millä rahalla?

Saan silloin tällöin uteluja siitä, millä rahalla kustannan matkustelun ja shoppailuni. Nyt sain lukijalta samaan aiheeseen liittyvän kommentin, johon päätin vastata ihan näin postauksen muodossa:

"Hei! Törmäsin blogiisi sattumalta ja lueskeltuani sitä haluaisin kysyä että miten sen teet :) nimittäin säästämisen. Itse opiskelen yliopistossa myös. Raakoja lukuja on että opintotuki on n. 800€/kk (miinus verot), teen myös itsekkin 1-2 työvuoroa/ viikko eli töistä tienaan n. 400€/kk. Vuokra on 550€, puhelin 40€/kk, netti 20€/kk, ja ruokaan menee minimi eli 50€/viikko, eli n.200€/kk (jos ei syö ulkona kertaakaan), vaatteisiin ja muihin menee n. 100€/kk. eli perusmenoni ovat tonnin luokkaa, joten säästöön jää joka kk alle 150€ (varsinkin jos tulee jotain yllättävää, esim. terv.hoitomenot). Ei sillä vielä vuittoneita osteta ja matkustella etelä-suomea pitemmälle vaikka koko vuoden säästäisi ;)(saatikka pentikillä tai iittalalla kotia koristella) Monesti ihmiset jotka tulevat varakkaista oloista (en tosin tiedä tuletko mutta kotikotisi kuvista päätellen ei ole työmarkkinatukea tarvinnut nostaa) eivät oikeasti käsitä mitä maksaa elää koska saavat kotoa satasen sieltä ja tuolta. En tarkoita loukata vaan haluaisin tietää rehellisesti paljonko vanhempasi osallistuvat elämiseesi, koska tästä saa aika epärealistisen kuvan opiskelijan elämästä. Olen itse ostanut itselleni myös lähes kaikki huonekalut ja asiat mitä kotona tarvii, kännykät,tietokoneet, yms. niin en vain ymmärrä..."

Voisin toki bloggaajana tehdä tässä ne perinteiset ja sanoa, ettei raha-asiani kuulu muille, eikä minun tarvitse niitä selventään. Näinhän se toki on. Omassa rahankäytössäni ja tuloissani ei kuitenkaan ole mielestäni mitään kummallista, joten päätin nyt sitten hieman avata omaa rahan käyttöäni, tulojani, menojani ja säästämistäni, jotta aina ei ihmeteltäisi sitä, kuinka opiskelijallakin voi olla varaa johonkin luksukseen ja matkusteluun. Kaikki on mielestäni vain valinnoista kiinni.

Itse nostan siis vain opintorahaa ja asumislisää, eli saan kuussa sen vajaa 470 euroa Kelalta. Viime vuonna nostin näitä kaikilta 9 tukikuukaudelta, että uteliaat voi käydä Kelan sivuilta katsomassa, kuinka paljon vuoden aikana olen tienannut tulorajojen puitteissa ;) Tuloni ansaitsen kaupan kassalta ja kesätöistä. Olen oppinut hyvin nuorena tekemään töitä ja olen tehnyt töitä aina 14 vuotiaasta lähtien, ja  koko yläaste- ja lukio -ajan tein joulukuussa viikonloppuisin ja muina pyhinä 12h työpäiviä koulun lisäksi. En siis todellakaan ole syntynyt mikään kultalusikka suussa. Lisäksi saan vanhemmiltani opiskelukuukauksina (en siis kesällä!) hieman avustusta laskumenoihin. Vanhempani eivät siis todellakaan maksa elämistäni tai varsinkaan shoppailujani, mutta auttavat kyllä hieman, en nyt kuitenkaan ala mitään tarkkoja summia tässä kertomaan. Varmastikaan kaikkien vanhemmilla ei ole tähän mahdollisuutta tai sitten he ei halua auttaa, joten olen varmasti onnellisessa asemassa.  Näiden lisäksi saan satunnaisia "tuloja" kirpputorimyynneistä, nykyään harvemmin kun ei ole enää okein mitä myydä.


Asun poikaystäväni kanssa yhdessä, joten kaikki asumiseen ja elämiseen liittyvät kulut menevät puoliksi. Meidän kaksion vuokra on 620e/kk sisältäen netin, eli vuokraan ja nettiin minulla menee 260e vähemmän kuukaudessa kuin kommentoijalla! Yksin asuvilla jää tämä usein huomioimatta. Puhelinlasku minulla on 15e/kk. Ruokakulut ja sähkölaskut meillä menee tietenkin myös puoliksi.  Meillä on yhteinen "ruokatili", johon kumpikin laittaa kuun alussa tietyn summan rahaa, jolla sitten ostetaan yhteiset ruoat. Lounaan syön yleensä aina yliopistolla, joka maksaa 2,60e. Lisäksi me käydään noin kerran viikossa ulkona syömässä.

Suurimmat säästöni kartutan aina kesätöistä ja joulukuussa. Olen nyt opiskeluaikana ollut suunnilleen neljä kuukautta kesäisin töissä aina toukokuusta elokuuhun. En siis ole koskaan pitänyt kesälomaa, vaan teen koko kesän töitä, vaikka olisin lomaan jo muutamana vuonna ollut oikeutettu. Tai pidän kyllä loman, mutta vasta syyskuussa, jolloin saan taas jo tukia ja koulukin on alkanut. Eli ei sitä voi varsinaiseksi lomaksi enää kutsua, sillä en voisi muutenkaan tuolloin enää tehdä töitä. Saan toki joka vuosi kerryttämäni lomarahat, joilla esimerkiksi kaksi vuotta sitten maksoin USA:n matkani. Tänä vuonna ne tulevat sopivasta vasta reissun matkakassaan. Tämän tulevan USA:n matkan maksoin viime kesän säästöillä ja joulukuun palkasta. Joku voi nyt miettiä, että no milläs shoppailin Dubaissa, niin sinne minulla oli taas ne lomarahat. 

Minulla on monta erilaista säästötiliä, joihin jokaiseen siirrän joka kuukausi rahaa: oma lomatili, yhteinen lomatilit, asp-tili ja humputustili a.k.a laukkutili. Meillä on siis Japen kanssa yhteinen lomatili, johon kumpikin siirtää pienen summan rahaa joka kuukausi tuloista riippuen. Paristakin kympistä kertyy vuodessa iso summa ja se helpottaa kovasti matkan maksamista sitten ostohetkellä, mutta ei tunnu suurelta menetykseltä tilille siirrettäessä. Lisäksi laitamme tuonne lomatilillemme kaikki S-Bonuksemme ja pulloista kertyneet kolikot. Voi kuulostaa näpertelyltä, mutta niin sitä noistakin vaan rahaa kertyy! Omalle matkatililleni laitan myös joka kuukausi hieman rahaa, kuten myös humputtelu- ja asp-tilille. Humputtelutilille ei tiukimpina kuukausina aina ole laittaa kovinkaan montaa roposta, sillä matkailu menee minulla aina shoppailun edelle. Yleensä käyttötililläni on vain hyvin pieni summa rahaa, jolla selviän aina kuun loppuun ennen uutta palkkaa töistä.


