mainostaminen blogissani

Ajattelin tehdä tästä asiasta ihan oman postauksen, kun asiasta on ollut (hyvin vähän kylläkin!) puhetta jo kommenttiboksin puolella, hyvässä hengessä onneksi. 

Olen lisännyt blogini sivupalkkiin muutamia mainosbannereita ja parissa postauksessa on näkynyt mainoslinkkejä. Moni varmasti on mielessään miettinyt, että alanko minäkin nyt rahastamaan blogillani ja bloggaamaan rahan kuvat silmissä. E'ei, se ei ole tarkoitukseni. En itse edelleenkään tykkää postauksista, jotka tehdään ihan puhtaasti mainostamisen pohjalta. Näillä tarkoitan muun muassa niitä Nellyn uutuuskollaaseja, joihin napataan pari kivaa juttua Nellyn uutuuksista tai postauksia, joihin on lätkästy vain iso mainosbanneri ja rivin verran (jos sitäkään) tekstiä tyyliin "huippu tarjousvinkki!". Minusta nuo postaukset on vain tyhjästä nyhjästyjä ja tehdään vain jotta saadaan päivän pakollinen postaus tehtyä. Tämä on siis vain minun mielipide, ei varmastikaan yleinen totuus!

Miksi sitten olen lisännyt näitä mainoslinkkejä postauksiin? Teen melko usein kollaaseja, ja saan paljon kyselyitä mistä tuotteet olen niihin kerännyt ja on toivottu suoria linkkejä tuotteisiin. Linkit ovat siis ihan myös teidän avuksi, mutta toki taustalla on ajatus mahdollisesta omasta hyödystä. En kuitenkaan aio tehdä postauksia vain mainostamisen vuoksi, vaan postauksissa tulee ehdottomasti olla joku oikea ajatus taustalla. Mielestäni on ok käyttää mainoslinkkejä, jos on esimerkiksi ostanut tuotteen, pitää tuotetta hyvänä omien kokemuksien perusteella, miettii tuotteen ostoa ja etsii vaihtoehtoja tai jos postauksessa on joku muu kunnon idea tai aihe, esimerkiksi omaa vaatekaappini peruspilarit postausta pidän sellaisena. Tuon postauksen tekoon minulla meni esimerkiksi monta tuntia aikaa.

En todellakaan usko pääseväni rahoille tai tienaavani leipäni näillä linkeillä postauksissani, en sentään ole tyhmä! Blogini kävijämäärä on sen verran pieni ja siten myös mahdollinen ostajakunta. Haluan myös painottaa, että pelkästä mainoslinkkien tai -bannerien klikkaamisesta en saa mitään rahaa! Komissiota voi tienata vain silloin, jos joku linkkien tai bannerian kautta oikeasti tilaa jotain. Ei siis tarvitse pelätä, että niitä kilkkaamalla kartuttaisi minun rahapussukaa, jos se tuntuu kauhealta ajatukselta. Mainoslinkit on siis myös helppo kiertää, jos ei halua bloggaajan saavan komissiota: klikkaa linkkiä, kopioi tuotteen nimi, avaa nettikauppa uuteen sivupalkkiin ja etsi tuote hakutoiminnolla. Itse myönnän kiertäväni mainoslinkit kaukaa niissä postauksissa, joissa postaus on tehty vain mainostus silmissä kiiluen. Jos kuitenkin löydän blogin tarkkaan ajatellusta ja vaivalla työstetystä postauksesta mainoslinkin takaa tuotteen jonka haluan tilata, en pelkää tilata tuotetta bloggaajan hyväksi. Eihän se ole minulta mitenkään pois! Siinä mielessä tietenkin, että lankesin taas bloggaajan vinkkeihin ;)

Jokaisen postauksen, joka sisältää mainoslinkkejä, lopusta löytyy sekä tunniste "mainos" että teksti "sisältää mainoslinkkejä". En koskaan tule mainostamaan mitään, mihin en itse usko.

Kaipaisin mielipiteitä asiaan liittyen? :) Onko tällainen mainostaminen aivan rikokseksi katsottavaa vai ihan okei?

