neljäs vuosi kauppatieteitä


Sain toiveen kirjoittaa opiskeluistani tällä hetkellä ja niiden etenemisestä. Olen muutamia postauksia täällä opiskelustani kirjoittanut ja kuulumisissa ohi mennen maininnut tenteistä, mutten pitkään aikaan ole tehnyt kunnon tilannekatsausta. Vanhemmille lukijoille muistin virkistykseksi ja uudemmille lukijoille tiedoksi, opiskelen siis tällä hetkellä neljättä vuotta kauppatieteitä Oulun yliopistossa pääaineenani kansantaloustiede.

Olen edennyt opiskeluissani normaalissa viiden vuoden tahdissa, eli tehden keskimäärin 60 opintopistettä vuodessa. Normaalista kurssista meillä saa 5op/kurssi, kielistä, matematiikasta ja muista kaikille yhteisistä opinnoista sitten vaihtelevasti 2-9op. Maisteriksi olisi siis tarkoitus valmistua vuoden päästä eli keväällä 2014. Kandidaatintutkielman tein jo viime keväänä, mutten vielä ole ottanut kandin tutkintoani ulos sivuaineiopintojen sumplimisten takia. Tällä hetkellä minulla on koossa 225 opintopistettä maisteriin vaadittavista 300 opintopisteestä eli hyvässä tahdissa ollaan.

Viime syksy oli opinnoissani kovatahtisin, sillä kävin syksyllä 46 opintopistettä. Yhden tentin suoritin tämän vuoden puolella ja sain eilen tietää, että se meni kuin menikin läpi, vaikka valmistautuminen tenttiin oli todella surkeaa. Kävin viime syksynä noin paljon kursseja sen takia, jottei ensi lukuvuoden alkusyksyyn ei jäisi enää mitään kursseja. Olemme syyskuun melkein kokonaan pois, joten kurssit ehtisi jo alkaa reissun aikana. Reissussa ei ole kiva olla jos takaraivossa kolkuttaa paine alkaneista kursseista ja tieto siitä, että missaa monta (tärkeää) luentoa. Yliopisto-opiskelussa onkin parasta juuri joustavuus, että voit itse suunnitella opiskeluaikataulusi oman mielen mukaan. 

Nyt keväällä minulla on suunnitelmissa käydä 29-35 opintopistettä, jonka jälkeen minulla olisi valmiina kaikki sivuaineet ja muut opinnot pääaineen syventäviä opintoja lukuunottamatta. Ensi vuodelle minulla jää siis suunnitelmieni mukaan vain 1-2 kirjatenttittävää kurssia ja gradu. Ensi vuoden tulen siis pyhittämään lähinnä vain gradun teolle. Varaa epäonnistumisiinkin onneksi on, eikä opiskeluni kaadu jos joku kurssi sattuukin vaikka jäämään vielä ensi vuodelle.

Sivuaineina minulla kandidaatin tutkintoon tulee lyhyt (25op) rahoitus ja lyhyt johtaminen. Rahoituksen sivuaine on ollut kasassa jo pitempään, mutta johtamisen aloitin vasta viime syksynä ja siitä puuttuu vielä yksi kurssi. Maisterin tutkintoon minulla tulee lisäksi vielä pitkä (60op) sivuaine laskentatoimesta, josta minulla puuttuu enää vain yksi kurssi ja pisteet harjoittelusta. Harjoittelu ei ole meillä pakollinen, mutta sellaisen voi halutessaan tehdä ja siitä saa 5 opintopistettä aineopintoihin. Itse haen harjoittelupisteitä kesätöistäni, niin kuin monilla on tapana tehdä. Pääaineen opinnoista minulta puuttuu viidestä syventävästä kurssista neljä. Nyt keväällä suoritan ainakin yhden perinteisessä kurssimuodossa ja toisen joko kirjatenttinä tai kurssina. Lisäksi minulta puuttuu vielä yksi englannin kurssi, joka minulla on tällä hetkellä meneillään.