Sitten siihen kuluttamiseen. Myös minä olen ostanut suurimman osan huonekaluista itse. Ostin ne kun muutin ensimmäistä kertaa asumaan yksin Rovaniemellä ylioppilaslahjaksi saaduilla rahoilla. Suuri osa ollaan ostettu myöhemmin yhdessä Japen kanssa. Kaikki meidän huonekalut ovat Ikeasta tai Jyskistä, eli ns. halppiskaupoista,  sänkyä, sohvaa ja ruokapöydän tuoleja lukuunottamatta. Sohva ja ruokapöydän tuolit ollaan saatu vanhemmiltani heidän hommattua uudet. Sänky ostettiin Japen kanssa yhdessä Askon tarjouksesta kun muutimme yhteen. Ja mitä sisustustavaroihin tulee, niin olen pyytänyt jo suunnilleen 15 vuotaasta lähtien joululahjaksi ja synttärilahjaksi vain sisustusjuttuja. Kyllä niitä tähän kohta 24 ikävuoteen mennessä on ehtinyt jo kertyäkin. Iittalan tuotteet kun esimerkiksi on klassikkoja ja ne säilyvät vuodesta toiseen käytössä. Saan siis todella harvoin mitään henkilökohtaista lahjaksi, sillä toivon itse aina sisustustavaraa. Muutamia juttuja olen ostanut itsekin, mutta olen ostanut ne aina jostain alennuksesta. Saan myös joskus äidiltäni jotain juttuja, mitkä hänellä lojuu vain kaapissa pölyttymässä, mutta hyyyvin harvoin. Astiastonkin olen kerännyt jo ennen kun tulin edes täysi-ikäiseksi rippi- ja joululahjoina, ja samoja astioita tuli toki myös Japelta. Puhelimeni olen maksanut itse kytkyllä. Tietokoneen sain kaksi vuotta sitten vanhemmiltani yhdistettynä joulu- ja syntymäpäivälahjana, kun edellinen kone pamahti rikki. Opiskeluja kun on melko vaikea suorittaa ilman konetta.

Shoppailen yleensä mielestäni aika vähän. Vai oletteko huomanneet tällä reilustikin ostosesittelypostauksia matkatuliaisten lisäksi? Suurimman osan shoppailuista suoritan juuri niillä ulkomaanmatkoilla tai niiden yhteydessä Suomessa, jolloin tuleekin shoppailtua sitten roimalla kädellä! Tietenkin "vähän" on melko erilainen käsi eri ihmisen ajattelemana, mutta jos nyt vertaan itseäni vaikkapa moniin muihin bloggareihin. Jos ostelen jotain muulloin kuin matkalla, pyrin ostamaan kaiken aina alennusmyynneistä, harvemmin ostan mitään täysihintaista. Aiemmin tuli tuhlattua enemmänkin rahaa esim. H&M:lle, Vilaan yms., mutta ensimmäisen USA:n matkan jälkeen ostelu on vähentynyt huomattavasti. USA:ssa oli kaikki niin paljon halvempaa, että tuntuu hölmöltä maksaa täällä H&M:n vaatteista sama kun mitä USA:ssa maksaa esim. Hilfiger ja Levi's.

Minulla ei mene myöskään rahaa moniin juttuihin, mihin naispuolisilla yleensä menee. En käy koskaan kosmetologilla (syytä varmaan kyllä olisi!), eikä minulla ole ripsipidennyksiä tai rakennekynsiä, joiden huolto maksaisi. Käyn todella harvoin värjäämässä hiukseni kampaajalle, normaalisti vain 1-2 kertaa vuodessa, kun monet käyvät vähintään kahden kuukauden välein. Käyn baarissa todella harvoin, joten alkoholiin minulla menee vuodessa hyvin vähän rahaa, vain muutamia kymppejä. En myöskään tilaa mitään naistenlehtiä tai sanomalehtiä. Ruokakaupassakin valitsen yleensä aina sitä halvinta, ja raaskin hyvin harvoin ostaa mitään lohta tai kunnon pihvejä, en läheskään joka kuukausi. Näistä säästän todella paljon rahaa jo ihan kuukausitasollakin, mutta se on ihan omasta valinnastaan kiinni, onko esimerkiksi kampaajalla käymisestä valmis luopumaan.

Huh, siitähän riittikin asiaa! Tälläistä se minun ihmeellinen opiskelijaelämä sitten on. Voi olla, että minulta jäi paljon asioita sanomattakin, mutta kysykää ihmeessä jos joku asia vielä mietityttää. Mitä mieltä te muut opiskelijat olette tästä?

-Lindsay

101 kommenttia

 1. Vitsi mikä postaus!Oot mahtava. Aika samalla lailla itelläki menee. Monta tiliä eri tarkotuksiin :)

  VastaaPoista
 2. Itsekin olen kyllä sitä mieltä, että opiskelijana pärjää hyvin oikeita valintoja tekemällä. Olen nyt ottanut uuden vuoden kunniaksi tavoitteeksi elää mahdollisimman säästäväisesti tämä tammikuu. On ollut hauskaa huomata, että esimerkiksi ruokaan on mennyt todella vähän rahaa, mutta silti tuntuu että on syönyt jotenkin aiempaa "paremmin". Huolellinen pohtiminen rahankäytössä ei siis todellakaan aina tarkoita sitä, että joutuisi varsinaisesti nuukailemaan/kärsimään huonommasta. Todella kiva postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! :) Kun harkitsee ostoksiaan tarkkaan ja tekee harkittuja ostoksia, ei rahaa kulu hukkaan ja voi pitemmällä tähtäimellä saada hankittua jotain haluaamaansa kalliimpaa sitten! :)

   Poista
 3. Ihanaa,että teit näinkin henkilökohtaisen postauksen ja vielä yksityiskohtaisesti! Minultakin asiaa on jonkunverran kyselty,mutta töitä tekemällähän sitä rahaa saa ja niitä töitä onkin sitten tehty;)
  Rahankäyttö on paljon kiinni omista valinnoista,toiset käyttää rahansa alkoholiin ja tupakkaan ja toiset säästää laukkuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin vain että what the hell, raha on mielestäni turhaan tabu blogeissa ;D Jep, tupakkaankaan mulla ei ole elämässäni rahaa mennyt! :)

   Poista
  2. Haha,sulla on kyllä sana hallussa! :) Kyllä muakin tosin kiinnostaisi tietää joidenkin bloggaajien laukkuhankintojen rahoitus;)

   Poista
  3. Totta puhut, kyllä minäkin joidenkin blogien kohdalla mietin, että mistä se kaikki raha kaivetaan, kun joka viikko ostetaan jotain oikeasti kalliimpaa :)

   Poista
  4. Se olis kyllä hauskaa tietää :D mutta eipä sitä varmaan meille kerrota ;D

   Poista
 4. Tosi hyvä teksti, pisteet sulle kun jaksoit tuohon (omasta mielestäni suht epäkohteliaaseen) kommenttiin noin perusteellisesti vastata. (:

  Itekin oon kuullut silloin tällöin kommentteja siitä, miten opiskelijalla ei "pitäisi" olla varaa reissailla. Minun mielestä mihin tahansa säästäminen on loppujen lopuksi lähinnä priorisointikysymys, siis että mihin ne rahansa haluaa laittaa ja mistä puolestaan pihistellä. Mullakaan ei esim. baarireissuihin montaa kymppiä kuussa mene, niillä rahoilla voi sitten tehdä jotakin kivempaa. (; Ja tosiaan kaksistaan asustellessa monet kulut menevät puoliksi eikä esim. ruokaa juurikaan jää "yli" niin kuin yksin asuessani.

  Joskus multa on jopa kysytty kuinka mulla on varaa opiskelijana pitää koiria... En tiiä sitten minkälaisia kustannuksia k.o. henkilö kuvitteli noista kahdesta kolmekiloisesta tulevan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annastiina :) Totta, priorisointikysymys! Opiskelijallakin on mahdollisuus säästää isojakin summia, jos vain tekee töitä ja jättää ne opiskelijahulabaloot välillä välistä ;D Hahahha ehkä ne luulee sun koiria hirveiksi ahmateiksi! Eihän ne ressukat paljoa taida ainakaan syömällä kuluttaa! <3

   Poista
 5. Hyvin kirjoitettu! Mun mielestä noille uteluille ei ees oo mitään syytä, mulle on ainakin ollut ihan selvää kun oon sua seuraillu että oot vaan erityisen pitkäjänteinen säästäjä ja ns. fiksu kuluttaja. Opiskelijana ei ole kaikkeen varaa, pitää vaan osata valita ne jutut mihin rahansa laittaa :) Esim. itse olin ostolakossa ja muutenkin säästökuurilla koko syksyn kerryttäen säästötilille nelinumeroisen summan että on nyt täällä vaihdossa varaa humputella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina :) No niin ehkäpä lukijalla on muistissa vaan ne suurimmat ostokseni, kun tosiaan en täällä juurikaan ostoksia esittele, koska en niitä tee :D Jep, itsellekään mitkään shoppailulakot ei tuottaisia tuskaa ennen reissua :D

   Poista
 6. Aivan nappiin mennyt postaus! :) Täysin samoilla linjoilla olen kanssasi! teksti kuulostikin ihan tasan minulta :D
  ja totta, säästää täytyy mutta aina voi valita mihin ne rahat pistää ;) esim. huonolaatuisiin sesonkivaatteisiin vaiko johonkin pitkäaikaisempaan? reissuun vai baariin?
  Itselläni on aina etukäteen tiedossa mitä olen seuraavaksi hankkimassa, näin välttyy monelta turhalta ostokselta ja extempore shoppailulta eikä kerry kaappinkaan turhaa tavaraa.