-Lindsay

19 kommenttia

 1. Mulla on vähän ristiriitainen suhtautuminen tähän mainosasiaan; en nyt suuremmin mainoksista häiriinnykään mutta en tykkää siitäkään jos postaukset ovat selvästi pelkkää mainostusta varten tehtyjä. Sen sijaan esimerkiksi tuollaiset sivubannerit eivät ole koskaan hypänneet mulle silmille mitenkään negatiivisesti, niitä on muutenkin niin useilla sivuilla että niihin on ehkä jo tottunut. :D

  Mullekin on aina silloin tällöin noita komissiolinkkejä ehdotettu, mutta en oo ite lähtenyt mukaan sen takia että niiden käyttäminen ei tuntuis mulle tarpeelliselta; teen niin harvoin esim. kollaaseja että jaksaisin nähdä sen vaivan että linkittäisin tuotteet vielä jonkun mainosfirman kautta. :'D Sulla sen sijaan kivoja kollaaseja on tullut muutenkin, joten ymmärrän hyvin tuon pointin että on helpompi linkittää tuotteet suoraan postaukseen kuin kaikille kyselijöille erikseen. (:

  Summa summarum: mainokset ovat mielestäni ihan ok niin kauan kuin niistä asiallisesti mainitaan ja kun ne eivät muuta blogin sisältöä sen tuntuiseksi, että rahaa halutaan tehdä "väkisin". (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit tätä! Olin ihan varma, että "pelin avaa" joku anonyymi ;) Hyvin kyllä summasit munkin ajatukset mainostamisesta! :) Täälläkään ei varmasti tulla näkemään päivittäisiä eikä viikottaisia mainospostauspläjäyksiä :)

   Poista
 2. Myös ne törkeän paljon mainostavat väittää olevansa samalla asenteella liikkeellä. En ole vielä törmännyt yhteenkään blogiin, jossa ei väitettäisi, että mainostetaan vain juttuja joihin itse uskoo. Kummasti se oma uskominen on hyödyn saamisen kautta vietävissä. Linkkejä voi laittaa myös ihan suoraan, ilman mitään komissiofirmaan välissä, jos sen muka haluaa tehdä "lukijoita ajatellen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö sen nyt sano maalaisjärkikin, että runsaasti mainostavat, parhaimmassa tapauksessa elantonsa sillä hankkivat blogit ovat aivan eri kaliiberia kuin tällaiset pienet, ehkä kerran parissa viikossa joitakin mainoslinkkejä käyttävät blogit. Toki nuo monia kertoja viikossa mainoksia viljelevätkin käyttävät fraasia "mainostan vain mihin itse uskon", enkä epäile etteikö näin olisi, on vain eri asia kuinka usein sitä harrastaa ;) Silloin minustakin se uskottavuus kärsii.

   Tällaisten kollaasien tekemisessä menee todellakin helposti useampi tunti, joten onko se tosiaankin niin väärin, jos siitä voi saada pienen taskurahan vaivanpalkkana? Kaikki nämä tehdään kuitenkin täysin omasta tahdosta ja omista intresseistä, eikä ole kyse mistään maksetusta mainoksesta. Tai noh, en minä kaikkien bloggaajien puolesta pysty sanomaan, kun en tiedä onko heillä sitten jotain sopimuksia vai ei.

   Luulisi, että kohu blogien kaupallisuudesta ja mainostamisesta alkaisi pikkuhiljaa laantua, kun monet lukijatkin nykyään tietävät, miten homma esimerkiksi näiden mainoslinkkienkin kohdalla toimii :) Ja toki jos jossain blogissa mainoksia vilkkuu omaan makuun liian tiuhaan tahtiin, niin aina voi jättäytyä pois lukijoiden joukosta. Simple as that! ;)

   Poista
  2. Anonyymi, tekstissä kirjoitin näin: "Linkit ovat siis ihan myös teidän avuksi, mutta toki taustalla on ajatus mahdollisesta omasta hyödystä.". Eli tuon kyllä esille oman hyötynikin. En kuitenkaan ymmärrä, miksi sillä on suuri ero, onko linkki tradedoublerin kautta vai suoraan, jos postauksen eteen on nähty vaivaa ja aikaa ja siinä ei edes pohjimmaisena ideana ole se itse mainostaminen? :)

   Jonna, Niimpä niin! Jos tosiaan mainoksia on blogissa joka päivä, niin kyllä se uskottavuus varmasti kärsii, että bloggaaja oikeasti uskoisi kaikkiin mainostamiin tuotteisiinsa. Ja tosiaan en usko, että kenenkään ainakaan pienemmän blogin mainospostauksista maksetaan mitään könttämaksua, vaan ainoastaan voi tienata komissioilla.

