja bloggerin kautta, mutta minulta löytyy vielä aimo lista blogeja nettiselaimen kirjanmerkeistä.

YHTEISTYÖ JA MAINONTA

Blogini alkuaikoina olin hyvinkin paljon mainoksia vastaan. Kun mainontaa alkoi blogeissa näkymään enemmän, tuntui monet suositut blogit keskittyvän pelkästään siihen mainostamiseen, ja koko muu sisältö blogista katosi. Sittemmin jyrkkä mielipiteeni on loiventunut ja mainoksia näkyy myös omassa blogissani. En kuitenkaan edelleenkään pidä siitä, jos blogissa on mainoksia joka päivä, ja itsekin pyrin tekemään mainospostauksia maksimissaan 1-2 viikossa. Läheskään kaikkiin ehdotettuihin yhteistöihin en lähde, ja mietin aina jokaisen kohdalla onko yhteistyöstä hyötyä myös blogini lukijoille ja liittyykö yhteistyö blogini aihepiiriin. Mainospostausten teko vie usein enemmän aikaa kuin tavallisten postausten teko, sillä kollaasien rakentaminen ei tapahtu tuosta vain, vaan tuotteiden etsiminen vie aikansa. En tee mainospostauksia muutamien pennosten vuoksi, vaan kollaasien rakentaminen on mielestäni oikeasti todella viihdyttävää puuhaa!

Kuuluin viime vuonna myös parin kuukauden ajan myös Indiedays Inspiration verkostoon, josta kuitenkin päätin erota. En kokenut yhteisöstä olevan hyötyä blogilleni mitenkään, en lukijoilleni enkä minulle itselleni. Visuaalista silmääni ei hivellyt isot ja hallitsevat bannerit, ja vaikka muutamia pennosia olisin niistä voinut ansaitakin, niin en kokenut sitä sen arvoiseksi. En kuitenkaan sano, etteikö bloggaaminen jossain portaalissa tms. kiinnostaisi ollenkaan, Inspiration ei vaan ollut minun juttuni.


IKÄVÄT KOMMENTIT

Ikäviä kommentteja saan melko vähän, mutta niiltäkään en ole välttynyt. 99% ikävistä kommenteista on koskenut raha-asioitani ja olen saanut osakseni runsaasti epäilyjä siitä, että elelisin vanhempieni rahoilla. Nämä epäilyt harmittaa, sillä olen ollut blogissa hyvinkin avonainen, jopa turhankin avonainen, raha-asioiden suhteen ja olen jokaisen ansaitsemani euron eteen tehnyt ihan oikeasti töitä. Nykyään kun olen ihan kokopäivätöissä, en enää kommentteja raha-asioihin liittyen ole saanut. 

Minusta olisi ihana jos blogien kommenttibokseissa olisi ihmisillä samanlaiset käytöstavat mitä ihan oikeassakin elämässä. Välillä minulla nousee oikein karvat pystyyn, kun eksyn kommenttiboksiin jossa parjataan bloggaaja kovin sanoin. Mutta bloggaajahan on tehnyt elämästään julkisen ja on siten velvollinen ottamaan myös kritiikkiä ja parjausta vastaan. Anteeksi vaan, mutta miten niin? Itse kyllä otan mielelläni vastaan rakentavaa palautetta, mutta harvemminpa kritiikki sellaista on, vaan yleensä mennään henkilökohtaisuuksiin. Jos blogi tai bloggaaja ei miellytä, niin eikö olisi vain helposti vaihtaa lukemaan niitä blogeja jotka miellyttävät, sen sijaan että lähtisi purkamaan ärsytystään sinne kommenttiboksiin? Kenenkään blogia kun ei todellakaan ole pakko lukea ja onneksi nykyään blogeja löytyy varmasti jokaisen makuun.

LIITÄNNÄISET/SOME

Tällä hetkellä minulla on käytössä vain Instagram (@lindakaup) jossa jaan kuvia arjestani laidasta laitaan. Blogilla oli jossain vaiheessa myös Facebook-sivut, mutta ne ei toimineet kunnolla joten suljin ne. Pitäisikin alkaa tutustua aiheeseen uudellen, jos saisin nyt ne toimimaan oikein.

PARASTA BLOGGAUKSESSA

Lukijat ja kommentit. Vuorovaikutus teidän kanssa. Aivan ehdottomasti! Olen iloinen ja arvostan jokaikistä saamaani kommenttia ja avaan aina yhtä innoissani uudet kommentit. Pyrin vastaamaan jokaiseen, vaikka viime aikoina on vastaamisessa ollut viivettä, mutta vastaan kuitenkin. Koen myös saaneeni joistain muista bloggaajista ja teistä aktiivisimmista lukijoista ihan kavereita kun kommentoidaan ristiin rastiin kommenttibokseissa :)

VINKIT ALOITTELEVALLE BLOGGAAJALLE


Jos sinua yhtään kiinnostaa blogin perustaminen, tee se! Itse en ole varmasti katunut päivääkään blogin perustamista, eikä loppua tälle rakkaalle harrastukselle näy, vaikka välillä muut kiireet vievät blogilta aikaa. Tee blogistasi juuri sinun näköisesti ja kirjoita sinua itseäsi kiinnostavista asioista. Toisten miellyttäminen ei kanna pitkälle, ja kyllästyt siihen varmasti. 

-Linda

4 kommenttia

 1. Olipa tosi kiva postaus! Periaatteesi muistuttavat kovasti omiani, ja ovat siis erittäin hyviä luonnollisestikin :D Eikä vaan, oikeasti. Blogin pitäjän ilon on oltava blogin perustavin asia, ja se täältä sinun blogistasi löytyy. Vaikka mainontaa olet toteuttanut eri tavalla kuin minä, huomaan että ajatellaan kuitenkin asiasta saman suuntaisesti: nämä periaatteesi voisivat hyvin olla omianikin. Blogisi on ehdottomasti yksi lemppareistani, jatka samaan malliin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninnumaaria! :) Muistankin sinun periaatepostauksen ja olin kyllä melkolailla kaikesta kanssasi samaa mieltä! :) Ja tunne on molemmin puolinen - blogisi on yksi ehdoton lempparini! :)

   Poista
 2. Olipa mukava lukea näitä ajatuksia! Varsinkin viimeinen lause oli mahtava! <3 Muuten asiasta toiseen, miten oot saanut tuon postauksen otsikon ns keskelle? Olen yrittänyt vaikka mitä, mutta ei onnistu :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Natalie! :)

   http://www.herandnicole.com/2013/03/how-to-center-your-post-title-and-date.html mm. täältä löytyy ohje otsikon keskittämiseen! :) Googlaamalla löytyy tooosi paljon ohjeita koodaukseen! :)

   Poista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUPTämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa. Selaamalla sivustoa hyväksyt niiden käytön. Lisätietoja täällä.
© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.