  Hyvä huomio tuo vuokra, tosiaan vuokrissa on huimia eroja riippuen asuuko esim. yksin, solussa, kämppiksenä, poikaystävänsä kanssa, pääkaupunkiseudulla tai pienemässä kaupungissa tuo jää aika monelta huomioimatta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Muodin mukaisia sesonkivaatteita pyrin ostamaan hyvin vähän, sillä sen tietää että ne on hyvin nopsaa ihan "out" ja rahat taas hukkaan heitetty! ;D Joo mullaki on tuo laukkuostoslista sen verran pitkä, että aina on selvät sävelet mihin sitä säästää ;) Ja totta puhut vuokrasta!

   Poista
 7. Olipa kiva postaus!! Itseäni ainakin opiskelijana kiinnostaa muiden rahankäyttö- ja säästötavat. Rahan ei muutenkaan tulisi mielestäni olla mikään tabu, niinkuin se tuntuu olevan, vaan on hauska lukea vinkkejä esim. säästämiseen :) Esimerkiksi tästä postuksesta viisastuneena tajusin, että munkin pitäisi perustaa kanssa joku ihan erityinen matkatili! Ja valinnoistahan kaikki on tosiaan kiinni, baari-iltaankin uppoaa helposti +50 euroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi :) Niin, ehkä se on tabu varsinkin sellaisissa blogeissa, joissa oikeasti ostellaan koko ajan kalliita merkkijuttuja! Jos itse ostan vuodessa 1-2 laukkua, niin se ei mielestäni ole mitenkään maatamullistavaa tuhlailua vielä! :D

   Poista
 8. Loistava postaus! Tästä huomaa juurikin sen, että pienillä valinnoilla voi olla suuri merkitys. Kymppi pari säästöön kuussa on jo huomattava summa vuodessa :)

  Niinkuin itsekin sanoit, olet onnellisessa asemassa kun saat vanhemmiltasi tukea, mutta tässä kohtaa mietin myös sitä, kuinka monta kymppiä saisit enää säästöön matka- ja humputustilillesi vai saisitko ollenkaan, jos vanhemmiltasi ei tulisi rahallista tukea (määrää et halunnut kertoa, mutta oletan sen olevan ehkä muutaman sata euroa, jonka osa opiskelijakavereistanikin kuulemma saa omilta vanhemmiltaan). Yksinasuvat opiskelijat ja henkilöt jotka eivät saa tukea vanhemmiltaan, eivät saa säästöön välttämättä yhtään mitään :/ Toisen onni ei kuitenkaan pitäisi olla toiselta pois, ja minusta omat säästämistapasi ja rahankäyttösi ovat sellaiset joista moni voisi ottaa mallia ja huomata miten fiksuilla valinnoilla voi helposti säästää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Jos vanhemmilta en saisi avustusta, tekisin vain pari työvuoroa kuussa lisää sen korvaamiseksi. Se tietenkin olisi pois opiskeluajastani. Sen vuoksi vanhemmat minua avustavat, ettei tarvitse käydä niin paljoa töissä, ja opintomenestys pysyy hyvänä ja pysyn opiskeluvauhdissa :) Toki olet oikeassa, että yksinasuvat omilla tuloilla elävät opiskelijat ei välttämättä saa säästöönsä mitään ja olen onnekas kun minulla on säästämiseen mahdollisuus. Mutta kuitenkin oma tilanteeni ei ole mitenkään sellainen, että minulle rahaa syydettäisiin :)

   Poista
 9. Olipa tosi hyvä postaus! :) Itsekin saman alan opiskelijana (tosin viittä vaille valmiina sellaisena) on joutunut tekemään moniakin kompromisseja kuluttamisen suhteen. Omat lähtökohtani ovat oikeastaan tismalleen samanlaiset kuin sinulla, töitä on tullut tehtyä ihan pienestä pitäen ja rahan arvo on opittu tiedostamaan.

  Nyt viimeisenä vuonna olen keskittynyt vain ja ainoastaan opintoihin ja niiden loppuunsaattamiseen, ja huh, urakka alkaa olla melkein valmis :) Täyspäiväisenä opiskelijana sitä on vielä enemmän tiedostanut rahan arvon, mikä on oikeastaan ollut hyvin opettavaista, sillä nopeasti huomaa mitä ihan oikeasti tarvitsee ja mitkä jutut on vähemmän välttämättömiä. Sanomattakin on selvää, että shoppailut ovat olleet aivan minimissä, mutta silti rahaa on pystynyt siirtämään sivuun. Tämä on mielestäni taas hyvä juttu, sillä pian täyspäiväisesti työelämään siirtyessä toivottaessa muistaa vielä kuluttaa järkevästi. Useinhan se menee niin, että mitä isommat tulot, sen isommat menot ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kun tuon postauksen kommentoijan kommentista vai vähä sellaisen kuvan, että hän kuvittelee minun syntyneen kultalusikka suussa. Nuoresta pitäen olen tehnyt kovasti töitä ja oppinu rahaa arvostamaan oikein :) Kyllä minäkin uskon, että menoni kasvaa kun tulot kasvaa, mutta uskon pitäväni järjen päässä vielä, hih! ;D Tsemppiä opintojen loppusuoralle! :)

   Poista
 10. Onpas ihmiset uteliaita! Olit kyllä aivan uskomattoman kiltti, kun vastasit näinkin henkilökohtaiseen kysymykseen. Tottahan se on, että säästämällä pääsee pitkälle.. Moni opiskeleva tuttuni juhlii viikoittain ja alkoholi se vasta kallista onkin. Itse taas pistän suurimman osan roposista nettishoppailuun. Ostan omasta mielestäni aika paljon, mutta edullista. Joku fiksumpi saattaisi taas samalla summalla ostaa yhden kalliimman kivan jutun. =) Myös turhat herkut kauppalistalla vievät yllättävän monta kymppiä kuukaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän ne on, mutta en voi väittää etteikö itsekin välillä mietitytä samat asiat joidenkin blogien kohdalla :) Jep, alkoholiin saa tuhlattua suuria summia, enkä tiedä mitään turhempaa rahareikää kuin alkoholi! :D

   Poista
 11. Hyvä postaus! Kuulostat tosi järkevältä nuorelta naiselta, jolla on selkeät suunnitelmat ja sävelet! Niinkuin jo aiemmin totesin, teillä on kaunis koti! Ei opiskelijan elämä tarvitse olla pelkkää kituuttamista, jos tekee hyviä valintoja. Monilla naisilla menee uskomaton summa rahaa "itsensä huoltamiseen" ja baareissa käymiseen. Itse tingin myös näistä. Toki minulla nyt onkin tässä vähän isompi poppoo huollettavana :-D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos M-K! :) Totta, opiskelijan ei tarvi kituutella jos osaa priorisoida oikein! :) Baareilu on se mistä tingin ehdottomasti ensimmäisenä! :)

   Poista
 12. Tosi hyvä postaus, voisin itsekin harkita tommosta "lomatiliä", niin sinnehän tosiaan kerryttäisi vuodessakin jo aika hyvän summan! Mulla on New Yorkin matka ens vuodelle suunnitteille, joten kaikki säästövinkit on tarpeen :)

  PS: Muutenki tosi kiva blogi sulla, en ookaan tainnut aikasemmin kommentoida!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lomatili on kyllä tosi hyvä idea, suosittelen! ;) Kiitos kovasti ja mukava kun päätit kommentoida! :)

   Poista
 13. Oli hyvin kirjoitettu teksti. Laittoi myös miettimään omia kulutustottumuksiani. Kulutan ihan liikaa...ruokaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Minäkin olen melkoinen herkkusuu ja rakastan ruokaa, mutta kotiruoassa olen pihi! :D

   Poista
 14. Pakko ihan aluksi sanoa että ihan sairaan hieno juttu kun "uskalsit" kirjoittaa näinkin paljon raha-asioistasi!