Välillä tuntuu, että olen päässyt opinnoissa melko helpolla, eikä mitään suurempia vaikeuksia ole ollut. Jotkin kurssin olen käynyt aikalailla vasemmalla kädellä, mutta silti pääaineeni, rahoituksen ja johtamisen keskiarvo on tällä hetkellä 4 ja laskentatoimen 3. Voi toki olla, että aika kultaa muistot, sillä ensimmäisestä ja toisesta opiskeluvuodesta en edes paljoa muista, joten uskonkin että näin on :D

Kysykää ihmeessä jos mieleen heräsi kysymyksiä ja varsinkin jos kauppatieteiden opiskelu etenkin Oulun yliopistossa kiinnostaa! :)

-Lindsay

25 kommenttia

 1. Hei! Itsekin luen kauppatieteitä Turun yliopistossa, mutta hämäännyin hieman opintopisteiden määristä:D Mainitsit, että suoritat lyhyen sivuaineen sekä rahoitukseen että johtamiseen. Eikö tästä tule jo yhteensä 50op sivuaineopintoja kandivaiheessa? Ja maisterivaiheessa vielä 60op laskentatoimesta? Ymmärsinkö jotain väärin vai ootko opiskellut vaan tosi paljon ylimääräistä?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm siis meillä kuuluu kandidaatin tutkintoon joko yksi pitkä (60op) tai kaksi lyhyttä (25op) tai sitten maisterissa sama homma :) Eli koko tutkintoon voi tulla yhteensä joko 4 lyhyttä tai 2 pitkää ja 1 pitkä ja 2 lyhyttä sivuainetta :D Ja pääaineen opintoja on 25 + 35 (sis.kandi) + 60 (sis.gradu) eli 120op. Eli pääaine ja sivuaineopinnoista tulee sivuaineiden pituuksista riippuen 220-240 opintopistettä ja sen lisäksi on yhteiset opinnot... :)

   Poista
 2. Heh, mulla on vähän sama tunne että olen päässyt opinnoissa jotenkin helpolla :D Tietty joidenkin yksittäisten kurssien kanssa aina on tullut sellasia epäuskon hetkiä, mutta kunnialla olen saanut kaikki suoritettua ja keskiarvo mullakin pääaineessa 4 ja yhdessä sivuaineessa 3. En voi uskoa miten loppuvaiheessa opinnot on jo, mullakin siis 4. vuosi aikataulujen mukaisesti menossa, gradunkin aloitin jo. En voi uskoa, että jos kaikki menee hyvin niin valmistun jo vuoden päästä. Olen aina ajatellut että valmistuminen on kamalan työn ja tuskan takana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä ihan hävettääkin kuin helpolla yliopistossa näköjään pärjää :D Ainakin meillä ;D Gradu tosiaan itsellä täysin edessä, mutta jatkan sitä kandista.

   Poista
 3. Haen nyt itse opiskelemaan kauppatieteitä (pääaine toivottavasti markkinoint) Vaasan yliopistoon ja haluaisin kuulla miten valmistuit pääsykokeeseen? :) Oon tässä pikkuhiljaa alotellu, mutta toki kirjotukset on nyt ykkösenä ja sitten huhti-toukokuu meneekin valmennuskurssilla. Pääsitkö ensimmäisellä yrittämällä sisään? Kovasti aion kyllä töitä tehdä, joten toivottavasti se palkitaan!

  - Emilia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm oon kyllä maailman huonoin vastaaja tähän, sillä luin pääsykokeisiin todella vähän. Luin viidestä kirjasta kolme. Paras suositus mitä voin antaa on, että panosta kirjoituksiin nyt kun vielä voit!!! Niistä ylioppilastodistuksen arvosanoista voi olla tosi paljoa hyötyä! Tätä en voi liiaksi korostaa. Itse tarvin vain sen pakolliset 10 pistettä pääsykokeista päästäkseni sisään.

   Poista
  2. Kiva kuulla välillä tämmösiäki kommentteja, koska suurin osa saamistani neuvoista on ollut tyyliin "ala jo lukemaan niihin pääsykokeisiin, muuten et ikinä ehdi oppia kaikkea!???". Aion kyllä tsempata nämä kirjoitukset ensin alta pois ja sitten vasta kunnolla keskittyä pääsykokeisiiin!