   Poista
 3. Jos mä mainostaisin, tekisin sen juurikin näin. Ainoa, minkä tekisin eri tavalla, olisi se, että laittaisin tuon "Sisältää mainoslinkkejä." -tekstin ihan postauksen alkuun :)

  Mainostaminen ei häiritse mua niin kauan, kun se A) Tehdään avoimesti ja B) Se ei vie liikaa tilaa siltä "normaalilta" sisällöltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota "sisältää mainoslinkkejä" tekstin paikkaa olen minäkin miettinyt. Itsestäni kuitenkin tuntuu, että jos se tönöttää heti postauksen alussa, tulee lukijalle sellainen kuva, että postaus kokonaisuudessaan on mainos ja jopa toteutettu yrityksen pyynnöstä. Tuo tekstihän ei edes lainmukaan ole pakollinen vaan pelkkä tunniste "mainos" riittää. Itse kuitenkin haluan lisätä tekstin vielä varmennukseksi :)

   Poista
  2. Juu, siis tuon tekstin paikkahan on tosiaan pelkkä makuasia :)

   Poista
 4. Kaikista hirvein tyyli on yhdessä isohkossa blogissa tää "hoidetaanpas nyt tää kuukauden pakollinen bublispostaus heti alkuun alta pois". Muuta sisältöä blogissa ei enää juurikaan ole. Ton rahankerjuumainostamisen kyllä vaan tunnistaa niin selkeästi ja kun se ei jotenkin yhtään istu blogin muuhun linjaan, niin hyvin äkkiä se on sit heipat sille blogille.

  Heti vaan alkuun se "tämä postaus sisältää mainoslinkkejä" ja siitä huolimatta uskottava linja sen mainostamisen suhteen. Joku mekkomainos on vähän ontuva juttu blogissa, jos ei kirjoittaja ole mikään varsinainen mekkofriikki, joka pukeutuu hyvin usein niihin mekkoihin.

  Parhaina on ja pysyy ne blogit, joissa ei ole yhden yhtä mainosbanneria tai "yhteistyötä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan kuvaamasi blogin :) Minäkään en ymmärrä tuommosia mainospläjäyksiä, joissa tosiaan vaan etsitään kaupan uutuuksista kivalta näyttävät tuotteet, joista yhtäkään ei kuitenkaan itse ole edes tilaamassa tai harkitsemassa tilaamista.

   Poista
 5. Mun mielestä on ok niin kauan niitä mainoslinkkejä jakaa kun niistä on oikeasti ilmoitettu, että kyseessä mainoslinkki ja niin kauan kun niitä ei ole jokaisessa postissa. Tosin mulla on omassa selaimessa Adblock joka aika tehokkaasti nämä mainoslinkit piilottaa, joten en niitä edes aina huomaa. Ja mulla on aika paljon jääny sellaiset blogit jossa tätä mainostusta tapahtuu liikaa mun makuun, niin pois lukulistalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tuollaisesta Adblockista kuullutkaan! Se on kyllä kätevä ellei mainoksia halua nähdä :) Ja aivan, jos jonkun blogin mainostaminen on omasta mielestä liikaa, niin lukulistalta pois vaan!

   Poista
 6. Tämä oli todella hyvä teksti. Kiteyttää myös tiivistettyyn muotoon oman ajattelutapani mainostamisesta.