  Ja tottahan tuo on, että ei sitä niin ihmeellisiä tuloja tarvi olla kunhan vaan osaa säästää oikeissa asioissa. Ite oon huomannut että kotikotona ollessani kun näen paljon sellasia kavereita, joita en opiskelupaikkakunnalla näe tulee syötyä paljon ulkona (melkeen joka päivä) ja siihen nyt tietty menee ihan älyttömästi "turhaa" rahaa. Vaikka siellä ei ihan perus kotiruuista tarvi maksaa niin ootan aina vähäsen että pääsen taas omaan kotiin ja saan elämisen takasin järkevämmille (ja terveellisemmille) raiteille:D

  Ja kyllä ihan oikeesti aika monen vanhemmat avustaa ees ihan vähäsen. Vaikka ei sit ihan suoraan rahana, niin itsellä ainakin puhelinlaskussa ja joululahjaksi yleensä saan vaikka lupauksen siitä että porukat maksaa kaikki seuraavan vuoden leirit (urheilua harrastan).

  Joo en tiedä tais se pointti jonnekin hukkua:D mutta vähän ärsyttää aina tosta rahasta nillittäminen (toi kommentti johon vastasit ei nyt kuulu siihen, kun ihan asiallisesti mielenkiinnosta oli kysytty) kun kuitenkin ihan jokaisen oma asia mistä sitä rahaa saa ja mihin sitä käyttää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kotikotona tulee tuhlattua ulkonasyömiseen rahaa kun näkee kavereita! :) Onneksi siellä ei käy niin usein ;D Joo kyllä mullakin kavereilla vanhemmat avustaa, ei välttämättä tosiaan suorana tilisiirtona, mutta jollain tapaa kuitenkin. Osalle maksetaan vuokra kokonaan, osa saa tietokoneen ja osalle maksetaan puhelin- ja salilaskut.

   Poista
 15. Hyvä Lindsay! Huippua että kehtaat kirjoittaa tästäkin aiheesta! Tokihan ihmiset on helposti kateellisia kun vuittoneita kuvissa vilahtelee, mutta kuten sanoit on tärkeää muistaa että niiden eteen on tehty valintoja ja että se raha on pois sitten jostain muusta, mikä ei välttämättä ole ollut yhtä suuri kertaostoksena, mutta pitkällä aikavälillä maksanut pitkän pennin, esimerkiksi se pihvien syöminen. Tosi hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inka! :) Jep, laukkujen eteen oon tehnyt töitä ja jättänyt monta monituista heräteostosta ja pihvipakettia kauppaan ;D

   Poista
 16. Jotenkin kuulostaa hassulta, että ihmiset kysyvät kuinka jollain toisella voi olla varaa kun omat tulot ovat sellaiset ja tällaiset. Tuntuu melkein, että jotkut unohtavat kuinka erilaisia ihmisiä ja elämäntilanteet ovat. Todella kapekatseista ajatella että kun oma tilanne on tietynlainen niin kenekään muun tilanne ei voisi olla erilainen...

  Olet kyllä todella rohkea kun kirjoitat näin avoimesti menoistasi ja tuloistasi :)

  Itse käyn töissä ja mietinkin että haenko keväällä opiskelemaan koska tulot tippuvat aika paljon silloin. Yksinasuminen vie enemmän rahaa kuin jos asuu toisen kanssa, sekös onkin niin kurjaa tässä sinkkuudessa :D

  Mukavaa USA:n reissua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan näin! :) Elämäntilanteet poikkevat usein todella paljon! Se on totta, että työelämästä on varmasti vaikea tulla koulunpenkille, mutta kyllä tätä kestää! ;D

   Poista
 17. Mahtava postaus! Mielenkiintoista lukea siinä mielessä, kun olen itsekin opiskelija ja teen osa-aikaisesti töitä samalla (vieläpä samaa työtä kuin sinä:D)! Jep, elämä on todellakin valintoja.. Itsellä pitäisi vielä yrittää säästää enemmän esimerkiksi ruokalaskussa ja kampaajassa. Kyllä hieman kalliimpiin juttuihinkin on varaa juurikin lomarahoista tai säästämällä. En myöskään osta ikinä mitään "kertakäyttöistä" eli mitään huonolaatuista tai ns. hätävarajuttuja, vaan aina kunnollisen kerralla. Vaikka joutuisi sitten säästämään pidemmän aikaa siihen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikeassa olet! :) Valinnoista se vain riippuu miten rahansa käyttää tai säästää :)

   Poista
 18. Hieno erilainen kommentti tähän iänikuiseen "bloggaajat ja niiden rahat" -keskusteluun :)
  Kiitos, että avasit asian (tyhmemmillekin) konkreettisin luvuin...

  Ja oikeasti, näyttäkää mulle se opiskelija, joka EI KOSKAAN saa rahaa vanhemmiltaan. Vaikkei kaikki konkreettista rahaa saisikaan, moni saa esim. ruokakassin, bussikortin latauksen, jumppakortin, puhelinlaskun, tietokoneen, talvikengät, talvitakin jne. http://www.iltalehti.fi/perhe/2010083112274282_pr.shtml

  Iloista ja rahakasta jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi MariE! :) Totta puhut! Ja monet opiskelijat asuvat vanhempiensa kanssa samalla paikkakunnalla, jolloin voi käydä vaikka useaan otteeseen viikossa vanhempien jääkaapilla jos siltä tuntuu :) Itsellä tätä mahdollisuutta ei ole..

   Poista
  2. Hei MariE, täällä ois yksi melkein sellainen opiskelija! :) Tai no, minä en ole saanut sentin senttiä vanhemmiltani sen jälkeen, kun valmistuin lukiosta (sen ja nykyisyyden välissä yksi välivuosi ja kohta kolme vuotta yliopisto-opintoja). Valitettavasti vanhemmillani ei ole ollut mahdollisuutta avustaa minua rahallisesti sen jälkeen. Hyvin tässä silti porskutetaan eteenpäin työtä tekemällä. Siinä tosin en näe mitään väärää, että vanhemmat hieman tukevat lapsiaan elämässä. Olkoon vaikka sitä "ennakkoperintöä". ;)

   Poista
  3. Juu ymmärrän toki, että kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta avustaa lapsiaan kotoa muuton jälkeen, vaikka ehkä halua olisikin. Nämä vanhemma usein antavat lapsilleen kuitenkin hyvin arvokkaan lahjan - taidon käsitellä rahaa ja pärjätä pienelläkin! :)

   Poista
 19. Kiitos! Sain hyviä ideoita tästä. Opiskeluaikana elin vastaavasti, kuin sinä ja pärjäsin todella hyvin, koska en ollut tottunut saamaan kaikkea. Nykyisin (10 vuotta työelämässä) olen tottunut kuluttamaan vähän liikaakin ja tätä lukiessa mietinkin, että voisin pikkuideoilla vähentää normaalia kulutusta ja palata tuhlailevassa elämäntyylissä pari askelta taaksepäin ja näin itse asiassa nauttia elämästä enempi ja tehdä harvemmin merkityksellisempiä elämyksiä itselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti siinä vaiheessa kun tulot kasvaa, tulee helpommin tuhlattua ns. turhaan :) Olen varma, että kun itsekin pääsen työelämään ja tulot kasvaa, en ihan näin tarkkaan mieti ainakaan ruokakaupassa ostoksiani vaan saatan joskus jopa nakata sen lohifileen ostoskoriin ;) Mutta toden totta, pienillä jutuilla saa helposti kerrytettyä kivasti säästöjä, jotka voi sitten käyttää johonkin kivaan! :)