   Poista
  3. Kannattaa muuten muistaa, että sisäänpääsypisterajat ovat tulleet huimasti ylös neljän vuoden takaisesta. Itse aloitin vuonna 2007 Helsingin kauppiksella (nyt puserran gradua, työt ovat mukavasti vieneet siltä aiemmin aikaa :)) ja silloin sisään pääsi noin 24 pisteellä (pelkän pääsykokeen perusteella). Nykyään raja Helsinkiin on yli 30 pistettä, joten lukemiseen kannattaa käyttää enemmän aikaa.

   Poista
  4. emilia, tee ehdottomasti juuri niin! Jos saat hyvät paperit, on niistä paljon etua hakiessa! Ehdit kyllä hyvin lukea kirjoituksien jälkeen, toki kannattaa aloittaa sitten mahdollisimman pian kun ne on ohi!

   paulina, Totta, näin on. Itse pääsin sisään vuoden 2009 haussa ja rajat ovat kyllä siitäkin nousseet mutta vain pari pistettä. Itse pääsin sisään siis ylioppilastodistuksen ja koepisteiden yhteispisteillä, jolloin on mahdollista päästä sisään saamalla vain tuo 10p. Eikä ylioppilastodistukseni kuitenkaan mitään L:n tasoa ollut. Joten HYVISTÄ arvosanoista (E-L paperit ainakin äikän ja matikan osalta) on tosi paljon etua kauppatieteelliseen haettaessa :)

   Poista
 4. Olisi kiva kuulla vinkkejä kauppiksen pääsykokeisiin valmistautumiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen maailman surkein kyllä antamaan vinkkejä omien kokemuksie perusteella, mutta voin toki yrittää :)

   Poista
 5. Hah, kuulostaa tutulta! Siis lähinnä tuo, että johtamisen sivuainekokonaisuudesta puuttuu yksi kurssi, minkä takia kandin tutkinto roikkuu. : )

  Sillä poikkeuksella, että itse oma pääaineeni on kasvatustiede ja sen rinnalle sitten lukenut enemmän "kovia" tieteitä sivuaineiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ois toki jo laskentatoimesta ja rahoituksesta vaadittavat lyhyet sivuaineet kasassa, mutta haluan laittaakin laskiksen kokonaan maisteriin, niin siksi näin :P

   Poista
 6. Hei! Olen ajatellut hakea juurikin Oulun kauppatieteelliseen nyt keväällä. Olisi kiva, jos voisit kirjoittaa vielä vähän enemmän opiskelusta, millaisia kurssit ovat, tyypillinen koulupäivä ja muuta nippelitietoa. Olisi kiva kuulla kaikkea mahdollista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://lindsaysdiaries.blogspot.fi/2011/10/tahtaimessa-ktm-tutkinto.html
   http://lindsaysdiaries.blogspot.fi/2011/02/kauppatieteiden-paasykokeet-ja-opiskelu.html
   täältäpä löytyykin jo jotain tietoa :)

   Poista
 7. Kerroit että olet mielestäsi päässyt opinnoissasi melko helpolla.. Olen saanut käsityksen, että opiskelu siellä pohjoisessa yliopistoissa on helpompaa, kun täällä pk-seudulla. Toki kun sisään pääsee huomattavasti helpommin, niin ei tasokaan ole yhtä hyvä. Toisaalta fiksuinta nimenomaan on opiskella jossain muualla kun Helsingissä, Tampereella tai Turussa, koska sisään pääsee helpommin ja ilmeisesti opinnoistakin selviää helpommalla, mutta silti saa saman tutkinnon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm no en kyllä sanoisi ihan noinkaan. Kuten tekstissä lukee, voi olla että aika kultaa muistot. Ja olen kyllä joutunut tekemään töitä opintojen eteen, että ei ne nyt iha tosta noin vaan napsaha ne opintopisteet tilille täälläkään :D Olen aina ollut matemaattisesti lahjakas, joten matikkaa tarvivat jutut omaksun nopeaa, eikä niitä tarvitse ns. takoa päähän. Siksi minulla onkin kansis pääaineena ja laskis ja rahoitus sivuaineina, joissa matikka on isossa roolissa.