  Itse kierrän myös kaukaa, kuvailemallasi tavalla tuotteet jotka selvästi blogiin on lisätty vain mainostamistarkoituksessa. Valitettavasti moni suosimani blogi on ajautunut tähän suuntaan :/ ja minua nykyään vaan ärsyttää erilaiset nellyn sun muiden nettikauppojen tuotteista kerätyt mainoskollaasit, joissa ei juuri muuta sisältöä ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla etten ole yksin mielipiteeni kanssa :) Valitettavan moni blogilistan kärkipään blogin mainostus on omasta mielestäni ryöpsähtänyt käsistä. Mainospostaukset ovat persoonattomia ja niistä huokuu vain rahan himo. Poikkeuksiakin toki löytyy. Itsellänikin jää lukematta monia blogeja liiallisen mainostuksen vuoksi.

   Poista
 7. Mä oon tosi samaa mieltä mainoksista. Tykkään "mainostaa" sillon kun jollain nettikaupalla on vaikka hyvä alennuskampanja ja aion itsekin tilata, kuten vähän aikaa sitten tein Stadiumin kanssa. Välillä pelottaa onko meidän blogissa mainoksia liikaa, mutta mainoslinkkejä sisältävät postaukset kerran/1-2vko on mun mielestä ihan ok.

  Mainostaminen kuuluu mun mielestä nykyään jollain tavalla blogimaailmaan, mutta liika on liikaa. Ne nellyn/bubbleroomin/booztin jne uutuuksien esittelyt kerran viikossa (tai useammin) on kyllä liikaa. Me yritetään pitää blogissa se linja, että vaikka olisi miten paljon hyviä members-kampanjoita tai alennusmyyntejä niin silti maksimissaan keskimäärin 2-3 mainospostausta kuukaudessa. Ja nimenomaan sillonkin niin että siinä postauksessa on joku muukin pointti kun "osta, osta että saan rahaa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on minustakin tärkeää, että pitää mainostamisen kurissa, ettei joka toinen postaus sisällä mainoslinkkejä. Jos mainoksia tulee koko ajan niin mainospostauksista ei kyllä mitenkään persoonallisia! Itsekin pyrin tuohon, että ihan maksimissaan yksi mainos/viikko! :)

   Poista
 8. Itse harvoin jaksan lukea suosikkibloggareiden (jotka mainostavat ihan päivittäin, montakin kertaa) Nelly kollaasipostauksia. Hyppään ne aina yli. Itselleni ei valitettavasti edes mahdu Nellyn pikkumekot päälle, joten turha niitä on lueskella.

  Se on päivän selvää, että he saavat eläntonsa blogista ja heidän pitää tehdä näitä postauksia. Toisaalta vaikka monia ne ärsyttää niin näyttäisi kuitenkin siltä, että monet sieltä silti tilaavat jotain. Mistäpä muuten bloggari voisi jättäytyä työelämästä pois. Jokainen mielestäni tavallaan.

  Itsellänikin on joitain mainoksia joista mainitsen, mutta en kyllä ole niistä penniäkään hyötynyt. Isojen naisten on vaikeaa löytää kauniita vaatteita ja olen ajatellut mainostaa sen takia, jotta joku ehkä saisi vinkin kauttani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en minäkään jaksa lukea niitä mekkopostauksia, sillä eihän mekkojakaan aivan mielettömiä määriä tarvitse? :D Itse en kyllä edes elantoani haluaisi mainostamisella tienata :)

   Poista
 9. Miusta jokainen bloggaaja päättäköön oman linjansa ja lukijat sen nielköön, kunhan blogin sisältö pysyy samana. Oma linjani on, etten ota mainoksia blogiini, mutta esimerkiksi minulle mielenkiintoisiin yrityksiin ja tapahtumiin lähtisin kyllä mukaan tutustumaan. Blogini lähtökohta on, että teen sitä puhtaasti kirjoittamisen ilosta. :) Miulla on kyllä muutama postaus, jotka äkkiseltään voi vaikuttaa mainospostauksillta, mutta nekin on ihan oikeasti kirjoitettu minun omasta kokemuksesta ja siten uskon, että siitä olisi lukijallekin aidosti hyötyä. Tällaisia mietteitä siis täällä.

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät kovasti päivääni! Otan ilolla vastaan sekä risut että ruusut! :)

INSTAGRAM @LINDAKAUP

© Lindsay's Diaries. Design by Fearne.