   Poista
 20. Mahtava postaus! Ja niinhän se on että niillä omilla valinnoilla on paljon merkitystä. Mihin kukanenkin haluaa rahansa säästää ja käyttää :)

  VastaaPoista
 21. Olipas asiaa! Kiva, että jaat tällaisen ei niin suositun- asian lukijoillesi! (Varsinkin, kun voisin kuvitella ettei kertominen elämääsi kovin hetkauta :D)
  Niinhän sitä sanotaan, että elämä on valintoja täynnä ;)

  Tsemppiä opintoihin ja kivaa kevään (+ USA:n reissun) odotusta! :)  VastaaPoista
 22. Vielä piti sanoa se, että eihän se nyt mikään synti ole, jos vanhemmat vähän jeesaavat rahallisesti!! Hyvänen aika! Itse ainakin tulen auttamaan niin paljon kuin vain voin. Oma isänikin antaa mulle vieläkin aina riihikuivaa Suomessa käydessäni ja otan mielihyvin vastaan, vaikka en nyt enää mikään nuori tyttönen olekaan. Jokainen perhe elää tavallaan! Suomessa on joku ihmeellinen käsitys, että on heti syntynyt kultalusikka suussa ja pilalle lellitty, jos saa kotoa rahaa. Täällä Amerikassa on niin kovat college maksut, että kotoa auttaminen on aivan normaali ja luonnollinen asia. Kai tässä on jotain kulttuurieroa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samaa mieltä! :) Tokikaan en kannusta sitä, että vanhemmat elättäisivät lapsensa täysin heidän tullessa täysi-ikäisiksi syytämällä rahaa isoja summia. On se lastenkin jossain vaiheessa hyvä itsenäistyä ja oppia rahan arvo! Mutta jos rahan arvo on jo opittu ja on myös valmis tekemään töitä rahan eteen, ei pieni avustaminen ole mielestäni ollenkaan paha asia :) Mihinpä ne vanhemmat muualle rahansa mielummin sijoittaisi kun omiin lapsiinsa? Siellä teillä on tosiaan kulttuuri varmasti aivan eri!

   Poista
 23. Ihana postaus! Itsekin opiskelijana samaistun täysin eli useisiin kohteisiin ja tileille säästämällä pikkuhiljaa kertyy ja töissä käymällä kerryttämistä voi vauhdittaa! Muutenkin blogistasi tulee aina hyvälle tuulelle, onnistut jakamaan iloista mieltä myös lukijoille asiallisilla ja positiivisilla postauksilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Anni kauniista sanoistasi :) Olet oikeassa, jos säästää vain pienenkin summan kuussa, kertyy siitä ajan kuluessa kuitenkin monin verroin usompi summa! :)

   Poista
 24. Minulla karkkilakko on myös hyvä keino säästää. Esim. 5 euroa viikossa mikä menisi muuten karkkiin ja muihin herkkuihin, on 20 euroa kuukaudsessa muuhun käyttöön.

  Enkä koskaan juo kahvia yliopistolla tai kahviloissa. Siihenkin menisi aika iso summa kuukaudessa. Mutta pihi ei raaski! Tämä on äidiltä peritty tapa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karkkilakossa varmasti säästäisi kivasti! Itsekin säästän jo, kun normaalisti syön joka päivä karkkia, ja nyt vain kerran viikossa! :D

   Poista
 25. Sullahan on melko samanlaiset tilit ja kulutustottumukset ja tilanne ylipäätään kun mulla, ihan huvitti lukea :D tosi hyvä postaus muutenkin! Kyllä sitä rahaa saa yllättävän nopeasti ja paljon säästöön jos vain tosiaan SÄÄSTÄÄ osan saamistaan rahoista eikä pistä kaikkea menemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih ompa hauskaa! :D Olet aivan oikeassa, ei sitä rahaa muuten kerry ellei oikeasti laita sitä rahaa sivuun! :)

   Poista
 26. Aivan loistava postaus! Alleviivaan joka sanan, tää vois olla ihan mun kirjottama. :-) Pakko nostaa muutama loistopointti vielä erikseen sun tekstistä: Siinä säästää ihan tosi paljon, ettei juo baareissa. Ite käyn pari kolme kertaa kuussa baarissa, mutta harvoin juon alkoholia/käytä taksia/tuu kotio snägärin kautta. Tässä säästää ihan hulluna, monella menee satku kevyesti yhessä illassa. Samoin ylpällä lounastamalla säästyy rahaa. Ja mitää pahaa siinä on, jos vanhemmat haluaa avustaa pienesti esim. tietokoneen ostamalla tai muutaman laskun maksamalla? Itse ainakin aion tulevaisuudessa omia lapsia avustaa hieman, kiva mieli tulee itellekin, eikä niille rahoille parempaakaan "sijoituskohdetta" ole kuin oma lapsi. Näin mun äiti on mulle sanonut, kun joskus on napannu multa parit laskut maksettavaksi. :-) Jatka Linda samaan malliin, säästäminen kannattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saana! :) Totta, baarireissuihin voi tuhlata paljonkin rahaa sen alkoholin lisäksi, juurikin jos ajelee taksilla ja hakee sen pitsan vielä baarin jälkeen kotiin. Itse itkisin verta jos mulla menis satanen baarireissuun :D Ja olet oikeassa, monet vanhemmat varmasti oikein mielellään auttavat, jos vain siihen on mahdollisuus.

   Poista
 27. Mielenkiintoinen aihe! :) Itse olen sellainen tyyppi, että mielummin teen enemmän töitä opiskelujen ohella ja siten pystyn ostamaan kaikkea humputusta, kuin että kituuttaisin jatkuvasti, kuten moni kaverini. En pystyisi elämään perinteistä "köyhä opiskelija" elämää, joten joudun paiskimaan hieman enemmän töitä ja jotkut kouluraportit teen vähän vasemmalla kädellä. Nämä ovat kuitenkin kaikkien omia valintoja!

  Tähän postaukseen haluaisin lisätä, että monilla bloggaajilla myös blogin mainostulot tuovat mukavaa lisätuloa, vaikkakin tulot riippuvat toki blogin suosiosta. Opiskelijalle kuitenkin pienikin lisätulo tuntuu isolta jutulta laskujen maksupäivänä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä minäkin! Mielummin teen hieman enemmän töitä, jotta voin sitten ostella ja matkustella joskus, kuin että olisin tekemättä mitään koulun lisäksi. Itse en varmasti tulisi pelkällä opintotuella toimeen, ehei. Mutta se on jokaisen valinta, tekeekö opintojen ohessa töitä vai ei.

   Ja totta puhut mainostuloista. Mutta uskon, että nämä mainostulot vaikuttavat merkittävästi tuloihin vain niillä hyvin suosituilla bloggareilla, jotka tienaa jo elantonsakin niistä. Itse en mainostuloja postauksessa edes maininnut, koska ne ei todellakaan ole niin merkittäviä, että niistä kannattaisi edes mainita! :D

   Poista
 28. Voi ei, se mun kommentti tais häipyä tuhka tuuleen...!!! Noh, uus yritys...

  Hirveänä ei voi tähän enää lisätä, niin paljon on tullut jo esille aiemmissa postauksissa. Mutta oli kyllä hyvä ja mielenkiintonen postaus! Avasi silmiä vielä enemmän.

  Täällä olisi myös yksi sellainen opiskelija, joka ei saa vanhemmilta mitään avustusta. Okei, saan aina silloin tällöin vuodessa plussapisteseteleitä (uu, 5 euroa!) ja tietysti sitä tuli käytyä viikonloppuisin kotona syömässä, kun vanhemmat vielä asui Oulussa. Mutta omilla rahoilla siis mennään. Itsekin oon tehnyt töitä 15-vuotiaasta saakka, siinä kyllä oppii rahan arvon...