   Minulla on kyllä tuttuja esim. HSE:llä, eikä se sen vaativammalta kuulosta sielläkään.

   Poista
  2. Kyllä yliopisto on yliopisto, oli se sitten missä kaupungissa tahansa ja oli sinne kuinka vaikea tahansa päästä! Ainakin Suomessa asia on näin! Eihän nyt siinä olisi mitään järkeä, että vaatimukset samalle tutkinnolle olisi erilaiset eri kaupungeissa!? :D

   Poista
  3. Näinpä :) Ja jokainen voi hakea esim. Ouluun, johon on helpompi (ei kuitenkaan helppo) päästä. Luonnollisesti Turussa, Tampereella ja Helsingissä on korkeammat pääsykoerajat, koska suurin osa hakijoista myös asuu noilla paikkakunnilla, joten suurin osa myös valitsee nämä hakukohteet. Esim. Oulu ja Vaasa paikkakuntina tuskin kuulostaa paljasjalkaisen Helsinkiläisen tai muun Etelä-Suomessa asuvan mielestä houkuttavalta vaihtoehdolta.

   Poista
 8. Olen jo jonkin aikaa kiinnittänyt huomiota siihen, että sulla on tapana aina kirjoittaa isolla alkukirjaimella oululainen, helsinkiläinen jne. Lisäksi sulla on melko paljon yhdyssanavirheitä. Esim. aivan uusimmassa postauksessasi.

  Olet kyllä tosi sympaattinen ja siksi blogiasi luen. Parhaat naurut sain tuosta yhdestä kommentista, jonka mukaan Etelä-Suomen yliopistoissa olisi vaikeampaa opiskella. Hoh-hoijaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä samasta asiasta on huomautettu minulle jo aikaisemminkin! :D En näköjään osaa sisäistää asiaa! :D Yhdyssanat ovat aina olleet minulle heikkous ja niistä saa ehdottomasti minulle huomauttaa, että opin jatkossa! ;)

   Kiitoksia kovasti kommentistasi! :)

   Poista
 9. Ihan sattumalta löysin tänne blogiin, enkä tiedä vastailetko vielä, mutta itseä mietityttää toi pitkä laskis sivuaineena(nimenomaan oulussa opiskelen...) mitä kursseja laskentatoimen perusopintojen lisäksi kuuluu ottaa? ajattelin ensin että aineopinnot, mutta niihinhän kuuluu myös laskentatoimen seminaari(10 noppaa) joten pitääkö sen tilalle ottaa jotain muuta?
  kiva jos vielä vastailet:D
  t. hämmentynyt kauppatieteilijä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Elikkä joo tuota seminaaria ei pidä suorittaa, vaan sen tilalle voi ottaa 10op muita laskentatoimenkursseja! :) Itsellä oli konsernilaskenta, tilintarkastus, theory of corporate finance, financial risk management, financial analysis and firm valuation, management control ja harjoittelu jonka sain kesätöistä :)

   Poista
  2. Okei, kiitti nopeasta vastauksesta! Tosi kiva blogi muuten, täällä ilmottautuu yksi uusi lukija!:)

   Poista
 10. Moikka! Eksyin nyt vasta blogiisi kun etsin tietoa kauppakorkeakoulussa opiskelusta. Olen ajatellut hakea lukemaan siis kauppatieteitä, mutta minua mietityttää muten selviäisin siellä. Tarvitseeko siellä tehdä paljon esimerkiksi esitelmiä (yksin vai ryhmässä?) tai muita samankaltaisia asioita. Pidän kyllä ryhmätyöskentelystä ja ryhmässä vapaasti keskustelemisesra, mutta yksin pidettävät esitelmät puheet ym kauhistuttavat. Ja millaisia seminaarityöt ovat? Ja olen myös miettinyt että täytyykö gradu esitellä suullisesti vaiko palauttaa vain kirjallisesti, vai miten tämä tapahtuu? Kiitos jo näin etukäteen olisin enemmän kuin kiitollinen vastauksestasi!

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUP

© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.