  Valinnoista se on kyse, niin kuin aiemmin on jo mainittu. Itse en esimerkiksi maksaisi 40e puhelinlaskusta, se oma 15e on ihan tarpeeksi. Ja me ollaan kans tosi pihejä ruoan suhteen, aina se on sitä Rainbowta tai Pirkkaa. Lohta tehtiin itse viimeksi viime vuonna. :) Tai jos jokin tuote sattuu olemaan -30%, niin ostoskoriin vain! :D

  Sitten vielä tuosta baariin menevistä rahoista. Itse käytän VUODESSA sellaiset 40e baareihin, aikalailla siis henksuhinnoilla mennään ;) Huhuh niitä, jotka käyttää 100e ILLASSA.

  Säästötili löytyy myös, tosin vain yksi. Se on tuntunut nyt riittävän. Yhteinen ruokatilikin löytyy, jonne molemmat laitetaan kuun alussa sama määrä rahaa. Jos menee yli, niin toinen vain maksaa omasta pussista. Tai eletään erittäin vähällä ruokamäärällä. (Niin ja hei, nuo yliopiston ruokalat on tosiaan tuossa 3 minsan päässä...) Aikalailla samalla meiningillä siis mennään kuin te :)

  Vielä kerran, mukavaa että kirjoitit aiheesta! Jos tämä raha ei kohta olisikaan tabu netissä...? (you wish.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Rainbowta ja Pirkkaa valitaan täälläkin kaupan hyllyltä! :D Ja -30% tarroja kärkyn myös ;) Mulla menee varmaan sama summa vuodessa baariin kuin sulla, vaikka maksankin normihintoja ;D Viime vuoden aikana kävin hmm alle 5 kertaa baarissa ja yleensä juon baarissa 1 max 2 juomaa.

   Poista
 29. Todella hyvä ja kattava postaus! :) Olen muistaakseni joskus aikaisemminkin sanonut, että vaikutat ihanan järkevältä ja rennolta tyypiltä. On myös totta, että blogisi ei koostu pelkästään uusien ostoksien esittelystä ja se on todella virkistävää, sillä muutamat bloggaajat ovat alkaneet suorastaan ällöttämään järjettömällä tuhlailullaan. Mahtavaa kevään jatkoa sinulle!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti :) Ihanaa kevättä sinullekin :)

   Poista
 30. Toivottavasti et pahastunut postaustoiveestani liittyen tapaasi säästää. :) Tarkoituksenani ei ollut udella raha-asioitasi, vaan ennemminkin jakaa vinkkejä liittyen säästämiseen ja muutenkin herättää keskustelua säästämisestä. Joidenkin blogien lukeminen on viime aikoina herättänyt minussa halun kapinoida ylenmääräistä itseensä ja materiaan tuhlaamista vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkoitat kommenttia, joka tuli jo jokin aikaa sitten? :) Ei ollenkaan, säästäminen on hyvä aihe kirjoittaa! Mutta tämän kommentin lähettäjä ihan selvästi oletti, etten käsitä mitä maksaa elää... :D

   Poista
 31. Kirjoitustasi oli mukava lukea. Olen itsekin törmännyt tähän ihmettelyyn ,että miten on opiskelijalla varaa laukkuihin, matkusteluun yms. Itse teen opiskelujen ohessa välillä 16h päiviä töissä ,josta luonnollisesti maksetaan ylityökorvaukset. Ruuasta itsekin nipistän vaikkakin terveellisesti yritän syödä ,kun epäterveellinen ruoka tuntuu mielestäni olemaan sitä halvinta. Nyt on muuten menossa säästö projekti Macbook. Elämä on valintojen maailma!

  -Adalminna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Adalminna :) Kyllä tosiaan opiskelijallakin on varaa, mutta silloin on tehtävä valintoja :)

   Poista
 32. Moikka, kiva postaus. Kommenteista muuten tuli mieleen, että Suomessa oletetaan, että opiskelijatkin asuvat joko yksin tai poika/tyttöystävän kanssa. Tämän ei kuitenkaan tarvitsisi olla näin; ulkomailla opiskelijat ja nuoret aikuiset tuskin koskaan asuvat yksin. Yksin asuminen on myös jokaisen ihan oma valinta, jonka valitessa pitäisi tiedostaa, että tähän nyt tulee palamaan enemmän rahaa. Hyvä säästövinkki kaikille: hankkikaa kämppis! Voi olla yllättävän kiva ja opettavainen tapa säästää rahaa. Ei me pohjoismaalaisetkaan nyt oikeasti tarvittaisi jokainen kolmeakymmentä neliöä per naama!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suomessa soluasuminen on varmasti harvinaisempaa. Jos elää vain opintotuen varassa on soluasuminen mielestäni ainoa vaihtoehto. Itse en kylläkään olisi halunnut koskaan soluasuntoon, vaan oli selvää että muutan yksiöön, sillä halusin "oman kodin" ja omaa rauhaa. Kun vielä asuin yksin, tein sitten töitä sen eteen, että yksiössä asuminen on mahdollista.

   Poista
  2. Ymmärtääkseni ulkomailla on myös tosi yleistä asua vaikka koko opiskeluaika vanhempien luona. Oma valinta siis tämäkin; monissa maissa ei ole lainkaan ihmeellistä asua 27-vuotiaana kotona, kun taas Suomessa parikymppinen kotona asuja on jo nähtävyys.

   Hieno postaus muutenkin, oon ihan samoilla linjoilla sun kanssa! :)

   Poista
 33. Todella hyvä, avoin ja kattava postaus! Arvostan suuresti, että uskalsit ja viitsit tällaista kirjoittaa.

  Minä opiskelut opiskelleena käyttänen rahaa hieman vapaammin (meitä on kaksi töissä käyvää aikuista samassa taloudessa eikä lapsia). Silti katson edelleen mitä ostan esim. ruokakaupasta. Opiskeluaikojen tiukkuus (asuin yksin ja pääkaupunkiseudun vuokrat ovat mitä ovat) on junnannut päässäni todella tiukassa. Toki nykyisin saatan ostaa esim. lohta herkemmin kuin aikaisemmin, mutta kyllä se minäkin edelleen valitsen ennemmin tuotteen jossa on -30% lappu kuin ostan normaalilla hinnalla.

  Samoin säästän edelleen, toki nykyisin jää enemmän säästöön kuin mitä silloin jäi. Ostan myös edullisemmin tilaamalla Briteistä verkkokaupasta tai ostamalla ulkomailta. Minä tein ihan samoin astioiden ja muiden kanssa, pyysin lahjaksi aina vaan astioita 15-vuotiaasta lähtien, no nythän sitä on sitä Iittalaa vaikka kuinka ja hyviä ovat edelleen. Pyydän edelleen lahjaksi niitä, toki rikkoutuneen tilalle ostan herkemmin itse uuden.

  Minusta kulutustottumuksesi ovat hyvän kuuloiset. Järkevää elämistä ja hyvä niin. Rahan käyttö on priorisointia, meillä tehdään ruoka pääosin itse ja alkoholia käytetään vähän. Siinä ovat isot säästökohteet jo ja sen takia rahaa jääkin enemmän käteen. Vielä kun muistaisin, että ihan kaikkia edullisempien valmistajien kynsilakkoja ei varmaankaan tarvitsisi kokeilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Dahlia :) Uskon, että itsekin tulen varmasti kuluttamaan enemmän kun alan työelämään, ja saatan juurikin ostaa lohta hieman useammin! :D Aion kaupassa siltikin varmasti katsella niitä edullisempia vaihtoehtoja :) Ruoka ja alkoholi on varmasti asia, jossa on eniten mahdollista säästää :)

   Poista
 34. Olipa rohkeaa tarttua aiheeseen, jota moni välttelee! Ei se opiskelijan arki todellakaan aina luksusta ole ja suhtautumisesi rahankäyttöön kuulostaa hyvin järkevältä, niin moni asia on kuitenkin omista valinnoista kiinni :)

  VastaaPoista
 35. Oot kyllä todella rohkea, kun teit tälläisen postauksen. Tämmösen jälkeen ihmiset oikeesti tajuaa, että omat hankinnat on vain ja ainoastaan kiinni valinnoista! Toinen ostaa auton, toinen tupakkaa, ja kolmas säästääki laukkuun ja matkoihin, very easy.
  Mä oon ite lukion tokaluokkalainen eli 17 v. Oon käyny nyt kohta 2,5 vuotta töissä käytännössä koko ajan kun koulusta vain on päässyt. Ja aina kun tulee tili, puolet tai enemmän menee säästöön.Mä asun lisäks vielä kotona, niin ei mee mihinkään vuokraan yms. rahaa. Sen takia on vara matkustaa ja ostaa jotain kalliimpaakin. Ja musta toi on aika loogista! Mutta silti monet koulukaverit ihmettelee, että miten voi olla varaa! Ei se kaikille mene ymmärykseen, vaikka miten selittäis.

  Huhhuh tulipa teksti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa! Olet vielä minua huomattavasti nuorempi, joten on tosi hienoa kuulla, että olet jo nuoresta pitäen oppinut käymään töissä ja säästää! :)

   Poista
 36. Tämä oli tosi hyvä postaus! Omat kulutustottumukseni ovat aikalailla samankaltaiset kuin sinulla ja säästän suht samoissa asioissa (kaupassa valitsen halvinta, en kauheasti juo, en tupakoi, en tilaa lehtiä jne). Jokainen valitsee, mihin rahansa kuluttaa ja siihen ei pitäisi kenelläkään olla mitään sanomista. Itse löysin harmikseni eräältä kyseenalaiselta mamma-palstalta viestiketjun, jossa ruodittiin raha-asioitani:/ Olen kanssa tehnyt kesätöitä varmaan 15-vuotiaasta asti, enkä juurikaan ole sen jälkeen vanhemmilta avustusta saanut, joten kyllähän se pistää vihaksi, kun jotkut eivät vaan tajua, että niitä töitä tekemällä ja säästämällä saa ihan oikeasti ostettua välillä jotain vähän kalliimpaakin:) Tuosta viestiketjusta suivaantuneena ajattelin myös kirjoittaa jossain vaiheessa tästä aiheesta, katsotaan uskallanko!;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lili! Itse en onneksi sentään minnekkään keskustelupalstalle ole joutunut ruodittavaksi :D Niinhän se on, että osa ei vain ymmärrä, että jo pienilläkin muutoksilla valinnoissa, voi oikeasti säästää pitkällä tähtäimellä isojakin summia rahaa!

   Poista
  2. Voi luoja noita keskustelupalstoja tosiaan :D Itsekkin olen muutamia kertoja sinne joutunut ja niitä keskusteluja ei oikeasti pitäisi lukea.

   Poista
  3. Hah minäkin bongasin itseni eräästä keskustelusta. Kai se on blogin jonkinlainen rajapyykki kun on päässyt mamma-palstalle koreilemaan :D Minusta on jopa epäkohteliasta tonkia toisen yksityisasioita, jos "kasvottomana" kirjoittaa enkä muutenkaan yksityisasioistani blogissani kerro.

   Mutta tosiaan, yhdyn liliin, teksti oli loistava! ♥ Hatunnoston paikka kirjoittaa näinkin arkaluontoisesta asiasta :)

   Poista
 37. Vau, täytyy nostaa hattua että uskalsit puhua näinkin ”arasta” aiheesta, jota muut bloggarit yleensä välttelevät! :) Minua aina huvittaa nämä kyselijät, mitä se muille kuuluu mistä bloggari saa rahansa merkkilaukkuihin tai -vaatteisiin?

  Minusta sinulla on hieno ote rahankäyttöön ja oli hienoa kuulla myös sinun säästövinkkejäsi. Ja näinhän se menee, pienistä puroista syntyy iso joki!

  Itsekin matkustelen todella paljon, mutta säästän siihen menevät rahat aina muista jutuista esim. en käy juurikaan clubbailemassa, ostan ruokakaupassa aina halvinta, en käy kampaajalla eikä minulla ole irtoripsiä tai kynsiä.. jne.

  Toki olen työssäkäyvä ihminen, joten sitä ei ehkä voi verrata tähän sinun tai muiden kommentoijien opiskelijaelämätilanteeseen, mutta yksin asuvalla asuntovelkaisellakin on omat rahahaasteensa! :)

  Lisäksi halusin vielä kiittää kivasta blogista, ekaa kertaa kun päätin kommentoida täällä vaikka vakkarilukija olenkin. Sinulla on upea asenne elämään ja ihana tyyli! Jatka samaan malliin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jennifer mukavista sanoistasi :) Eipä tästä tosiaan paljoa ole puhuttu. Samoissa asioissa säästät siis sinäkin! :)

   Poista
 38. Kiva, että kirjoitit näin henkilökohtaisesta aiheesta :) Itse kerran tein postauksen omasta rahankäytöstäni, mutta koin aiheen kuitenkin liian henkilökohtaiseksi ja postaus lähti melko nopeasti pois :D

  Ihmiset eivät jotenkin tajua, että eri ihmiset käyttävät rahansa erilaisiin asioihin. En itsekkään ymärrä miksi joku haluaa laittaa rahansa kurkusta alas tai polttaa tupakkaa.

  Ruoassa pystyy todellakin säästämään pitkän pennin niinkuin sanoitkin. Mulla taisi opiskeluaikana mennä ruokaan 20€/vko :D Onneksi nykyään tilanne ei ole niin "paha" kun ei tarvitse yksin maksaa asumista ja kaikki muutkin kulut menevät puoliksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itse en koe tätä asiaa mitenkään liian henkilökohtaiseksi, varsinkin kun tuloni ovat niin pienet, ja eipä nyt ainakaan ihmisten tarvi enää ihmetellä ;D

   Poista
 39. Minultakin on kyselty ihan tuttavapiirin sisälläkin, että miten minulla on varaa ostaa joitakin kalliimpia tavaroita tai juttuja. Monesti kysyjä ei tule ajatelleeksi, että on itse joka viikonloppu baarissa lipittämässä siideriä ja ajaa taksilla kotiin, käy kahdesti vuodessa rantalomalla ja asuu keskustassa. Itse kun asun lähiössä (suomeksi sanottuna halvalla), ajan vanhalla autolla (ei lainaa), teen paljon ruokaa itse enkä polta tai juo alkoholia, en käy ulkomaanmatkoilla (lähinnä en halua jättää koiraani pitkäksi aikaa hoitoon), en shoppaile vaatteita kovinkaan paljoa, harrastuksetkin ovat aika edulliset niin kummasti olen vajaassa kahdessa vuodessa saanut ostettua juuri täyttyneen kymmenen laukun haavekokoelmani.. :D Mutta toki käyn kokopäivätöissä, eli opintotuella en väitä että tämä olisi mahdollista. Opiskeluaikana tyydyin vain haaveiluun, mutta en mie kyllä silloinkaan ajatellut itseäni mitenkään "köyhänä". :) Vanhemmilta en saanut opiskeluaikoina rahaa, enkä luonnollisesti siis nytkään. Tiedän kyllä monia jotka saivat/saavat, eikä se minua häirinnyt. :) Hyvä kirjoitus Linda :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Anna! :) Varmasti sitä työelämässäkin joutuu tekemään valintoja, että voi ostella jotain kalliimpaa, kuten sinä olet tehnyt! :) Juurikin ruoassa, alkoholissa ja tupakassa varmasti on kaikista helpoin säästää!

   Poista
 40. Heippa! En ole varmaankaan ennen rohkaistunut kommenttia jättämään, mutta kirjoituksesi oli niin mahtava, että nyt on pakko kommentoida. Hienoa, että uskalsit tarttua arkaan aiheeseen! :) Blogisi on ihana ja varsinkin näin melko tuoreena oululaisena aina innolla luen oulu-vinkkejäsi. Mukavaa alkanutta vuotta sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun päätit kommentoida ja kiitos mukavista sanoistasi Tara! :)

   Poista
 41. Vau, miten asiallinen vastaus kysymykseen, joka ainakin minun mielestäni oli jossain määrin epäkohtelias.

  Itse olen opintojeni loppusuoralla, ja olen kaikki nämä vuodet ihmetellyt, miten joillain opiskelukavereilla ei muka ole rahaa ruokaan, mutta alkoholiin, nuuskaan ja tupakkaan sitä tuntuu aina riittävän. Viisailla valinnoilla moni opiskelijakin voi tosiaan elää ihan mukavasti.

  Minua myös ihmetyttää, miten ihmiset valittavat siitä, jos joku saa tukea opiskeluun vanhemmiltaan. Siis miksi ihmeessä opiskeleva nuori ihminen ei saisi nauttia omien vanhempiensa ahkeruuden hedelmistä, jos nämä haluavat niistä jälkipolvillekin jakaa?! Omituisempaa minusta on se, että joku heittää parikymppisen lapsensa selviämään yksin rahattomana kylmään maailmaan. Tietenkin on monia köyhiä perheitä, joilla ei kerta kaikkiaan ole euroakaan ylimääräistä, mutta ei se opiskelijan tukeminen taloudellisesti mitään miljoonatulojakaan vanhemmilta vaadi.

  Ja kiitos vielä kivasta blogista! Luen useampaakin tyyliblogia, mutta sinä vaikutat kyllä ihan spesiaalisymppikselta ihmiseltä, olet kaunis, fiksu ja jalat maassa ja myös erinomainen roolimalli ihan kenelle tahansa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, viittaus siihen, että "en käsittäisi mitä maksaa elää" oli ainakin aiheeton. Todentotta, tupakka, alkoholi ja nuuska vie ison summan rahaa, jonka voisi käyttää johonkin muuhun! Ja olen aivan samaa mieltä: miksei vanhemmat saisi avustaa? Jos lapselle on kuitenkin rahan arvo opetettu, on mielestä ihan sallittavaa opiskelijaa auttaa. Toki kaikilla ei siihen ole mahdollisuutta. Kiitos vielä erittäin kauniista sanoistasi! :)

   Poista
 42. Rööki, aski maksaa kai n. 5 euroa. Puoli askia taitaa monilla mennä vähintään päivässä. Se on vuodessa yli 900 euroa savuna ilmaan. Sillä saa jo Vuittonin tai jopa 2 pientä laukkua. Kukaan ei koskaan kyseenalaista, miten opiskelijalla tai työttömällä on varaa tupakan polttamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisi tykkää-nappi niin nyt painaisin :D

   Poista
 43. Tosi hyvä postaus! Ja kuten moni tässä jo onkin kommentoinut, priorisoinnistahan rahankäytössä on kyse. Sama pätee opiskelijoihin ja jo työssä käyviin. Edellisen anonyymin tavoin ihmettelen joidenkin ihmisten paheksuntaa niitä perheitä kohtaan, joissa vanhemmat auttaa nuorta. Itsekin sain opiskeluaikanani jonkin verran avustusta vanhemmiltani ja varsinkin näin jälkikäteen ajateltuna, kyse oli tuolloin korvaamattoman tärkeästä avusta. Silti oma perheeni ei ole koskaan ollut mikään erityisen taloudellisesti rikas, vaan ihan normaalituloinen. Olen ehkä siitä onnellisessa asemassa, että vanhempani kokivat tuolloin monia omia menojaan tärkeämmäksi auttaa minua ja veljeäni opiskelijan toisinaan haastavassa elämässä.

  Paheksujia riittää, katkeria sitäkin enemmän. Kiva, että jaksat noin henkilökohtaiseen kysymykseen vastata näinkin monimuotoisesti ja tarkasti. Aika monesti kun huomaa, että näihin vastaaviin "minä vain ihmettelen"-kommentteihin on verhottu erilaisia muitakin ajatuksia kuin sitä puhdasta ja viatonta ihmettelyä. Hyvä blogi sulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina :) Olet aivan oikeassa, en minäkään ymmärrä miksei vanhemmat saisi nuorta avustaa.

   Poista
 44. pakko vähän saivarrella että kuuluuko 15e/kk puhelinkuluihin myös kytkynmaksu/mahdollinen mobiililaajakaista? nehän tulee laskea puhelinkuluihin. yksi lempisäästämiseni on sähkö. pesisin pyykitkin yösähköllä, mutta kerrostalossa naapurit ei välttämättä tykkäis :) valot sammutan aina sellaisesta huoneesta missä en itse ole ja tietokone menee yöksi kiinni. ruuasta ei tule säästettyä niin paljon kuin pystyisi, koska lapsella pitää olla säännöllinen ruoka ,(itse pärjäisin vähemmälläkin)jonka haluan olevan laadukasta, eikä pelkkää pastaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhaan saivartelet, sillä olen kytkypuhelimeni jo maksanut viime heinäkuussa ;) Mobiililaajakaista kuuluu tuohon 15e/kk. Toki puhelin laskuni ei aina ole tuo 15e/kk, saattaa se joskus pompsahtaa vaikka 18e/kk jos olen sattunut lähettelemään kuvaviestejä! Hihi :D Ja ulkomaanmatkoilla laskut tulee aina vähän kalliimmiksi.

   Sähkössä mekin säästettäisiin, mutta meille on tullut aivan megaisoja sähkölaskuja nyt kaksi viimeistä!!! Ollaankin ihan hätää kärsimässä, kun ollaan jopa yritetty katsoa sähkönkulutustamme ja olla tarkempia niin ei kun nousee vaan! :(

   Poista
 45. En ihmettele yhtään, että bloggaajat saa ihmetteleviä/uteliaita kommentteja rahankäytöstään. Joka viikko ostetaan vaatteita, meikkejä, merkkilaukkuja ja käydään ulkomailla ja sun muuta. Tuntuu, että nykyään aika moni blogi perustuu vaan sille uuden hankkimiselle ja ostamiselle ja muu sisältö on aikamoista höttöä. (Nellyn kollaasit ja muu mainonta)

  Mitäpä kenenkään raha-asiat toisille kuuluu, mutta jos on lähtenyt sille tielle, että jakaa oman elämänsä julkisesti netissä, niin tottakai välillä saa myös niskaansa ihmetteleviä ja kriittisiäkin kommentteja.

  Itse aika usein ihmettelen sitä, kuinka avoimesti oma elämä jaetaan kaikkien nähtäville nettiin. Blogeissa kirjoitetaan omalla nimellä kodin sisustukset, lasten nimet + kuvat, erot poikaystävistä/miehistä ja tietenkin ne ostokset jne. Kun kerran jotain nettiin laitat, sitä on hvyin vaikea saada sieltä pois. Toki ymmärrän, että bloggaamiseen kuuluu tietynlainen avoimuus ja se lisää vuorovaikutusta blogin pitäjän ja lukijoiden välillä, mutta ihan oikeasti näitä juttuja voi lukea kuka tahansa ja saada päähänsä mitä tahansa. Eikö ihmisille oma yksityisyys merkkaa enää mitään? Aika monen bloggaajan henkilöllisyys on halutessaan helppo selvittää blogissa paljastettujen asioiden perusteella. Kuinka helppoa onkaan murtovarkailla käydä putsaamassa koti iittaloista, arabioista ja niistä merkkilaukuista, kun tieto omaisuudesta on kaiken kansan luettavissa.

  Ehkä kannattaa miettiä, mitä asioita elämästänsä blogiin paljastaa, jos ei halua saada kritiikkiä niskaansa.

  Tämä kommentti ei liittynyt sinun blogiisi, vaan blogikulttuuriin yleensäkin.  VastaaPoista
 46. Ihan huippupostaus! Oot kyllä tosi rohkea!

  Mua kiinnostais tietää miten avasitte yhteisen ''ruokatilin''? Kysyittekö vaan pankista vai miten? Meillä olis poikaystävän kanssa avata samanlainen tili, niin olisi helpompaa hoitaa ruokaostoksia ja rahat menisi ns. tasan :)

  Kiitos hurjasti jos jaksat vastata! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pankista! Meillä on se S-Pankissa. Meillä on kummallakin tilille pankkikortit ja kummallaki täyden käyttöoikeudet.

   Poista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUP

© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.